Δίκτυο Βολταίρος

Η επικοινωνία σύμφωνα με τον πρόεδρο Τραμπ

Με τον ιστότοπο μας, Voltairenet.org αποδείξαμε ότι είναι δυνατή η ενημέρωση για πολιτικά ζητήματα, αγνοώντας τα αναθέματα των μεγάλων μέσων ενημέρωσης. Το ίδιο και ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε στο δρόμο που ανοίξαμε και που πολλοί άλλοι ακολούθησαν. Για να λαμβάνετε νέα από την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, δεν θα πρέπει πλέον να διαβάσετε τους New York Times, που επιδιώκουν μιαν ενημέρωση παρωδία, αλλά από ιστοσελίδες όπως η Breitbart.com. Ο πρόεδρος δεν απαντάει πλέον σε ερωτήσεις στον συστημικό Τύπο, αλλά εκφράζεται στο twitter.com/realdonaldtrump.

| Δαμασκός (Συρία)
+
JPEG - 40.9 ko

Οι κανόνες της σύγχρονης πολιτικής επικοινωνίας επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες μέχρι σήμερα κυριαρχούνταν από την πουριτανική ιδεολογία (πολιτικά σωστή έκφραση –politically correct-, δημόσιες συγγνώμες για τα λάθη τους που ισούταν σε άφεση αμαρτιών, πεποίθηση ότι έχουν επιλεγεί από τον Θεό για να φωτίσουν το κόσμο, διαίρεση μεταξύ των WASP (White Anglo-Saxon Protestants) και των μειονοτήτων, πίστη στον πλούτο ως δώρο Θεού σε όσους τον υπηρετούν, κλπ). Αντιστρέφοντας την πουριτανική ιδεολογία που εκφράζεται από την Ουάσιγκτον, και τη δυναστεία Κλίντον ιδιαίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε επίσης τέλος στους ισχύοντες κανόνες της πολιτικής επικοινωνίας.

Δεν στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία σε μεγάλες παραστάσεις μεταξύ ψυχαγωγίας και πολιτικής. Όταν οι ανταγωνιστές του έμπαιναν στη σκηνή μαζί με αστέρια του σόου μπίζνες εξανεμίζοντας φαραωνικούς προϋπολογισμούς, ο ίδιος επικεντρώθηκε στο μήνυμά του και ξόδεψε δέκα φορές λιγότερα χρήματα από ό, τι η Μαντάμ Κλίντον.

Γνωρίζοντας ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν γενικώς εχθρικά, δεν έδωσε παρά λίγες συνεντεύξεις και δεν έπαψε, σε κάθε συγκέντρωση του να καταγγέλλει τη μεροληψία τους. Η εκπρόσωπος Τύπου του δεν προσπάθησε ποτέ να σαγηνεύσει τους δημοσιογράφους, αντίθετα, βασίστηκε σε ιστοσελίδες διαμαρτυρίας, που ήδη είχαν ένα κοινό. Ο διευθυντής της εκστρατείας του έγραφε σε ένα από αυτά (Breitbart.com).

Στην εκστρατεία του, έδωσε βαρύτητα αντίθετη με την πολιτική τάξη της Ουάσιγκτον. Δεν νοίκιασε κάποια εγκατάσταση εκστρατείας και έμεινε στο Trump Tower στη Νέα Υόρκη. Συνεπής με τον εαυτό του, δεν νοίκιασε γραφεία ούτε καν στην Ουάσιγκτον, για να εγκαταστήσει την ομάδα μετάβασης του. Πράγματι, ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις στην Ουάσινγκτον, το μέλλον αποφασίζεται στη Νέα Υόρκη.

Μόλις εξελέγη, δεν έδωσε ούτε συνέντευξη Τύπου ούτε άλλες συνεντεύξεις, αλλά μίλησε απευθείας στους Αμερικανούς μέσω του Twitter και του YouTube . Είναι η πρώτη φορά που ένας αρχηγός κράτους απευθύνεται στον λαό του παρακάμπτοντας τα mainstream μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Πριν τελειώσει η προεκλογική του εκστρατεία, ανέλαβε μια περιοδεία ευχαριστιών οργανώνοντας νέες συγκεντρώσεις τις οποίες ο Τύπος αποσιώπησε. Στις ομιλίες του, ευχαρίστησε πρώτα τους ψηφοφόρους των μειονοτήτων (Ισπανόφωνες γυναίκες, αφροαμερικανούς και gay) που τον ψήφισαν, παρά τη ρατσιστική εικόνα την οποία του είχαν κολλήσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Επαναλαμβάνει το μήνυμά του, όχι εναντίον των ελίτ, αλλά κατά του τρόπου λειτουργίας που έχει υιοθετηθεί από την Ουάσιγκτον και τη πουριτανική ιδεολογία που εκφράζει.

