Δίκτυο Βολταίρος

Ξαναγράφοντας τη σφαγή της Σιντζάρ

+

Τον Αύγουστο του 2014 κατά τη διάρκεια της επέλασης του Ντάες στο Ιράκ, οι τζιχαντιστές καταλαμβάνουν χωριά των Γιαζίντι (ή Γεζίντι), σκοτώνοντας τους άνδρες και αιχμαλωτίζοντας τις γυναίκες και τα παιδιά. Οι γυναίκες θα χρησιμοποιηθούν ως σεξουαλικές σκλάβες και οι έφηβοι θα στρατολογούνται βιαία. Εκείνοι που μπορούν θα καταφύγουν στα όρη Σιντζάρ.

Ο γεζιντισμός είναι μια θρησκεία που κατάγεται από τον ιρανικό μιθραϊσμό που ενσωμάτωσε στοιχεία του Ισλάμ. Το Ντάες τον θεωρεί άπιστο. Σχεδόν όλοι οι Γεζίντι είναι Κούρδοι.

Εκείνη την εποχή, η Σιντζάρ ήταν υπό την προστασία της περιφερειακής κυβέρνησης του ιρακινού Κουρδιστάν. Οι περσμεργκά εγκατέλειψαν το μέρος με την άφιξη του Ντάες σύμφωνα με τη συμφωνία που είχε επιτευχτεί προηγουμένως μεταξύ της Ερμπίλ και της Ράκκα [1].

Ενώπιον της τρομοκρατημένης διεθνούς κοινής γνώμης -οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επέβλεπαν την εισβολή του Ντάες όπως προβλεπόταν στη συνεδρίαση του Αμμάν- παρείχαν με αλεξίπτωτο προμήθειες για τους φυγάδες.

Τελικά, το τουρκικό PKK ήρθε για τη διάσωση των Γεζίντι και συνόδεψε παράνομα τη διαφυγή τους στην Τουρκία.

Συνέπεια αυτών των γεγονότων, το ΡΚΚ πρόβαλλε το θάρρος του και προσπάθησε να άρει την κατάταξη του ως «τρομοκρατική οργάνωση» από την Ουάσιγκτον, αλλά δεν το κατάφερε. Ωστόσο, η CIA –η οποία υποστήριζε το Ντάες- άρχισε να συνεργαστεί με το τουρκικό κόμμα του ΡΚΚ, το HDP και με το συριακό παρακλάδι του PKK, το YPG.

Με την ευκαιρία του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του «Κουρδιστάν», η περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία απορρίπτοντας την ευθύνη της στη κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης. Σύμφωνα με την Ερμπίλ, οι πεσμεργκά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν γιατί η Βαγδάτη δεν τους είχε δώσει τα μέσα για να υπερασπιστούν τη Σιντζάρ. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να εμπιστεύονται το Ιράκ και ο Βορράς της χώρας θα πρέπει να απαιτήσει την ανεξαρτησία του.

Στη παραπάνω αφίσα, βλέπουμε τον πρόεδρο Μπαρζανί, το ναό του Charfeddin, και σκηνές από τη γενοκτονία των Γεζίντι . Το κείμενο λέει: «Για τον εορτασμό της επετείου της γενοκτονίας στη Σιντζάρ - Μέσω της τραγωδίας της, η Σιντζάρ έδειξε την ανθρώπινη αλληλεγγύη και σφυρηλάτησε την Κουρδικότητα».

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

Δίκτυο Βολταίρος

Βολταίρος, Διεθνής Έκδοση

Άρθρα υπό την άδεια «Creative Commons»

Μπορείτε να αναπαραγάγετε ελεύθερα τα άρθρα του Δικτύου Βολταίρος, με την προϋπόθεση να αναφέρετε τη πηγή και να μη τα τροποποιήσετε ούτε να τα χρησιμοποιήσετε για εμπορικούς σκοπούς (άδεια CC-BY-NC-ND).

Υποστήριξη του Δικτύου Βολταίρος

Χρησιμοποιήσετε αυτό τον ιστοτόπο όπου μπορείτε να βρείτε αναλύσεις ποιότητας οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τον κόσμο. Αυτός ο ιστότοπος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την οικονομική υποστήριξη σας.
Βοηθήστε μας με δωρεά.

Πώς να συμμετάσχετε στο Δίκτυο Βολταίρος;

Οι διαχειριστές του δικτύου είναι όλοι εθελοντές.
- Μεταφραστές με επαγγελματικό επίπεδο: μπορείτε να συμμετάσχετε στη μετάφραση των άρθρων.

Προπαγάνδα και μετα-αλήθεια
Προπαγάνδα και μετα-αλήθεια
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Ο Ερντογάν θέλει τη βόμβα
Ο Ερντογάν θέλει τη βόμβα
του Μάνλιο Ντινούτσι, Δίκτυο Βολταίρος
 
Ο νέος κόσμος ανακάμπτει μπροστά μας
Ο νέος κόσμος ανακάμπτει μπροστά μας
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Η τουρκική εισβολή στην Ροζάβα
Τα πάντα για το τι σας κρύβουν για την τουρκική επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" (3/3)
Η τουρκική εισβολή στην Ροζάβα
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Το Κουρδιστάν, όπως το φαντάζεται η γαλλική αποικιοκρατία
Τα πάντα για το τι σας κρύβουν για την τουρκική επιχείρηση "Πηγή ειρήνης" (2/3)
Το Κουρδιστάν, όπως το φαντάζεται η γαλλική αποικιοκρατία
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Η γενεαλογία του κουρδικού ζητήματος
Τα πάντα για το τι σας κρύβουν για την τουρκική επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" (1/3)
Η γενεαλογία του κουρδικού ζητήματος
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος