Η Ομάδα Επαφής που συγκεντρώθηκε με πρωτοβουλία της Ουρουγουάης και του Μεξικό, στις 7 Φεβρουαρίου 2019 στο Μοντεβιδέο, για να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης της Βενεζουέλας αποτελούταν τελικά μόνο ότι τα κράτη που επέλεξε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Μεξικό, πρώην μέλος του Ομίλου της Λίμα, σκόπευε να χαράξει μια άλλη οδό διαφορετική από αυτή της σύγκρουσης.

Πολλά κράτη που είχαν δηλώσει την προθυμία τους να συμμετάσχουν στην Ομάδα Επαφής, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Ρωσίας, απορρίφθηκαν.

Η Προεδρία εξασφαλίστηκε τελικά από κοινού από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουρουγουάης, Rodolfo Nin Novoa, και την Ύπατη Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και τη Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ομάδα Επαφής, στο τελικό της ανακοινωθέν, ανησυχεί για την Εθνική Συνέλευση, αλλά όχι για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, του οποίου ζητά την επανεκλογή με αξιόπιστη διαδικασία [1].

Μόνο η Ουρουγουάη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κόστα Ρίκα, το Εκουαδόρ, η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν αυτό το έγγραφο.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά