Ο βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντελαζίζ αλ Σαούντ (81 ετών) απάλλαξε από τα καθήκοντα του τον Εμίρη Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ αλ Σαούντ (57 ετών). Ο τελευταίος ήταν ταυτόχρονα διάδοχος του θρόνου, αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών.

Εκ των πραγμάτων , ο γιος του βασιλιά, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ (31 ετών), έγινε ο νέος διάδοχος του θρόνου.

Ο Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ αλ Σαούντ θεωρούταν ως άνθρωπος των ΗΠΑ. Είχε εκπαιδευτεί στο Όρεγκον και μετά στο FBI και στη Scotland Yard. Είχε επιτύχει αποτελέσματα στον αγώνα κατά των αντιφρονούντων της Αλ Κάιντα. Με αυτόν, τελειώνουν οι ελπίδες του παρακλαδιού των Ναγιέφ να φτάσουν στο θρόνο.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δεν έχει καμία ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Στην καλύτερη περίπτωση, είναι κάτοχος απολυτηρίου λυκείου από ένα τοπικό σχολείο και για το οποίο δεν είναι γνωστό αν αντιστοιχεί σε πραγματικές σπουδές. Ξεκίνησε στην πολιτική ως βοηθός του πατέρα του, πρώτα κυβερνήτη του Ριάντ, μετά υπουργού Άμυνας. Όταν ο Σαλμάν έγινε βασιλιάς το 2015, τον διαδέχθηκε ως υπουργός Άμυνας και ενέπλεκε τις δυνάμεις της χώρας στη καταστροφική σύγκρουση στην Υεμένη. Με πληρεξούσιο από τη βασιλική εξουσία, ξεκίνησε ένα πλατύ σχέδιο οικονομικών μεταρρυθμίσεων, που προέβλεπε την ιδιωτικοποίηση της Aramco (η μοναδική πηγή εσόδων της χώρας) και την ανάπτυξη της χωράς εκτός του πετρελαίου, Vision 2030 . Είναι πιο γνωστός για τη ζωή του ως jet-setter και την αγορά της θαλαμηγού Serene για μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Φαίνεται ότι ο βασιλιάς Σαλμάν θα παραιτηθεί σύντομα αφήνοντας το γιο του στην εξουσία. Έτσι λύνεται προσωρινά το δύσκολο ζήτημα της διαδοχής σε μια χώρα που μέχρι τώρα εφάρμοζε τον αδελφικό κανόνα (ο πρεσβύτερος γιος του ιδρυτή της δυναστείας ερχόταν στην εξουσία). Ο σημερινός βασιλιάς Σαλμάν είναι ο 25ος των 53 γιων του Αμπντελαζίζ μπιν Αμπντεραμάν αλ Σαούντ.

Μετά το θάνατο του βασιλιά Αμπντάλα (Ιανουάριος 2015), ο ετεροθαλής αδελφός του πρίγκιπα Μουκρίν μπιν Αμπντελαζίζ Αλ Σαούντ είχε οριστεί διάδοχος του θρόνου. Αλλά τρεις μήνες αργότερα (Απρίλιος 2015), απομακρύνθηκε απότομα από τη σειρά της διαδοχής, γεγονός που δεν είχε συμβεί ποτέ πριν. Αντικαταστάθηκε από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ, ο οποίος με τη σειρά του μόλις απομακρύνθηκε.

Ως βραβείο παρηγοριάς, οι Ναγιέφ κατάφεραν ένας γαμπρός του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ να τον αντικαταστήσει στο υπουργείο Εσωτερικών. Ένας γαμπρός διότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ δεν έχει αρσενικό διάδοχο.

Ο επόμενος βασιλιάς Μοχάμεντ μπορεί να βασιλεύει για πενήντα χρόνια. Αλλά αν ήταν να πεθάνει, ο μεγαλύτερος γιος του, αν και ανήλικος, θα τον διαδεχθεί.

Η λύση στο πρόβλημα της διαδοχής που επιλέχτηκε είχε εγκριθεί από την Ουάσιγκτον. Η απόφαση αυτή εγκρίθηκε από τα 31 από τα 34 μέλη του Συμβουλίου Υποταγής (οικογενειακό συμβούλιο). Πηδάει δύο γενιές. Από τούδε και στο εξής, ο Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν τοποθετεί νεαρούς ως επικεφαλής των διαφόρων διοικήσεων της χώρας, της οποίας ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού είναι 27 χρονών.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά