Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ δέχτηκε την 22η Μαΐου στα Ηλύσια μια κουρδική αντιπροσωπεία από το Ιράκ με επικεφαλής τον λομπίστα Μπερνάρ-Ανρί Λεβί. Διαβεβαίωσε τη συνέχεια της γαλλικής πολιτικής προς την κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση του Ιράκ την οποία το Παρίσι εξοπλίζει άμεσα -σε παράβαση του διεθνούς δικαίου-, παρακάμπτοντας την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Ο πρώην υπουργός του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ (κέντρο) –ο οποίος ήταν ένας ανεπιτυχής υποψήφιος για την εκπροσώπηση του ΟΗΕ στο Ιράκ το 2003- εγκαινίασε στις 23 Μαΐου μια εκπροσώπηση των Κούρδων της Συρίας στο Παρίσι. Οι τελευταίοι διαθέτουν από τούδε και στο εξής ένα γραφείο που παραχωρήθηκε ευγενικά από τον Bruno Ledoux (δεξιά), έναν πλούσιο ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης (Libération, L’Express, I24news ...) που συνδέεται με το Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ -και μητέρα τεσσάρων παιδιών του πρόεδρου Ολάντ- έγινε δεκτή στην Κωνσταντινούπολη από τον πρόεδρο Ερντογάν.

Η Γαλλία δεν θα αναγνωρίζει την εκπροσώπηση των Κούρδων της Συρίας, επειδή έχει ήδη αναγνωρίσει το Συριακό Εθνικό Συνασπισμό ως τον μοναδικό νόμιμο συνομιλητή και επίσης επειδή έχει δεσμευτεί επισήμως να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Το 2011, οι Γάλλος και Τούρκος υπουργοί Εξωτερικών, Ζιπέ και Ahmet Davutoğlu, είχαν δεσμευτεί να οδηγήσουν από κοινού τον πόλεμο κατά της Λιβύης (είχε ήδη δηλωθεί) και κατά της Συρίας (όπου δεν είχε δηλωθεί)· η συμφωνία προέβλεπε τη δημιουργία ενός νέου κράτους σε συριακό έδαφος για να είναι δυνατή η εκδίωξη εκεί των Κούρδων της Τουρκίας. Στις 31 Οκτώβρη 2014, ο Φρανσουά Ολάντ είχε δεχθεί επίσημα στα Ηλύσια τον Recep Tayyip Erdoğan και κρυφά έναν από τους δύο συμπροέδρους των Κούρδων στη Συρία, τον Σαλέχ Μουσλίμ, για να συνάψουν οι τρεις μια συμφωνία. Αλλά στις 8,Φεβρουαρίου 2015, ο Φρανσουά Ολάντ δεχόταν επίσημα την άλλο συν-πρόεδρο των Κούρδων στη Συρία, πιστή στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, εξοργίζοντας την Τουρκία. Στις 13 Νοέμβριου 2015, επιθέσεις οι οποίες διεκδικήθηκαν από τη τρομοκρατική οργάνωση Ντάες/Daesh -που χρηματοδοτείται από την Τουρκία- κτυπούσαν τη Γαλλία, η οποία είχε προδώσει τις δεσμεύσεις της

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά