Πολλοί υποστηρικτές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ του ζήτησαν να χωρίσει από τον Εθνικό Σύμβουλο Ασφάλειας του, στρατηγό McMaster.

Εξαιρετικά λαμπρός, ο τελευταίος θεωρείται ως κορυφαίος εμπειρογνωμόνων για τις στρατηγικές και τα ρωσικά όπλα. Αλλά αποκαλύψεις για τη δουλειά του στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας δείχνουν τους παρατεταμένους δεσμούς του με την ομάδα του Ομπάμα και θέτουν υπό αμφισβήτηση τις αποφάσεις που έχει πάρει.

Κατ ’αρχάς, ο στρατηγός McMaster απόλυσε πολλά μέλη του Συμβουλίου, από τα οποία τα δύο τουλάχιστον δεν δείχνουν απαξία. Όλοι ήταν γνωστοί για την αντίθεσή τους στη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τη κυβέρνηση Ομπάμα με το Ιράν.

Δεύτερον, φαίνεται ότι τον Απρίλιο, έδωσε μόνιμη πρόσβαση στις διαβαθμισμένες πληροφορίες στην προκάτοχό του, την σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα, Σούζαν Ράις. Ωστόσο, η τελευταία είναι ακριβώς υπό έρευνα από το Κογκρέσο, καθώς υποψιάζεται ότι κατασκόπευσε την ομάδα Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και της μεταβατικής περιόδου.

Τρίτον, ο στρατηγός McMaster εργάστηκε τα τελευταία έντεκα χρόνια για το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (International Institute for Strategic Studies, IISS). Αλλά αυτή η δεξαμενή σκέψης χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα για να «πουλήσει» τη συμφωνία του με το Ιράν. Η επιχείρηση αυτή χρηματοδοτήθηκε απευθείας από τον George Soros, είτε άμεσα μέσω του ιδρύματός τους, είτε μέσω του Ploughshares Fund. Οι κύριοι δωρητές του IISS, εξάλλου, είναι πολυεθνικές που προσπαθούν να εγκατασταθούν στο Ιράν. Τέλος, στις 5 Ιουνίου, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, που ήταν καλεσμένος από το Ταμείο Ploughshares Fund, δήλωσε ότι ο στρατηγός Μακ Μάστερ ήταν το καλύτερο ατού για να συνεχιστεί η συμφωνία με το Ιράν.

Η Media Matters for America, η εταιρεία του David Brock, που χρηματοδοτείται επίσης από τον George Soros, υπεράσπισε τον McMaster.

Πριν από τρεις εβδομάδες, ο Πρόεδρος Τραμπ απομάκρυνε τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ράινς Πρίμπους, ο οποίος οργάνωνε διαρροές εμπιστευτικών πληροφοριών για να τον αποσταθεροποιήσει.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά