عادل الجبیر ،‌وزیر امور خارجه ی سعودی در تاریخ ۶ ژوائن ۲۰۱۷ در پاریس شرایط برقراری مجدد روابط با قطر را باز شمرد . از میان آنها شرط اخراج حماس عنوان شد که مسیر سیاسی آن به طور ناگهانی از سال ۲۰۱۲ از دمشق به دوحه تغییر کرد ( پیش از آنکه خود را شاخه ی فلسطینی اخوان مسلمین قلمداد کند ) - ٬٬ عنوانی که آن را هم کنار گذاشت٬٬ .

محمود عباس رئیس جمهور تشکیلات خود گردان فلسطین ،از این خواست سعودی ها حمایت کرد .

دولت قطر از چند تن از رهبران حماس خواست تا خاک کشورش را ترک کنند .

سخنان پرزیدنت دونالد ترامپ در ریاض به تاریخ ۲۱ ماه مه ، از سوی تمامی جهان عرب به مثابه ی پایان دادن به تروریزم تعبیر شد که مولد آن اخوان مسلمین بوده اند . رسانه های عرب ناگهان دیدگاه خود را نسبت به حماس که آن را جنبش مشروع مقاومت فلسطینی قلمداد می کردند تغییر موضع دادند . و هم اکنون آن را به صورت سازمان تروریستی می خوانند که از رنج ملت فلسطین سوء استفاده می کند . تنها رسانه های ایرانی در این پاکسازی سیاسی شرکت نکرده اند .

خالد مشعل و فرستاده هایی از دفتر سیاسی این جنبش عازم تهران شدند . به نظر می رسد که ایران حاضر شده تا به حماس پناهندگی سیاسی اعطا کند .

تاریخ جنبش حماس بسیار پیچیده است . در سال ۱۹۸۷ با پیشنهاد انگلستان و سه نفر از اعضای اخوان مسلمین تشکیل شد . این جنبش به استعمار غربی اعتراضی نداشت ، اما اعتقادش بر این بود که مطابق با قران ، سرزمین های مسلمان نشین نمی توانند توسط غیر مسلمانان اداره
شوند .این جنبش نماد مقاومت مذهبی در اسرائیل بود . سالها تلاویو به آن کمک کرد تا این جنبش شکل بگیرد وجنبش فتح یاسر عرفات را تضعیف نماید ، جنبش لائیک فتح از سوی ایالات متحده و فرانسه حمایت می شد . به تدریج ایران نفوذ خود را بر شاخه ی نظامی حماس گسترش داد و با سلاح و مهمات آنها را مجهز نمود . در ۲۰۱۲ ، طرح انگلیسی بهار عربی به نظر به بار نشسته بود و حماس خود را به صورت شاخه ای از اخوان مسلمین معرفی کرد . با وجود روابط میان م آی ۶ و حماس و با وجود عقاید ضد امپریالیستی امام خمینی ( ره ) ، تهران این جهت گیری حماس را به صورت موضوع و مشکل درونی فلسطینی ها قلمداد نمود .

اما هم اکنون ما شاهد تغییر چهار چوب فکری در خاور میانه می باشیم . مسئله ی مبارزه ضد امپریالیزیم در برابر مبارزه بر ضد استبداد دینی داعشی تغییر می کند . حماس به صورت نماینده ی ٬٬ پیروان اسلام سیاسی٬٬ از میان سنی ها و شیخ حسن روحانی از میان شیعیان تعیین شده اند .

ترجمه توسط
Sylvia Bejanian