Cu ocazia campaniei sale electorale, Donald Trump, declarase dorinta lui de a nu rasturna regimele, si în acelasi timp, de a pune capat terorismului islamic. De la alegerea lui, adversarii lui încearca sa-i impuna sa continue politica lor: sa-i sprijine pe Fratii lor musulmani pentru a rasturna Republica Araba a Siriei.

Toate mijloacele au fost folosite pentru a distruge echipa pe care o constituise candidatul Trump, în special provocînd demisionarea consilierului sau apartinînd Securitatii nationale, generalul Michaël Flynn. Acesta, se opusese în 2012 proiectului lui Barack Obama, de a înfiinta Daesh-ul, si nu înceta de a-i indigita pe Fratii musulmani, ca fiind matrita terorismului islamic.

Totul a fost folosit pentru a-l face pe noul presedinte al statelor unite, ca find un islamofob. Astfel, el a fost criticat pentru ca adoptase un decret care interzicea intrarea în tara sa a persoanelor originare din sase State musulmane. Magistrati democrati au abuzat de functiile lor, pentru a fundamenta aceasta acuzare. În realitate, Donald trump, a suspendat intrarea persoanelor ale caror consulate nu puteau verifica indentitatea acestora, pentru ca ei depindeau de sase State cu tulburari, sau care se aflau în razboi.

Problema pe care o înfrunta Donald Trump, nu este pusa de supravietuirea Republicii Arabe a Siriei, însa de pierderea pe care o vor avea anumiti aliati ai Washington-ului, în ceea ce priveste sfîrsitul strategiei teroriste. Este bine cunoscut în toate conferintele internationale, ca toate Statele se opun în mod public terorismului islamic, însa în particular, unele dintre ele îl orgnizeaza de 66 de ani.

Este vorba în primul rînd de Regatul-Unit, care a creat în 1951 fraternitatea Fratilor musulmani pe ruinele organizatiei cu acelasi nume, dizolvata cu doi ani înainte, si ai carei toti vechi lideri fusesera închisi. Dupa aceea, vine cea a Arabiei Saudite, care la cererea Londrei si a Washington-ului, a creat Liga islamica mondiala, pentru a sprijini în acelasi timp, Fratii si Societatea Naqshbandis. Este aceasta Liga, a carui buget este superior bugetului Ministerului Saudit al Apararii, care alimenteaza cu bani si arme, ansamblul sistemului jihadist în lume. Si în cele din urma, este cazul Turciei, care asigura în ziua de azi directiunea operatiunilor militare al acestui sistem.

Consacrîndu-si discursul sau de la Riyad la disparitia ambiguitatilor, asupra legaturii lui cu islamul, si vointa de a termina cu instrumentul serviciilor anglo-saxone, Donald Trump, si-a impus vointa în fata la cinzeci de State, reunite pentru a-l asculta. Pentru a evita neîntelegerile, secretarul sau, al Apararii, James Mattis, cu doua zile mai înainte îsi explicase strategia sa militara: a încercui grupurile jihadiste, si dupa aceea de a le extermina, fara sa le lase sa scape.

Nu se cunoaste înca, care va fi reactia Londrei. În ceea ce priveste Riyad-ul, Donald Trump a avut o grija deosebita de a albi Seoud-ul de crimele sale trecute. Arabia Saudita nu a fost pusa în cauza, însa Iran-ul a fost desemnat ca tap ispasitor. Este bineînteles absurd, Fratii musulmani si Naqshbandis, fiind suniti, în timp ce Teheran-ul este siit.

Putin intereseaza atacul anti-iranian al discursului sau, Teheran-ul stie bine la ce sa se astepte. De 16 ani, Washington-ul - care nu înceteaza sa-i scuipe în fata – a distrus unul dupa altul pe toti dusmanii sai: Talibanii, Saddam Hussein, si în curînd Daesh.

Despre ceea ce se petrece aici, lucru pe care noi l-am anuntat acum opt luni, este sfîrsitul primaverilor arabe, si reîntoarcerea pacii în regiune.


 “Donald Trump’s Speech to the Arab Islamic American Summit”, by Donald Trump, Voltaire Network, 21 May 2017.
 “Trump’s Speech at Riyadh focuses on eradicating terrorism, not Islam”, Translation Anoosha Boralessa, Voltaire Network, 22 May 2017.

Traducere
Light Journalist
Sursa
Al-Watan (Siria)