Den syrisk-arabisk hæren (regjeringshæren), Russland, De Forente Stater og enheten til beskyttelse av den Kurdiske Folkehæren har inngått en hemmelig avtale om å samordne sine operasjoner mot Daesh i Raqqa. Denne informasjonen ble kunngjort først av det qatarske pressebyrået Almodon den 23. juli 2017. Deretter ble det benektet, men så ble den publisert på nytt av The Independent i London [1].

Ved begynnelsen av krigen mot Syria, fra 2011 til 2014, kjempet de kurdiske styrkene side ved side med den syrisk-arabiske hæren. Men den 31. oktober, da Frankrike og Tyrkia bestemte seg for å danne en kurdisk stat i Syria (der kurderne har vært massivt tilstede først etter 1980-årene), og sende kurderne som bor i det tyrkiske Kurdistan dit, skiftet noen av kurderne side og sluttet seg til NATO. Da sluttet Damaskus å betale ut lønn til disse styrkene, og stanset bevæpningen av dem. Disse styrkene sluttet seg på nytt til Syria da Tyrkia begynte å massakrere sine kurdere, og da USAs president Donald Trump drev gjennom nye mål for sin hær.

Avtalen om Raqqa er den andre dette året. Den er en oppfølger av den enigheten som ble oppnådd i Majib/Al-Bab. Den går inn for at områdene som kurderne har frigjort fra tyrkisk okkupasjon, skal bli gjenforent med Damaskus.

Oversettelse
Ingunn Kvil Gamst
Derimot.no