Δίκτυο Βολταίρος

Δύο ξεχωριστοί κόσμοι

Σε μια πολύ σημαντική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας –για την οποία σιώπησε ο δυτικός τύπος- στις 28 Οκτωβρίου 2016, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να επιτρέψουν στον ΟΗΕ να συνεργάζεται με τους περιφερειακούς οργανισμούς που περιλαμβάνουν τη Ρωσία και de facto με τη Κίνα. Με την άρνησή της να συνεργαστεί με άλλους, και συνεπώς να δεχτεί ότι αυτοί οι άλλοι είναι ίσοι της, η Ουάσιγκτον επέλεξε το δρόμο μιας διαίρεσης του κόσμου σε δύο ξεχωριστές οντότητες και το τέλος της οικονομικής παγκοσμιοποίησης.

| Δαμασκός (Συρία)
+
JPEG - 52.6 ko
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν στον ΟΗΕ, στις 28 Οκτωβρίου 2016, να συνεργάζεται με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ, SCO) εκπροσωπούμενο εδώ από τον Γενικό Γραμματέα, Rashid Alimov από το Τατζικιστάν, με την αιτιολογία ότι η Ρωσία είναι μέλος του. Ο SCO αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού.
© UN Photo / Evan Schneider

Η Μόσχα ζήτησε μια ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 28 Οκτωβρίου 2016 για να συζητηθεί η συνεργασία μεταξύ του ΟΗΕ και των περιφερειακών οργανισμών. Ο πρέσβης Βλαδίμηρος Τσούρκιν, ο οποίος προήδρευσε τότε του Συμβουλίου, είχε καλέσει τους εκπροσώπους της Κοινοπολιτείας των Ανεξαρτήτων Κρατών (τον Ρώσο Sergey Ivanov, CIS), του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (τον Ρώσο στρατηγό Νικολάι Μπρντοϊούζα, CSTO) και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (τον Τατζίκ Rashid Alimov, SCO).

Οι τρεις γενικοί γραμματείς παρουσίασαν το έργο των οργανώσεών τους: τη συνεργασία μεταξύ των κρατών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης για την Κοινοπολιτεία των Ανεξαρτήτων Κρατών, μια στρατιωτική συμμαχία για την CSTO και μια περιφερειακή συνεργασία για τη σταθεροποίηση στη Κεντρική Ασία όσον αφορά το OCS. Τόνισαν τη συμβολή τους στον ΟΗΕ για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και της τρομοκρατίας· δύο θέματα που μαζεύουν την ομοφωνία της διεθνούς ρητορικής, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι αυτές οι μάστιγες δημιουργούνται και ελέγχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν και όλα είχαν ξεκινήσει καλά και οι διάφοροι πρέσβεις των κρατών του Συμβουλίου Ασφαλείας χαιρέτισαν αυτόν το φρέσκο αέρα, η συνεδρίαση διεκόπη μετά από τις παρεμβάσεις των πρεσβευτών της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν τους τρεις οργανισμούς να διαταράξουν το μονοπώλιο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατηγόρησαν τη Ρωσία για όλα τα είδη εγκλημάτων και κατήγγειλαν αυτούς τους οργανισμούς ως συγκαλύψεις για να κρύψουν το ρωσικό επεκτατισμό. Η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών κατάληξε στο συμπέρασμα ότι με αυτές τις συνθήκες, δεν ήταν δυνατό να εξεταστεί η παραμικρή συνεργασία του ΟΗΕ με αυτούς τους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του SCO, δηλαδή επίσης και με τη Κίνα.

Ξαναβρίσκουμε εδώ τη θέση που κράτησαν οι μεν και οι δε στη Διάσκεψη της Γενεύης 2: αν και όλοι είναι θεωρητικά ενωμένοι ενάντια στην τρομοκρατία, η Ουάσιγκτον δεν θεωρεί αυτό το πρόβλημα ως προτεραιότητα, αλλά περνάει πρώτα τις απαιτήσεις του ιμπεριαλισμού της. Εκτός από το ότι αυτή τη φορά, δεν επιτέθηκε στη Συρία, αλλά χαστούκισε τη Ρωσία και τη Κίνα.

Ο κόσμος πληρώνει έτσι την θολούρα που περιβάλλει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας από το 2001. Υπενθυμίζουμε ότι η τρομοκρατία δεν είναι ένας εχθρός, αλλά μια μέθοδος μάχης που χρησιμοποιείται από εχθρούς.

