در ۲۱ ماه نوامبر ۲۰۱۶ رئیس جمهور ترکیه رجب طیب اردوغان ، مدیر کل ناتو جنس استولتنبرگ رانزد خویش پذیرفت و برای بار دوم قصد خود را برای مذاکره ی دوباره ی عهد نامه ی لوزان را عنوان کرد که در آن مرزهای کشورش با یونان تعیین شده بود .

در سال ۱۹۲۳ ، فاتحان جنگ اول جهانی ، حاضر به مذاکره ی دوباره در خصوص عهد نامه ی سوور (۱۹۲۰ ) بودند که در آن فروپاشی امپراطوری عثمانی پیش بینی شده بود . در برابر شورش مصطفی کمال آتاتورک ، آنها از تشکیل کشور کردستان منصرف شدند . در این عهد نامه مفهومی کاملا٬٬ مذهبی از کشور یونان ( ارتدکس ) و ترکیه ( سنی ) ارائه شده بود . که این موضوع جابجایی عظیم جمعیت را در بر می گرفت که زندگی نیم میلیون نفر را به مخاطره انداخت و از میان برد .

پس از ۱۹۷۴ ، کشور ترکیه یک سوم کشور قبرس را اشغال کرد ( عملیات آتیلا ) و اعلام نمود ٬٬ جمهوری ترک شمال قبرس ٬٬ را تشکیل داده ، که تنها خود وجود آن را به رسمیت می شناسد.
اسرائیل در این منطقه حضور گسترده دارد ، در حالی که خود نیز به طور رسمی این
٬٬ جمهوری ٬٬را نمی پذیرد .

قبرس دولتی است بی طرف که در آن پایگاه های نظامی بریتانیایی به طور دائم حضور دارند . یونان و ترکیه هر دو عضور ناتو می باشند ، پیمانی نظامی که باید دوام مرزهای اعضای خود را تضمین کند .

پروکوپیس پاوولوپولوس نسبت به اظهارات اولیه ی رئیس جمهور ترکیه در باره ی مذاکرات دوباره در خصوص مرزها واکنش نشان داد ، و یادآوری کرد که عهد نامه ی لوزان به لحاظ بین المللی مورد تایید قرار گرفته و مرزهای کشورش با ترکیه ، همان مرزهای موجود با اتحادیه ی اروپا با ترکیه است .

در ۲۰۲۳ ، کشور ترکیه صدمین سالروز ( عهد نامه ی لوزان ) که موجب پیدایش این کشور شده جشن خواهد گرفت . رئیس جمهور اسلام گرای ترکیه اردوغان ، قصد دارد برتری خود را نسبت به رئیس جمهور پیشین لائیک این کشور آتاتورک ، با گسترش مرزها نشان دهد .

ترجمه توسط
Sylvia Bejanian