Δίκτυο Βολταίρος

Οι Κούρδοι του Ιράκ στρέφονται κατά των Μπαρζανί

+

Η μασκαράτα της νοθευμένης ψηφοφορίας του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας στο ιρακινό Κουρδιστάν της 25ης Σεπτεμβρίου 2017, στρέφεται εναντίον των σχεδιαστών του, των οικογενειών Μπαρζανί και Ταλαμπανί.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του δημοψηφίσματος, η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση του Ιράκ ισχυρίστηκε ότι 80 χώρες σε όλο τον κόσμο - συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας - υποστήριζαν τη δημιουργία του νέου κράτους. Αυτό το επιχείρημα φάνηκε αποφασιστικό για πολλούς ψηφοφόρους.

Ο αντιστράτηγος των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης, Κασέμ Σολεϊμανί, προειδοποίησε τους Μπαρζανί την τελευταία στιγμή. Η άφιξη 200.000 Ισραηλινών και η εγκατάσταση πυραύλων στο ιρακινό Κουρδιστάν δεν μπορούσε παρά να ανοίξει έναν νέο πόλεμο. Αλλά οι Μπαρζανί δεν ήθελαν να ακούσουν τίποτα.

Περνώντας τη πρωτοβουλία, τα ιρακινά εθνικά στρατεύματα απελευθέρωσαν τότε την περιοχή του Κιρκούκ και πετρελαϊκά κοιτάσματα από την κουρδική κατοχή στις 16 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 100.000 Κούρδοι, που είχαν εγκατασταθεί εκεί σε συνεννόηση με το Ντάες και είχαν αποβάλει τον αυτόχθονα πληθυσμό, εγκατέλειψαν μέσα σε δύο ημέρες. Η διεθνής κοινότητα δεν είχε καμία αντίδραση.

Η ιρακινή εθνική κυβέρνηση μόλις επέστρεψε στους Άραβες, τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους, τα εδάφη που τους είχαν κλαπεί. Απέφυγε επίσης την επέμβαση και κατοχή της χώρας από τη Τουρκία.

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης που υποστήριζαν με συνέπεια τη δικτατορία των Μπαρζανί δεν είπαν τίποτα για
- τις πολιτικές δολοφονίες των αντιπάλων τους,
- την αδυναμία να γίνουν εκλογές, αλλά την δυνατότητα οργάνωσης ενός δημοψηφίσματος,
- τη συμφωνία τους με το Ισραήλ ,
- τη συμφωνία τους με το Ντάες,
- την ευθύνη τους στην γενοκτονία των Κούρδων Γιεζίντι,
- την προσάρτηση του 80% της επικράτειάς τους σε ελάχιστα χρόνια,
- ούτε για την εθνοκάθαρση που ακολούθησε, παρέμειναν επίσης σιωπηλά.

Οι Κούρδοι του Ιράκ συνειδητοποιούν, αλλά λίγο αργά, ότι οι Μπαρζανί και οι Ταλαμπανί τους γέλασαν. Καμία χώρα - εκτός από το Ισραήλ - δεν μπορεί να αποδεχθεί τη δημιουργία ενός νέου κράτους βασισμένη σε προσάρτηση και εθνοκάθαρση.

Ο Μασούντ Μπαρζανί, παράνομος πρόεδρος χωρίς τίτλο του ιρακινού Κουρδιστάν, δεν θα μπορεί πλέον να παρατείνει τεχνητά τη θητεία του. Χωρίς να περιμένουν, οι Ταλαμπανί έχουν αποστασιοποιηθεί από την παράνομη εξουσία της Ερμπίλ.

Η Βαγδάτη μόλις εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του αντιπροέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν Κοσράτ Ρασούλ για το ρόλο και τα λεγόμενα του κατά την απελευθέρωση του Κιρκούκ.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

Δίκτυο Βολταίρος

Βολταίρος, Διεθνής Έκδοση

Άρθρα υπό την άδεια «Creative Commons»

Μπορείτε να αναπαραγάγετε ελεύθερα τα άρθρα του Δικτύου Βολταίρος, με την προϋπόθεση να αναφέρετε τη πηγή και να μη τα τροποποιήσετε ούτε να τα χρησιμοποιήσετε για εμπορικούς σκοπούς (άδεια CC-BY-NC-ND).

Υποστήριξη του Δικτύου Βολταίρος

Χρησιμοποιήσετε αυτό τον ιστοτόπο όπου μπορείτε να βρείτε αναλύσεις ποιότητας οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τον κόσμο. Αυτός ο ιστότοπος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την οικονομική υποστήριξη σας.
Βοηθήστε μας με δωρεά.

Πώς να συμμετάσχετε στο Δίκτυο Βολταίρος;

Οι διαχειριστές του δικτύου είναι όλοι εθελοντές.
- Μεταφραστές με επαγγελματικό επίπεδο: μπορείτε να συμμετάσχετε στη μετάφραση των άρθρων.

Λίβανος: Οι αιτίες της τραπεζικής κρίσης του αιώνα
Λίβανος: Οι αιτίες της τραπεζικής κρίσης του αιώνα
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Το ΝΑΤΟ επιδιώκει να γίνει η Ειρηνο-Ατλαντική Συμμαχία
Το ΝΑΤΟ επιδιώκει να γίνει η Ειρηνο-Ατλαντική Συμμαχία
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Έξι αντιφατικά σχέδια για τη παγκόσμια τάξη
Έξι αντιφατικά σχέδια για τη παγκόσμια τάξη
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Οι αδιάλυτες αντιφάσεις του Ντάες και του PKK / YPG
Οι αδιάλυτες αντιφάσεις του Ντάες και του PKK / YPG
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Προπαγάνδα και μετα-αλήθεια
Προπαγάνδα και μετα-αλήθεια
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος