Som forberedelse til president Trumps besøk i Europa (Roma 24. mai, NATOs toppmøte i Brüssel 26. - 27. mai , G7-møte i Taormina) presenterer Pentagon sin strategiske plan for «det europeiske teater». Deres talsperson? General Curtis Scaparotti, som er sjef for USAs europeiske kommando. Automatisk blir han sjef for NATO, sjef for kontoret til Supreme Allied Commander for Europe. Den 2. mai minnet generalen det amerikanske senatet om at «det europeiske teateret er kritiske til våre nasjonale interesser», og at «NATO-alliansen gir oss en unik fordel over våre motstandere». Men denne fordelen står nå i fare på grunn av et «gjenoppvåknet Russland som prøver å underminere den vestlige-ledede internasjonale orden, og som prøver å gjenoppstå som en global makt».

Kommandøren henvender seg til sine europeiske allierte om å slutte seg til rekkene rundt De Forente Stater for å forsvare, med alle mulige midler, «den internasjonale orden» - en som er grunnlagt på Vestens økonomiske, politiske og militære overlegenhet. Men den er truet av framveksten av nye stater og sosiale utfordringer.

Fokus er naturligvis rettet mot Russland, som blir beskyldt for «ondartede aktiviteter og militære aksjoner mot Ukraina» (nøyaktig på treårsdagen for massakren mot dusinvis av russere som fant sted i Odessa den 2. mai 2014, utført av de nynazistiske ukrainerne under USA/NATO-kommando).

Men trusselen kommer ikke fra Russland alene. De Forente Stater - erklærte admiral Harris, sjef for Stillehavskommandoen - blir utfordret i den regionen samtidig av «et aggressivt Kina og et hevngjerrig Russland».

Som svar på disse utfordringene annonserer Scaparotti, USAs europeiske kommandør, at «vi må komme tilbake til den tiden med vår historiske rolle som kommando for krigene, vi må tilpasse våre planer til truslene vi har foran oss». Derfor bønnfaller han kongressen om å øke bevilgningene til «European Reassurance Initiative». Dette er en operasjon offisielt lansert av USA som skal berolige deres NATO-allierte og deres europeiske partnere. Til dette er 3,4 milliarder dollar blitt øremerket i 2017. «Dette er en nødvendig, betydelig investering» understreker generalen- «for å øke vårt nærvær i Europa, med utplassering av militært materiell, og med drilløvelser for en eventuell konflikt».

Planen er klar og allerede underveis: å forandre Europa til en førstelinje i nok en konfrontasjon med Russland. Kunngjøringen den 4. mai bekrefter dette: USAs hær i Europa har bygget nytt hovedkvarter i Poznan i Polen, det styrer mer enn 6000 USA-soldater som har blitt plassert i Polen, Estland, Litauen, Tyskland, Slovakia, Ungarn, Romania og Bulgaria - dette for å «styrke NATOs østre flanke og tjene som avskrekking overfor Russland».

På denne måten bygger de opp den østre flanken, som inkluderer væpnede styrker, bombefly, krigsskip og rakettbaser (inkludert atomvåpen) - og deltar i NATOs Europa-forsvar. Dette blir demonstrert når Frankrike sender sine tropper og Storbritannia sine tanks til Estland.

Og hva med den europeiske hæren? På møtet mellom EUs forsvarsministre den 27. april på Malta utelukket NATOs generalsekretær Stoltenberg all form for tvil:»Det er en klar enighet i Den europeiske Union at det ikke er grunnlag for å bygge opp en ny europeisk hær eller noen kommando-strukturer som vil konkurrere med NATO. Men kanskje noe som kan utfylle det NATO gjør».

Kommandoen forblir derfor helt og holdent i hendene på Supreme Allied Commander in Europe, en USA-general utpekt av USAs president.

Oversettelse
Ingunn Kvil Gamst
Derimot.no
Kilde
Il Manifesto (Italia)