Ενημέρωση (31 Ιανουαρίου 2017): ενώπιο των αγανακτισμένων αντιδράσεων της άρχουσας τάξης των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ ανάγγειλε μέσω του εκπρόσωπου του ότι αυτό το Υπόμνημα θα τροποποιηθεί, πιθανώς επιτρέποντας στον διευθυντή της CIA να συμμετέχει με μόνιμο τρόπο στο Συμβούλιο.

Μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του προέδρου Ομπάμα.

Αλλάζοντας το σύστημα διακυβέρνησης που ιδρύθηκε το 1947, ο πρόεδρος Τραμπ εξέδωσε ένα Υπόμνημα για την οργάνωση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και του Συμβούλιου Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security) [1].

Η αρχή που είχε υιοθετηθεί στο παρελθόν διαχειριζόταν την "Εθνική Ασφάλεια" υπό την κοινή εποπτεία του Λευκού Οίκου, του Επιτελείο των Ε.Δ. και της CIA, η οποία ιδρύθηκε με αυτή την ευκαιρία.

Από το 1947 έως το 2001, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας ήταν το κέντρο του Εκτελεστικού. Ο πρόεδρος μοιραζόταν την εξουσία με τον διευθυντή της CIA τον οποίο διόριζε και με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ένοπλων Δυνάμεων ο οποίος εκλεγόταν από τους ίσους του. Από τις 11 Σεπτεμβρίου 2001, το Συμβούλιο ήταν de facto υπό την εποπτεία της «κυβέρνησης της συνέχειας» του Raven Rock Mountain.
Από τούδε και στο εξής ο Αρχηγός του Επιτελείου των ΕΔ Επιτελείου δεν θα εκπροσωπηθεί συστηματικά στις συνεδριάσεις, αλλά μόνο όταν το θέμα θα απαιτήσει την παρουσία του. Περαιτέρω, η CIA χάνει τη θέση της στο Συμβούλιο, όπου κατά περιπτώσει θα εκπροσωπείται από τον Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Η CIA, η οποία ήταν μέχρι τώρα το όπλο του προέδρου για τη διεξαγωγή συγκεκαλυμμένων δράσεων, γίνεται επιτέλους μια Υπηρεσία Πληροφοριών με την πραγματική έννοια του όρου, ήτοι, για να παρακολουθεί τους διεθνείς παράγοντες, να προβλέψει τις δράσεις τους και να συμβουλεύει τον πρόεδρο.

Σύμφωνα μια ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων, το Συμβούλιο είχε διατάξει το 2015 πολιτικές δολοφονίες σε εκατόν τριάντα πέντε χώρες.

Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ο πρόεδρος Τραμπ είχε επιβεβαιώσει επισήμως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα οργανώσουν άλλες αλλαγές καθεστώτος όπως προσπάθησαν ή έκαναν από το 1989 με τη χρήση τεχνικών του Gene Sharp.

Ο πρόεδρος Τραμπ, απόδωσε επίσης μια μόνιμη έδρα στον επικεφαλής στρατηγικό του, ίσιον με τον επικεφαλής του επιτελείου του.

Η πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Σούζαν Ράις αντέδρασε έντονα στο λογαριασμό Τουίτερ της. Οι περισσότεροι πρώην διευθυντές της CIA ήδη βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των διαμαρτυριών.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

[1Presidential Memorandum : Organization of the National Security Council and the Homeland Security Council” («Προεδρικό Υπόμνημα: Οργάνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του Συμβούλιου Εσωτερικής Ασφάλειας»), by Donald Trump, Voltaire Network, 28 January 2017.