Σύμφωνα με την Scotland Yard, η επίθεση ενάντια στο κοινό της συναυλίας της Αριάνας Γκράντε στο Αρένα του Μάντσεστερ στις 22 Μαΐου 2017, διαπράχθηκε από τον Σαλμάν Αμπέντι (Salman Abedi), στον οποίον βρέθηκε ευτυχώς μια πιστωτική κάρτα στην τσέπη του τεμαχισμένου πτώματος του «τρομοκράτη».

Αυτή η επίθεση ερμηνεύεται γενικά σαν ένδειξη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εμπλέκεται στη διεθνή τρομοκρατία και ότι, αντίθετα, είναι θύμα της.

Ο Σαλμάν Αμπέντι γεννήθηκε στη Βρετανία από μια οικογένεια Λίβυων μεταναστών. Ταξίδεψε αρκετές φορές στη Λιβύη κατά τους τελευταίους μήνες, με ή χωρίς τον πατέρα του.

Ο τελευταίος, Ραμαντάν Αμπέντι, με τον οποίο ζούσε, είναι πρώην αξιωματικός των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών. Ειδικεύτηκε στην παρακολούθηση του ισλαμικού κινήματος, αλλά δύο δεκαετίες αργότερα, δεν παρατήρησε ότι ο γιος του είχε ενταχθεί στο Νταές.

Το 1992, ο Ραμαντάν Αμπέντι μεταφέρθηκε στο Η.Β. από τη βρετανική MI6 και συμμετείχε σε συνομωσία του Στέμματος που σκόπευε να δολοφονήσει τον Μουαμάρ Καντάφι. Καθώς η επιχείρηση προδόθηκε, διέφυγε με τη βοήθεια της MI6 και μεταφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου απέκτησε πολιτικό άσυλο. Εγκαταστάθηκε το 1999 στο Whalley Range (South Manchester), όπου διαμένει η λιβυκή ισλαμιστική κοινότητα του Ηνωμένου Βασίλειου.

Το 1994, ο Ραμαντάν Αμπέντι επέστρεψε στη Λιβύη για λογαριασμό της MI6. Συμμέτοχε το τέλος του 1995, στη δημιουργία του Libyan Islamic Fighting Group (LIFG), τοπικό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, μαζί με τον Αμπντελχακίμ Μπελχάτς. Το LIFG διατάχτηκε τότε από την MI6 να δολοφονήσει τον Μουαμάρ Καντάφι για £ 100 000. Αυτή η επιχείρηση, η οποία επίσης απέτυχε, προκάλεσε έντονη συζήτηση εντός των υπηρεσιών της Αυτής Μεγαλειότητας, και προκάλεσε μεταξύ άλλων τη παραίτηση του φίλου μας David Shayler.

Πολλά «παλιά μέλη» του LIFG έζησαν επίσης στο Whalley Range, μεταξύ άλλων ο φίλος των Αμπέντι, Abd al-Μπασέτ Azzouz. Το 2009, ο τελευταίος εντάχθηκε στην Αλ Κάιντα στο Πακιστάν και έγινε στενός συνεργάτης του ηγέτη της, Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι. Το 2011, συμμετείχε στο έδαφος στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ κατά της Λιβύης. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2012, διεύθυνε την επιχείρηση εναντίον του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λιβύη, Κρίστοφερ Στίβενς, που δολοφονήθηκε στη Βεγγάζη. Συνελήφθη στην Τουρκία και εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο του 2014, όπου περιμένει να δικαστεί.

Δεν είναι σαφές αν, το 2005, ο Ραμαζάνι Αμπεντί εντάχθηκε στα μέλη του LIFG για το σχηματισμό της Αλ Κάιντα στο Ιράκ και αν, το 2011, συμμετείχε στη επιχείρηση της MI6 της «Αραβικής Άνοιξης» και αν έπαιξε υποστηρικτικό ρόλο στο έδαφος του LIFG προς το ΝΑΤΟ. Ό τι και να είναι, εγκαταστάθηκε στη Λιβύη μετά τη πτώση του Καντάφι και μετέφερε την οικογένειά του εκεί, αφήνοντας τα μεγάλα παιδιά του στο σπίτι της οικογένειας στο Whalley Range.

