8. og 9. juli skal NATO ha toppmøte i Warsawa. Der møtes overhodene i alliansens medlemsstater i Det Nordatlantiske Rådet. Warsawamøtet er det 25. toppmøtet i NATOs historie. Der vil de utvikle videre det de ble enige om ved det forrige møtet i Newport i 2014. Det er spesielt snakk om å skape en styrke som kan reagere raskt i de Øst-europeiske landene. Den skal være i stand til å kjempe på den såkalte østflanken til alliansen. Utenriksministeren i Polen, Witold Wazczykowski, understreket at opprettelsen av en permanent NATO-base, og spesielt USA-militære baser på polsk territorium, vil bli godkjent i løpet av møtet.

2,5 tusen deltakere er ventet til møtet, blant dem 1,5 tusen utenlandske journalister. Det moderne nasjonalstadion i sentrum av Warsawa er leid til formålet. Sikkerheten har blitt skjerpet mot mulige terroristangrep og protester fra diverse organisasjoner. Noen av disse har allerede erklært at de vi avholde et slags anti-toppmøte i den polske hovedstaden.

Samtidig med at møtet har blitt forberedt, har det vært en intens informasjonskampanje, der hovedmålet har vært å piske opp frykten for Russlands aggressive aksjoner og planer. Krigen mot vår historisk hukommelse er en del av denne langsiktige kampanjen. Her skulle det vært kjent at omskrivingen av historiske fakta og fornektelsen av Sovjet-Unionens rolle i Den Store Seieren i 1945 iallfall burde ha historisk og politisk grobunn i Baltikum og Romania. Men der har forfattere av NATO-styrt historie ofte skrevet om lokale medløpere med tyskerne og presentert aktivitetene deres som eksempler på «kamp for uavhengighet» fra Sovjet-Unionen.

I Polen ser de annerledes på situasjonen. Der er det vanskelig å finne støtte for argumentet om at frigjøringen ikke frelste det polske folket fra Hitlers folkemord. Omformingen av den moderne historien har blitt til ved et samarbeide med blant annet Polish Institute for National Remembrance. Alle disse aktivitetene har som formål å unngå at befolkningen i Øst-Europa ikke skal hylle monumenter og huske at de ble frigjort av Den Røde Arme fra Nazi-Tyskland. Det vil iallfall fjerne all tvil om at Russland er en historisk evig fiende og krigshisser.

Å omskrive historien og historiske fakta slik er et langsiktig og ganske komplekst prosjekt. Det er umulig å gjøre noe slikt i løpet av de to månedene som gjenstår før toppmøtet. Men noe kan gjøres.

Som en del av propagandakrigen har øst-europeiske medier med jevne mellomrom publisert materiale om at det er utplassert atomstridshoder i Kaliningrad. Bare eksistensen av denne regionen er en trussel fra Den Russiske Føderasjon mot nabolandene. På den sørlige flanken er en slik trussel knyttet til Transnistria (ved Moldova) Slik kan Kaliningrad skremme balterne og polakkene, mens Transnistria blir brukt for å skremme rumenerne og til til en viss grad bulgarerne.

Denne informasjonen har blitt spredt systematisk og profesjonelt. Til å begynne med var det sett på som nødvendig for å forberede folkemeningen på utplassering av et rakett-forsvarssystem i Øst-Europa.

Etter at det ble en normalisert prosess mellom Vesten og Iran, har NATOs PR-ledere vært nødt til å innrømme: Rakettsystemene er kun rettet som en russisk trussel.

Polen prøver å spille en ledende rolle i nord og i den baltiske sonen om våpenkappløpet i Øst-Europa. Romania prøver på sin side å ta initiativet i Svartehavs-regionen. Men der er det mye vanskeligere, siden Tyrkia har stått fram som ledende i en anti-russisk koalisjon i mer enn et halvt år. Dette er det samme Tyrkia som har vist visse geopolitiske ambisjoner.

Men Bucuresti prøver å bruke Washingtons mangel på tillit til Erdogan til å skaffe Pentagon andre tjenester. De har tatt initiativ til en Svartehavsflåte som kombinerer NATOs flåte med flåte fra land som ikke er med i alliansen, som Ukraina og Georgia. Dette er foreslått av den rumenske forsvarsministeren Mihnea Motoc.

Forberedelsene til toppmøtet er blitt nøye fulgt av den amerikanske utenriksministerens nestkommanderende, Anthony Blinken. Han har nylig besøkt flere øst-europeiske land. Amerikanernes offisielle samtaler med sine øst-europeiske kolleger koker ned til én ting: De tidligere medlemmene av østblokken skal uten forbehold støtte Washingtons syn på toppmøtet, spesielt når det gjelder NATOs militære oppbygging på den såkalte øst-flanken. Og de må ta kostnadene på sine egne statsbudsjetter. Blinken understreker at Russland har til hensikt å provosere NATO-styrkene før toppmøtet. Som bevis på dette viser Blinken til russiske fly som patruljerer over Østersjøen. Men han glemte å si at det som bekymret det russiske luftforsvaret var nærværet av USAs krigsskip. Men ifølge amerikanske offisielle var dette en bagatell som ikke var verdt å nevne i informasjonskrigen.

Blinken er sikker på at den amerikanske presidenten vil få det komfortabelt i den polske hovedstaden. For at toppmøtet skal gå bra, har regjeringen i Warsawa vedtatt en lov som forbyr alle slags demonstrasjoner på grunn av terroristfaren. Toppmøtet er jo en svært viktig internasjonal hendelse.

Alt dette er blitt gjort av hensyn til velværet for sjefen i det nye pro-amerikanske Europa, Barack Obama. Utgiftene det polske forsvarsdepartementet har for å arrangere dette møtet er 40 millioner dollar. Denne opplysningen alene kan jo føre til misforståelser og få innbyggerne i den polske hovedstaden til å protestere disse sommerdagene mens NATO har toppmøtet sitt.

Oversettelse
Ingunn Kvil Gamst
Derimot.no