Voltaire Network

Saudi-Arabia bygger ambassade i Israel

Kongedømmet Saudi-Arabia har startet konstruksjonen av en gigantisk ambassade i Israel, sannsynligvis den viktigste i Tel-Aviv. Offisielt har de to statene ingen diplomatiske forbindelser på grunn av utdrivningen av flertallet av den palestinske befolkningen i 1948 (al-Nakba).

Quincy pakten, signert av president Roosevelt og kong Abdelaziz i 1945 og fornyet av president Bush og kong Fahd i 2005, slår imidlertid fast blant annet, at kongedømmet ikke vil sette seg imot det jødiske hjemlandet i Palestina (den fremtidige israelske staten).

Det var ikke USA men kong Abdalla som finansierte den israelske operasjonen «støpt bly» (cast lead) i 2008-09 mot Gaza [1].

Denne tilnærmingen gjorde slutt på «pereferi-doktrinen» som gikk ut på at Tel-Aviv skulle forsøke å forene de ikke-arabiske maktene i regionen (Iran, Tyrkia, Etiopia) mot de arabiske landene.

President Shimon Peres snakket over videolink til Sikkerhetsrådet i Gulfen i november 2013 [2]. Medlemmene av rådet kunne ikke stille han direkte spørsmål, men via mellom-mannen Terje Rød-Larsen.

Akkurat nå driver disse to landene en krig sammen i Jemen fra et kommandosenter i den ikke-anerkjente staten Somaliland [3].

Den felles «arabiske» forsvars-styrken gjenskaper forestillingen om Bagdadpakten (Bagdadpakten, forsvarsavtale mellom Tyrkia og Irak, inngått 1955 i Bagdad etter påtrykk fra Storbritannia og USA. Fra store norske leksikon, overs.), som også var militært kommandert av et ikke-medlemsland (i dette tilfellet av USA).

De planlegger sammen flere operasjoner for utvinning av oljereservene i Jemen og på Afrikas Horn [4].

Kong Salmane har utnevnt prins Walid Ben Talal (verdens 5. største formue med Citygroup, Mövenpick, Four Seasons) som kongedømmets neste ambassadør i Tel-Aviv.

Oversettelse
Knut Lindtner
Derimot.no

[1] « La guerre israélienne est financée par l’Arabie saoudite », par Thierry Meyssan, Réseau Voltaire, 6 janvier 2009.

[2] « Shimon Peres s’est exprimé devant le Conseil de sécurité du Golfe, fin novembre », Réseau Voltaire, 3 décembre 2013.

[3] « La Force "arabe" de Défense commune», par Thierry Meyssan, Réseau Voltaire, 20 avril 2015.

[4] « Exclusif : Les projets secrets d’Israël et de l’Arabie saoudite », par Thierry Meyssan, Réseau Voltaire, 22 juin 2015.

Voltaire Network

Voltaire, internasjonal utgave

Godkjente artikler under vanlig journalistisk skjønn

Artikklene på Voltaire Network kan fritt videreformidles såfremt det henvises til kilde, deres integritet respekteres og de ikke brukes til kommersiell virksomhet (lisens CC BY-NC-ND).

Støtt Voltaire Network

Du besøker denne websiden for å søke opp kvalitetsanalyser som gjør deg i stand til å danne deg din egen oppfatning av dagens verden. For at vi skal kunne fortsette arbeidet vårt, trenger vi din støtte.
Hjelp oss med ditt bidrag.

Hvordan delta i Voltaire Network?

Medlemmene i vårt team er alle frivillige.
- Morsmålsoversettere på profesjonelt nivå: du kan hjelpe oss med å oversette artiklene våre.