Het Saoedi Arabische koninkrijk is begonnen aan de bouw van een gigantische ambassade in Israël, waarschijnlijk de belangrijkste van Tel-Aviv.

Officieel onderhouden de twee Staten geen diplomatieke relaties vanwege het feit dat Israël de meerderheid van zijn Palestijnse bevolking in 1948 (la Nakba) het land heeft uitgestoten.

Het Verdrag van Quincy echter, dat tussen president Roosevelt en koning Abdelaziz in 1945 werd getekend en in 2005 door president Bush en koning Fahd vernieuwd werd, voorziet onder andere dat het Koninkrijk zich niet zou verzetten tegen de joodse thuishaven in Palestinië (toekomstige Staat Israël) [1].

Koning Abdallah financierde in plaats van de Verenigde Staten de Israëlische operatie « verhard lood » tegen de Gazastrook in 2008-09 [2]. Deze toenadering beëindigde de « doctrine van de periferie » volgens welke Tel-Aviv poogde zich te binden met de niet-Arabische acteurs van de regio (Iran, Turkije, Ethiopië) tegen de Arabische landen.

President Shimon Perez sprak per video tot de Veiligheidsraad van de Golf in november 2013. De leden van de Raad konden hem vragen stellen, niet rechtstreeks maar via de bemiddeling van Terje Rød-Larsen [3].

Op het ogenblik voeren de twee landen een oorlog tegen Jemen vanuit een état-major geïnstalleerd in de niet erkende Staat Somaliland [4]. De « Verenigde Arabische verdedigingskracht » herneemt het concept van het Pact van Bagdad dat ook onder militair bevel kwam van een land dat er geen deel van uitmaakte (de Verenigde Staten in dat geval).

Ze projecteren samen verschillende olie exploitaties in Jemen en in de Hoorn van Afrika [5].

Koning Salmane heeft prins Walid Ben Talal (5e vermogen van de wereld met Citigroup, Mövenpick, Four Seasons) als de komende ambassadeur van het koninkrijk in Tel-Aviv aangewezen.

Vertaling
Bart Ero

[1De exacte termen van het pact zijn nog steeds geheim.

[2« La guerre israélienne est financée par l’Arabie saoudite », par Thierry Meyssan, Réseau Voltaire, 6 janvier 2009.

[4De verenigde "Arabische" Verdedigingskracht”, door Thierry Meyssan, Vertaling Bart Ero, Voltaire Netwerk, 26 april 2015.

[5De geheime plannen van Israël en Saoedi Arabië”, door Thierry Meyssan, Vertaling Bart Ero, Voltaire Netwerk, 27 juni 2015.