Η Ουάσιγκτον έκλεισε τη μόνη πόρτα εξόδου που της ήταν ανοικτή. Η κυβέρνηση Ομπάμα αρνείται να αναγνωρίσει την ανάπτυξη της Ρωσίας, πρώτης συμβατικής στρατιωτικής δύναμης, και της Κίνας, πρώτης οικονομικής δύναμης. Αρνείται να αφήσει τη μονοπολική οργάνωση του κόσμου που ιδρύθηκε από της "Καταιγίδας της Ερήμου" το 1991 και συνεχίζει τους πολέμους της στο Λεβάντε και την Ουκρανία με τον αποκλειστικό σκοπό να φράξει τους δύο δρόμους χερσαίου εφοδιασμού της Κίνας προς τη Δυτική Ευρώπη.

Γνωρίζοντας ότι η θέση της είναι αστήρικτη βραχυπρόθεσμα και ότι δεν επιθυμεί παγκόσμιο πόλεμο, η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να χωρίσει τον κόσμο σε δύο. Δεν πρόκειται για επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο, όταν ο κόσμος ήταν ένας, παρότι διοικούταν από δύο. Αλλά για νέα δομή: από τη μία πλευρά ένας μονοπολικός κόσμος που θα κυβερνηθεί μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και από την άλλη, οι άλλες ανεξάρτητες και μη υποταγμένες χώρες που θα συνεργάζονται μεταξύ τους γύρω από τη Ρωσία και τη Κίνα, με τις λιγότερες δυνατές συνδέσεις μεταξύ αυτών των δύο κόσμων. Αυτό συνεπάγεται το τέλος του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, και συνεπώς ένα γιγαντιαίο βήμα προς τα πίσω.

Αν η Ουάσιγκτον επιμένει σε αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να αποσυρθεί στρατιωτικά από τη Συρία και να αφήσει την ειρήνη να επιστρέψει -εκτός στα σύνορα με το Ιράκ, όπου θα κρατήσει τη διακοπή του δρόμου του μεταξιού-.

Εξαιτίας των Ηνωμένων Πολιτειών αυτή τη φορά, ένα ανυπέρβλητο φράγμα θα πέσει στο κόσμο και θα χωρίζει την ανθρωπότητα με τον ίδιο τρόπο που το Τείχος του Βερολίνου είχε χωρίσει το πληθυσμό της πρώην γερμανικής πρωτεύουσας και διαιρέσει τις οικογένειες τους για σχεδόν μισό αιώνα. Αυτό θα καταστήσει πολύ δύσκολο για τους Σύρους που διέφυγαν από τους τζιχαντιστές στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να επανασυνδεθούν με τις οικογένειές τους. Θα είναι αδύνατο για έναν δυτικό να κάνει διακοπές στην Μόσχα ή να αγοράσει κινεζικούς υπολογιστές.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

Πηγή
Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)

Άρθρα υπό την άδεια «Creative Commons»

Μπορείτε να αναπαραγάγετε ελεύθερα τα άρθρα του Δικτύου Βολταίρος, με την προϋπόθεση να αναφέρετε τη πηγή και να μη τα τροποποιήσετε ούτε να τα χρησιμοποιήσετε για εμπορικούς σκοπούς (άδεια CC-BY-NC-ND).

Υποστήριξη του Δικτύου Βολταίρος

Χρησιμοποιήσετε αυτό τον ιστοτόπο όπου μπορείτε να βρείτε αναλύσεις ποιότητας οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τον κόσμο. Αυτός ο ιστότοπος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την οικονομική υποστήριξη σας.
Βοηθήστε μας με δωρεά.

Πώς να συμμετάσχετε στο Δίκτυο Βολταίρος;

Οι διαχειριστές του δικτύου είναι όλοι εθελοντές.
- Μεταφραστές με επαγγελματικό επίπεδο: μπορείτε να συμμετάσχετε στη μετάφραση των άρθρων.

Προετοιμασία ενός νέου πολέμου ενάντια στους Λιβύους
Προετοιμασία ενός νέου πολέμου ενάντια στους Λιβύους
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήρθε η ώρα για χρήση βίας
Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήρθε η ώρα για χρήση βίας
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Λίβανος: Οι αιτίες της τραπεζικής κρίσης του αιώνα
Λίβανος: Οι αιτίες της τραπεζικής κρίσης του αιώνα
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Το ΝΑΤΟ επιδιώκει να γίνει η Ειρηνο-Ατλαντική Συμμαχία
Το ΝΑΤΟ επιδιώκει να γίνει η Ειρηνο-Ατλαντική Συμμαχία
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Έξι αντιφατικά σχέδια για τη παγκόσμια τάξη
Έξι αντιφατικά σχέδια για τη παγκόσμια τάξη
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος