Tot mai des, NATO a poziționat noi arme ofensive la granițele Rusiei, care au drept scop lovirea unor obiective strategice rusești, Moscova fiind obligată să răspundă prin dislocarea de arme care să le contracareze. Sistemul de rachete sol-sol cu rază scurtă rusești Iskander (cod NATO-SS-26 Stone), este produs la fabrica de rachete balistice Votkinsk (1.000 km est de Moscova). Racheta Iskander are o singură treaptă funcționînd cu combustibil solid și are o rază de acțiune de 500 km. Ea a fost special concepută pentru a străpunge scuturile antibalistice americane.
Experții ruși au constatat că problema americanilor este aceea că au dezvoltat mai multe tipuri de rachete antibalistice (SM-3 block 1b, THAAD și SR19) care nu sunt capabile să intercepteze rachetele balistice în mezosferă (altitudinea de 35.000 - 80.000 m). Singurul mijloc adaptat să lovească focoasele nucleare pe timpul coborîrii prin stratosferă și troposferă (altitudinea de 0-35.000 m) fiind racheta AA cu rază mare de acțiune MIM-104 Patriot PAC-3.
Vulnerabilitatea Rusiei este dată de faptul că lansatoarele navale VLS Mk 41 cu baza la sol, din Polonia și România, utilizează și rachete de croazieră Tomohawk (care pot fi echipate cu ogive nucleare). Ele avînd ca țintă Moscova și silozurile de rachete balistice intercontinental din vestul Rusiei. De aceea, Brigada 152 de rachete tactice rusești, de la Chernyakhovsk, din enclava Kaliningrad, a fost înzestrată cu Iskander, ea aflîndu-se la 200 km de baza Redzikowo care va adăposi scutul antibalistic american din Polonia.
Ca răspuns la amplasarea scutului antibalistic american în România, probabil că o baterie Iskander va fi instalată în Crimeea, împreună cu un regiment de bombardiere cu rază mare de acțiune Tu-22M3. Timpul de pregătire a lansării pentru o baterie de rachete Iskander este de 4 minute, tactica utilizării acestora stabilește lansarea simultană a cîte două perechi de rachete, acestea avînd o abatere probabilă de 2-6 m. Racheta Iskander poate avea diferite focoase convenționale (termobaric, bombe în casete sau antibuncăr) sau focos nuclear. Din Crimeea pînă la litoralul românesc al mării Negre sunt 378 km iar raza de acțiune a rachetei Iskander este de 500 km.
Traiectoria rachetei Iskander nu este una balistică, dacă ar fi fost așa, la cele 3,8-4,2 t ale sale, ar fi avut o rază de acțiune de peste 1.500 km. Zborul de croazieră al rachetei Iskander se desfășoară cu o viteză de 7.600-9.300 km/h, sub altitudinea de 60.000 m, mare parte din traiect fiind efectuat deasupra straturilor dense ale atmosferei, care încep la 35.000 m. Acest profil de zbor al rachetei Iskander se bazează pe faptul că rachetele AA cu rază mare de acțiune, precum MIM-104 Patriot PAC-3, care au și capabilități antibalistice, au un plafon maxim de 30.000 - 35.000 m. Acest plafon a fost astfel stabilit deoarece majoritatea avioanelor de luptă nu urcă mai sus de 20.000 m. SUA a dislocat o baterie de rachete Patriot la baza militară poloneză Morag, aflată la 60 km de granița cu Rusia. România nu dispune de rachete Patriot ci de rachete AA sovietice din anii `60 care nu au capacitatea de a ataca rachete balistice. Iar rachetele antibalistice precum SM-3 block 1b care echipează scutul de la Deveselu nu pot intercepta nimic sub altitudinea de 80.000 m, înălțime la care este prevăzut să înceapă funcționarea senzorilor de detecție de la bord.
În faza finală a zborului, cînd intră în posibilitățile de interceptare ale sistemului Patriot, racheta Iskander execută manevre de evitare și lansează 10 ținte false, sub forma unor reflectori poliedrici metalici. Apărarea AA, care utilizează rachete Patriot poate acționa din momentul în care racheta Iskander coboară sub altitudinea de 35.000 m și pînă cînd aceasta lovește ținta. Timpul este extreme de scurt, circa 40 de secunde și operatorul radarului de dirijare nu poate distinge focosul rachetei Iskander de țintele false. Așadar pentru a lovi o rachetă Iskander, trebuie lansate 11 rachete Patriot. Pentru a lovi două rachete Iskander, e nevoie de 22 de Patriot, în condițiile în care o baterie Patriot nu poate lansa în acest interval de timp decît 16 rachete. Pentru a combate cele patru rachete Iskander lansate simultan ar fi nevoie de 44 de rachete Patriot. Așadar, profilul de zbor, manevrele și măsurile de asigurare de luptă, îi conferă rachetei Iskander o mare capacitate de supraviețuire, astfel încît e aproape imposibil de interceptat.