Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έχει αρχίσει την κατασκευή μιας τεράστιας πρεσβείας στο Ισραήλ, ίσως της μεγαλύτερης στο Τελ Αβίβ.

Επίσημα, οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις, λόγω της απέλασης από το Ισραήλ της πλειοψηφίας του παλαιστινιακού πληθυσμού του, το 1948 (η Νάκμπα).

Ωστόσο, η Συνθήκη του Quincy, η οποία υπεγράφη μεταξύ του Προέδρου Ρούσβελτ και του βασιλιά Abdulaziz το 1945 και ανανεώθηκε από τον πρόεδρο Μπους και τον βασιλιά Φαχντ το 2005, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι το Βασίλειο δεν θα αντιταχθεί στην εβραϊκή πατρίδα στη Παλαιστίνη (μελλοντικό κράτος του Ισραήλ) [1].

Ο βασιλιάς Αμπντάλα χρηματοδότησε στη θέση των ΗΠΑ, την ισραηλινή επιχείρηση «Χυτός Μόλυβδος» ενάντια στη Λωρίδα της Γάζας το 2008-09 [2]. Αυτή η προσέγγιση έβαζε τέλος στο «δόγμα της περιφερείας» σύμφωνα με το οποίο το Τελ Αβίβ προσπαθούσε να ενοποιήσει τους μη Άραβες παίκτες της περιοχής (Ιράν, Τουρκία, Αιθιοπία) ενάντια στις αραβικές χώρες.

Ο Πρόεδρος Σιμόν Πέρες εκφράστηκε μέσω βίντεο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Κόλπου, το Νοέμβριο του 2013. Τα μέλη του Συμβούλιου μπόρεσαν να του θέσουν ερωτήσεις, όχι ευθέως, αλλά μέσω του Terje Rød-Larsen [3].

Σήμερα, οι δύο χώρες διεξάγουν μαζί έναν πόλεμο στην Υεμένη από ένα κοινό επιτελείο εγκατεστημένο στο μη αναγνωρισμένο κράτος της Σομαλιλάνδης [4]. Η «Αραβική» δύναμη κοινής Άμυνας αναπαράγει την έννοια του Συμφώνου της Βαγδάτης, που διοικούταν στρατιωτικά παρομοίως από ένα κράτος που δεν ήταν μέλος του (οι ΗΠΑ στην περίπτωση αυτή).

Σχεδιάζουν μαζί πολλές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου στην Υεμένη και στο Κέρας της Αφρικής [5].

Ο βασιλιάς Σαλμάν έχει ορίσει τον πρίγκιπα Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ (5η παγκόσμια περιουσία με τη Citigroup, το Mövenpick, το Four Seasons) ως τον επόμενο Πρέσβη του Βασιλείου στο Τελ Αβίβ.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

[1Οι ακριβείς όροι της συμφωνίας παραμένουν μυστικοί.

[2« La guerre israélienne est financée par l’Arabie saoudite » («Ο ισραηλινός πόλεμος χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία»), par Thierry Meyssan, Réseau Voltaire, 6 janvier 2009.

[3« Shimon Peres s’est exprimé devant le Conseil de sécurité du Golfe, fin novembre » («Ο Σιμόν Πέρες μίλησε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του Κόλπου στα τέλη Νοεμβρίου»), Réseau Voltaire, 3 décembre 2013.

[4Η «αραβική» Δύναμη κοινής Άμυνας”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 26 avril 2015.

[5« Exclusif : Les projets secrets d’Israël et de l’Arabie saoudite » («Αποκλειστικό: τα μυστικά σχέδια του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας»), par Thierry Meyssan, Réseau Voltaire, 22 juin 2015.