Prin acțiunile militare duse împotriva teroriștilor ISIS în Siria, Rusia surprinde întreaga lume. După ce a fost demontat mitul potrivit căruia avioanele rusești, n-ar fi capabile de lovituri cu arme de mare precizie, acum Rusia spulberă și mitul navelor rusești vechi și prost înarmate, în raport cu cele ale flotelor militare occidentale.

La sfârșitul lunii octombrie, armata siriană a reușit să încercuiască, izolând complet circa 7-10.000 de luptători Jabhat Fatah al-Sham (fosta al-Nusra, filiala siriană a al-Qaida) și ISIS, în estul orașului Aleppo.

Ca urmare a succesului acestei operații, ofensiva declanșată de armata siriană în vestul orașului Aleppo, soldată cu peste 1.000 de morți în rândul Jabhat Fatah al-Sham și Jaish al-Fatah, a creat mari breșe în dispozitivul mercenarilor islamiști. În aceste breșe, armata siriană a introdus masiv blindate, cu scopul realizării unui avans considerabil.

Singurul impediment îl poate constitui aducerea de întăriri de către mercenarii islamiști, din raionul de concentrare din guvernoratul Idlib, situat la 30-40 km de orașul Aleppo. În acest raion de concentrare, sunt dispuși circa 20.000 de mercenari islamiști, foarte bine înarmați și antrenați. Pentru a împiedica afluirea mercenarilor islamiști în vestul orașului Aleppo, Rusia a decis suplimentarea forței sale aeriene tactice dislocată în Siria cu o grupare navală, capabilă să asigure lovituri de înaltă precizie.

Gruparea navală rusească dislocată recent în estul Mediteranei este compusă din portavionul Admiral Kuznetsov, crucișătorul cu propulsie nucleară Petru cel Mare, distrugătoarele Severomorsk, Vice Admiral Kulakov și fregata Admiral Grigorovich. Portavionul rusesc cu un deplasament de 60.000 t, are la bord 14 avioane multirol Su-33, 4 Mig-29K (din cele 20 Mig-29K/KUB pe care le poate îmbarca), 4 avioane de școală și atac la sol Su-25UTG/UBP și 14 elicoptere antisubmarin Kamov Ka-27PLO. Fiecare avion îmbarcat fiind înarmat cu cîte două rachete aer-sol de tip Kh-29 L/T si Kh-25 T (dirijate pe fascicol laser sau camera Tv) lansate de la altitudinea de 10.000 m și de la o distanță de10-12 km de țintă. Având o rază de acțiune de 600-700 km, avioanele îmbarcate rusești n-au nevoie de rezervoare suplimentare sau de alimentare în aer.

Portavionul Admiral Kuznetsov este înarmat și cu alte mijloace ofensive, precum rachetele navă-navă P-700 Granit, cu raza de 625 km, care zboară cu viteza Mach 1.6 — 2.5 și care pot fi folosite și împotriva țintelor terestre. Crucișetorul Petru cel Mare este și el înarmat cu rachete P-700 Granit, în timp ce distrugătoarele Severomorsk și Vice Admiral Kulakov dispun de rachete P-270 Moskit, cu raza de acțiune de 250 km și viteza de zbor Mach 2.5 (2.800 km/h) și ele utilizabile împotriva țintelor terestre. Fregata Admiral Grigorovich este înarmată cu rachete de croazieră Kalibr (raza de acțiune 1.400-2.500 km) și rachete Oniks, cu raza de acțiune de 600 km și viteza Mach 2.5.

La bordul vaselor care compun gruparea navală rusească, dislocată în estul Mediteranei, se află aproximativ 1.000 de rachete care pot fi folosite împotriva mercenarilor islamiști. Datorită îmbunătățirii relațiilor cu Turcia, Rusia are capacitatea de a înlocui zilnic rachetele lansate de pe navele sale, prin intermediul navelor de transport care tranzitează strâmtorile Bosfor și Dardanele. Distanța dintre raionul de concentrare al mercenarilor islamiști din guvernoratul Idlib și poziția grupării navale rusești este de 100-150 km. Așadar, mercenarii islamiști din Idlib se află în raza de acțiune a grupării navale rusești, la fel ca și vestul orașului Aleppo, deținut de aceeași mercenari islamiști. Dacă cele două escadrile de bombardiere ușoare rusești care au rămas să opereze de la baza siriană Hmeymim, au capacitatea de a lansa zilnic 72-80 de bombe ghidate sau rachete "inteligente", gruparea navală rusească poate lansa zilnic tot atâtea bombe sau rachete, de la bordul celor două escadrile de avioane, îmbarcate pe portavionul Admiral Kuznetsov. La care se adaugă alte 100 de rachete navă-litoral, de diferite tipuri, cu încărcături de luptă de două ori mai puternice, lansate de pe portavionul Admiral Kuznetsov, de pe crucișătorul Petru cel Mare, de pe distrugătoarele și fregatele grupării navale. Practic, în acest mod, rușii reușesc să-și îndeplinească misiunile, fără a aduce înapoi cele trei escadrile de bombardiere, retrase pe 14 martie 2016, de la baza siriană Hmeymim.

Sursa
Sputnik