Birleşik Krallık, Avrupa Birliğinden çıkarak ABD ile olan « özel ilişkisine » son veriyor. Oysa Londra aynı zamanda Atlantik Sözleşmesinin « Beş gözlemci» mutabakatına dahil ve NATO’nun kurucu ortaklarındandır (İngilizler Stay behind ağının tüm bilgilerini paylaşıyorlar). Dolayısıyla Birleşik Krallığın AB’den ayrılmasına izin vermek, dünya üzerinde Anglosakson egemenliği sisteminin bütünün çöküşüne tanık olmak anlamına gelecektir.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi, Birleşik Krallığı Atlantik yapılarına yerleştirmeyi hedefleyen bir planı uygulamaya koydu. Brexit’in tutucu lideri Boris Johnson’un Downing Street’e hakim olmasını engellemek ve İngilizleri « barıştırabilecek » bir « uzlaşıcı » şahsiyeti desteklemek için her yolun denenmesi kararı alındı. Bu kişi, Avrupa Birliği’nden çıkış yöntemini müzakere edecektir. Bu arada Avrupa Birliği de mevcut anlaşmalara hemen hemen benzer kurallar ikame etmeyi önerecektir. Bu uzlaşmanın sonunda, Birleşik Krallık, Avrupa Birliğindeki koltuğunu kaybedecek ama de facto olarak Ortak Pazarda kalacaktır.

Başkan Obama, AB içerisinde operasyonları yürütmesi için Alman Şansölye Angela Merkel’i ve Birleşik Krallık’taki « uzlaşmayı » örgütlemesi için de mevcut hükümetin 2 numarası George Osborne’u görevlendirdi. Halihazırda, Başbakan David Cameron, ABD’deki başkanlık seçimlerinden önce istifa etmeyi reddederken, İskoçya Bölgesel Hükümeti ve Avrupa basını bir « uzlaşma şahsiyetine » çağrısını haklı çıkarmak için ayrılma riskini öne çıkarıyor.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in de katılacağı Avrupa Konseyi’ni 29 Haziran’da toplantıya çağırdı.

Çeviri
Osman Soysal