Τέλος, ανακοίνωσε τις πρώτες αποφάσεις του. Για την εξωτερική πολιτική, επιβεβαίωσε ότι θα θέσει τέρμα στη Δι-Ειρηνική Συνθήκη η οποία συνήφθη κατά της Κίνας και στις αλλαγές καθεστώτων (της Συρίας συμπεριλαμβανομένης), καθώς επίσης ότι θα υποκαταστήσει, στο μέτρο του δυνατού, τη συνεργασία αντί της σημερινής αντιπαράθεσης (συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσία) και ότι θα μεταρρυθμίσει τις υπηρεσίες πληροφοριών των οποίων η σημερινή αποκλειστική λειτουργία είναι να δολοφονούν ηγέτες του τρίτου κόσμου.

Δείτε από το 46ο λεπτό

Παλαιότερα, ο προεδρικός Τύπος είχε μεγάλους χώρους στο Λευκό Οίκο και αποφάσιζε τα θέματα που έπρεπε να συζητηθούν. Σήμερα, τα περισσότερα από τα μέλη εγκατέλειψαν την Ουάσιγκτον και περιμένουν όλη την ημέρα μπροστά από το Trump Tower να κατέβει «Ο» Ντόναλντ, συνοδεύοντας κάποιον καλεσμένο του στο αυτοκίνητό του και να τους ρίξει λίγα λόγια περνώντας. Τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, γραπτά και οπτικοακουστικά, συνεχίζουν να γελοιοποιούν τον εκλεγμένο πρόεδρο, να τον κατηγορούν για ανικανότητα και εξτρεμισμό, αλλά δεν τον νοιάζει. Κατάφερε να περάσει πάνω από τα κεφάλια τους και να επικοινωνεί απευθείας με τους συμπατριώτες του.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

Πηγή
Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)

Άρθρα υπό την άδεια «Creative Commons»

Μπορείτε να αναπαραγάγετε ελεύθερα τα άρθρα του Δικτύου Βολταίρος, με την προϋπόθεση να αναφέρετε τη πηγή και να μη τα τροποποιήσετε ούτε να τα χρησιμοποιήσετε για εμπορικούς σκοπούς (άδεια CC-BY-NC-ND).

Υποστήριξη του Δικτύου Βολταίρος

Χρησιμοποιήσετε αυτό τον ιστοτόπο όπου μπορείτε να βρείτε αναλύσεις ποιότητας οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τον κόσμο. Αυτός ο ιστότοπος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την οικονομική υποστήριξη σας.
Βοηθήστε μας με δωρεά.

Πώς να συμμετάσχετε στο Δίκτυο Βολταίρος;

Οι διαχειριστές του δικτύου είναι όλοι εθελοντές.
- Μεταφραστές με επαγγελματικό επίπεδο: μπορείτε να συμμετάσχετε στη μετάφραση των άρθρων.

Λίβανος: Οι αιτίες της τραπεζικής κρίσης του αιώνα
Λίβανος: Οι αιτίες της τραπεζικής κρίσης του αιώνα
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Το ΝΑΤΟ επιδιώκει να γίνει η Ειρηνο-Ατλαντική Συμμαχία
Το ΝΑΤΟ επιδιώκει να γίνει η Ειρηνο-Ατλαντική Συμμαχία
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Έξι αντιφατικά σχέδια για τη παγκόσμια τάξη
Έξι αντιφατικά σχέδια για τη παγκόσμια τάξη
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Οι αδιάλυτες αντιφάσεις του Ντάες και του PKK / YPG
Οι αδιάλυτες αντιφάσεις του Ντάες και του PKK / YPG
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Προπαγάνδα και μετα-αλήθεια
Προπαγάνδα και μετα-αλήθεια
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος