De la dreapta la stînga (modul de a citi în limba araba): presedintele Bachar el-Assad (Republica Araba a Siriei), secretarul general sayyed Hassan Nasrallah (Hezbollah), generalul Mohammed Ali Jafari (comandantul sef a Garzilor Revolutiei), Michel Aoun (Republica Liban-ului), Primul Ministru Haïder al-Abadi (Republica Irak-ului). Frati de arme împotriva jihadistilor.

Putin cîte putin, politica straina a presedintelui Trump îsi ocupa pozitia. Referitor la Orientul-Mijlociu, el a reusit cu ajutorul consilierului sau de securitate generalul H.R. McMaster si a directorului sau de la CIA, Mike Pompeo, sa puna capat programelor secrete de ajutor pentru jihadisti.

Contrar subînteleselor lui Washington Post, adaca aceasta hotarîre a fost bine luata înainte de întîlnirea Trump-Putin la G20, ea a avut loc în realitate, cu mai putin de doua saptamîni înainte, cu ocazia pregatirilor pentru summit-ul de la Riyad, la jumatatea lunii Mai. Scopul sau nu era sa îngenuncheze în fata Tarului Rusiei, asa cum pretinde clasa politica washingtoniana, dar de a pune capat folosirii terorismului, asa cum a declarat Donald Trump în campania sa electorala.

Insinuarile mincinoase ale lui Washington Post au fost reluate de întreaga presa occidentala. Probabil ca acest fapt este imputabil spiritului gregar al jurnalistilor occidentali, probabil si cu siguranta, el demonstreaza ca marile media apartin partizanilor razboiului în Orientul-Mijlociu, si împotriva Rusiei.

Dezvaluirile bulgare asupra existentei unei vaste retele de trafic de arme, pusa în practica de generalul David Petraeus în timp ce el era înca directorul lui CIA, în 2012, si continuat de el mai tîrziu dela biroul sau, a fondurilor de plasare KKR, ne lasa uimiti în ceea ce priveste fortele factorilor de razboi.

Cel putin 17 State au participat la aceasta operatiune «Lemnul Sicomorului», în care Azerbaigian-ul a asigurat transportul a 28.000 de tone de arme, si Israel care a furnizat documente false pentru destinatia finala. Dupa toate probabilitatile, David Petraeus si KKR au fost ajutati de secretarul general adjunct de la ONU, Jeffrey Feltman. Bineînteles acest trafic gigant fara de precedent în Istorie – referitor la volumul sau, nu va da loc nici unei urmariri judiciare, nici în Statele înglobate, nici pe plan international.

Este clar ca dupa 4 ani, popoarele din Levant lupta nu numai împotriva Statelor, dar înainte de toate, împotriva unui grup de societati private multinationale, care includ media internationale, si împotriva puterilor de stat care dau împreuna ordine acestor mici State, însarcinate de a executa munca murdara.

Oricare ar fi dificultatile întîlnite de Donald Trump pentru a-si impune vointa sa fata de CIA si de Pentagon, asa precum existenta acestei retele paralele, jumatate-publica jumatate -privata, ele permit sa se întrezareasca complexitatea sarcinii sale, într-o ordine mondiala subminata de interese private.

Initial, ofensiva armatei irakiene si siriene pentru a restabili calea matasii, nu a fost împiedicata de Fortele Statelor-Unite, în ciuda a diferite incidente.

Ofensiva lansata de Armata araba siriana, cu Hezbollah-ul si în coodonare cu Armata libaneza în Sudul lui Ersal, este primul fruct vizibil al politicii de la Washington. Criticînd în mod deschis prezenta Hezbollah-ului, Primul ministru libanez Saad Hariri, la cererea Arabiei Saudite, a autorizat armata sa, sã participe la operatiune. Este prima data, cînd în mod oficial, cele doua armate, libaneza si siriana, si Rezistenta, actioneaza împreuna. Riyad-ul fara a dezarma în fata Partidului lui Dumnezeu si a Iran-ului, a considerat ca era convenient sa lucreze cu Hezbollah-ul, si sa termine în primul rînd cu jihadistii.

În definitiv, acest razboi, care trebuia sa distruga Statele din regiune, ia directia opusa: unitatea fortelor iraniene, irakiene, siriene si libaneze.

Traducere
Light Journalist
Sursa
Al-Watan (Siria)