Σύμφωνα με τον πρώην Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο Αμπντελχακίμ Μπελχάτς συμμετείχε στις βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης στις 11 Μαρτίου 2004. Αργότερα συνελήφθη , κρυφά στη Μαλαισία από τη CIA και μεταφέρθηκε στη Λιβύη, όπου βασανίστηκε όχι από Λίβυους αξιωματούχους ή των ΗΠΑ, αλλά από πράκτορες της MI6. Ττελικά απελευθερώθηκε με τη συμφωνία μεταξύ του Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι και των τζιχαντιστών.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Λιβύης, ο Αμπντελχακίμ Μπελχάτς ο οποίος είναι εξόριστος στο Κατάρ, γυρίζει στη Λιβύη με ένα αεροπλάνο του Εμίρη και διευθύνει τις επιχειρήσεις στο έδαφος σε συνδυασμό με το ΝΑΤΟ. Στις 28 Ιουλίου 2011, οργανώνει τη δολοφονία του στρατηγού Abdelfattah Younes που ισχυριζόταν ότι είχε ενταχθεί στους «αντάρτες», αλλά ο ίδιος τον κατηγορούσε ότι είχε χειραγωγήσει τη καταπολέμηση του LIFG στη δεκαετία του 90

Το Σεπτέμβριο του 2011, ο Αμπντελχακίμ Μπελχάτς διορίζεται στρατιωτικός διοικητής της Τρίπολης από το ΝΑΤΟ. Το 2012, με την υποστήριξη του Ιρλανδού Μαχντί αλ-Χατάρι, δημιουργεί τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, και στη συνέχεια επέστρεψε πάλι στη Λιβύη. Στις 2 Μαΐου 2014 έγινε δεκτός στο Quai d’Orsay (σ.μτφ., υπουργείο εξωτερικών της Γαλλίας). Τον Δεκέμβριο του 2013, μετά από ανακάλυψη στα αρχεία της Λιβυκής Αραβικής Τζαμαχιρίας μιας επιστολής του πρώην επικεφαλής της MI6, ξεκινά μια διαδικασία στο Λονδίνο κατά του Ηνωμένου Βασιλείου για το γεγονός ότι τον είχαν απαγάγει και βασανίσει εννέα χρόνια νωρίτερα. Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, παρακολούθησαν τότε παράνομα τα τηλέφωνα των δικηγόρων του, θα αναγκαστούν τελικά να καταστρέψουν αυτές τις καταγραφές. Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα της Αιγύπτου, Hichem Baraket, τον Μάιο του 2015, ο Μπελκάτς γίνεται κύριος ηγέτης του Νταές στη Βόρεια Αφρική, πληροφορίες που επαναλαμβάνονται από την Ιντερπόλ. Ο Belhaj εγκατασταίνει τρία στρατόπεδα εκπαίδευσης του Νταές στη Λιβύη, στη Derna (στην παλιά ιδιοκτησία του Αμπντ αλ-Μπασέτ Αζούζ), στη Σύρτη και στη Sebrata. Τον Οκτώβριο 2016 άνοιγει μια νέα διαδικασία στο Λονδίνο για την απαγωγή και τα βασανιστήρια του, αυτή τη φορά ονομαστικά εναντίον του πρώην επικεφαλής της MI6, σερ Μαρκ Άλεν.

Το Νταές ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Μάντσεστερ, χωρίς όμως να χαρακτηρίσει τον Σαλμάν Αμπέντι ως «μάρτυρα». Μετά την επίθεση, ο Ραμαντάν Αμπέντι δήλωσε την εχθρότητα του προς το τζιχάντ σε δημοσιογράφους που επικοινώνησαν μέσω τηλεφώνου. Επιβεβαίωσε επίσης ότι ο γιος του σχεδίαζε να περάσει το μήνα του Ραμαζανιού μαζί του στη Λιβύη και ότι ήταν πεπεισμένος για την αθωότητά του.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά