De Forente Nasjoner (eller rettere sagt direktøren for Political Affairs, Jeffrey Feltman) organiserte en fredskonferanse for Kypros i Crans-Montana i Sveits. Den 6. juli 2017 ble denne konferansen avsluttet. Den var mislykket da de kypriotiske partene ikke gikk med på en «avtale».

De to partene som deltok i denne konferansen var:
 Republikken Kypros og
 Den Tyrkiske Republikken på Nord-Kypros.

Men også følgende stater, internasjonale organisasjoner og overnasjonale organisasjoner var til stede på konferansen:
 De Forente Nasjoner
 Den internasjonale pengefondet
 Den Europeiske Unionen
 Grekenland
 Storbritannia; og
 Tyrkia

Målet for konferansen var en gjenforening av øya etter at Tyrkia invaderte den nordre delen i 1974. Hæren dere okkuperer fortsatt denne delen.

Republikken Kypros hevder sine internasjonale rettigheter. De holder fast på at saken om tilbaketrekking av okkupasjonstroppene er udiskutabel. Den Tyrkiske Republikken på Nord-Kypros for sin del erklærte at tilstedeværelsen av tyrkiske tropper er udiskutabel. Så snart partene hadde kommet med disse standpunktene, var det klart at man ikke kunne oppnå noen avtale.

FN, IMF, EU og Storbritannia og Tyrkia har ustoppelig prøvd å presse den kypriotiske presidenten Nikos Anastasiadis, de truer med karakterdrap. De holder fast på at han må akseptere avtalen som er lagt fram av De Store Maktene framfor den han er blitt enig med sine egne borgere om.

Kypros er medlem av Den Europeiske Unionen - «en fredselskende makt», som ikke har noen problemer med å gå med på militær okkupasjon av den nordre delen av øya.

Tyrkia okkuperer ulovlig, men uten å bli straffet for det, Nord-Kypros, Nord-Syria og Nord-Irak.

Oversettelse
Ingunn Kvil Gamst
Derimot.no