Proprietarul a 175 de societati, dintre care lanturi de restaurante si clubul de fotbal din Tottenham – auto-proclamat «Armata lui Yid» -, foarte discretul miliardar Joe Lewis speculeaza asupra pietei valutare, în parteneriat cu prietenul sau George Soros.

În secolul XIX, guvernul britanic ezitase sa instaleze Israel în Uganda actuala, în Argentina sau în Palestina. De fapt, Argentina era în acel timp controlata de Regatul-Unit, si la initiativa baronului francez Maurice de Hirsch, devenise un teren de primire pentru evreii care fugeau de pogromurile din Europa centrala.

În secolul XX, dupa lovitura de Stat militara contra generalului Juan Peron, presedintele tarii ales în mod democratic, un curent antisemit sa dezvoltat în sînul armatelor. El a distribuit o brosura care acuza noul Stat al Israelului, ca pregatea o invazie în Patagonia, «Planul Andinia».

Întelegem în prezent, ca daca extrema-dreapta argentiniana exagerase faptele în anii 70, în acel timp a existat cu adevarat un proiect de implantare (si nu de invadare) al Patagoniei.

Totul sa schimbat cu proiectul Malvinelor, în 1982. La momentul respectiv, junta militara argentiniana încerca sa recupereze insulele Malvine, Georgia de Sud si Sandwich-ul de Sud, ocupate din punctul sau de vedere de un secol si jumatate de Britanici. ONU, recunoaste legitimitatea revendicarii argentiniene, însa Consiliul de securitate condamna recursul la forta pentru a recupera aceste teritorii. Provocarea este considerabila, deoarece apele teritoriale ale acestui arhipelag dau accesul la bogatiile continentului antarctic.

La iesirea din acest razboi, care a facut mai mult de o mie de morti (cifrele britanice oficiale sunt în mare masura minore), Londra impune un Tratat de pace deosebit de greu pentru Buenos Aires. Fortele sale armate sunt reduse la cea mai simpla expresie a lor. Mai ales, controlul spatiului aerian din Sudul teritoriului sau si al Antarcticii, îi sunt retrase pentru profitul lui Royal Air Force, si ei sunt obligati sa informeze Regatul-Unit referitor la toate operatiunile lor.

În 1992 si 1994, doua misterioase atentate, deosebit de ucigase si devastatoare, au distrus în mod succesiv ambasada Israelului si sediul asociatiei israeliene AMIA. Primul survine în momentul în care sefii postului de Informatii israeliene în America latina parasisera cladirea. Al doilea, se desfasoara în contextul cercetarilor comune egipto-argentiniene, pentru rachetele balistice Condor. În aceeasi perioada, uzina principala a Condorilor explodeaza, în timp ce copiii presedintilor Carlos Menem si Hafez el-Assad decedeaza în mod accidental. Diferitele anchete vor da loc la o succesiune de manipulari.

Dupa ce desemnase Siria, procurorul Alberto Nisman se îndreapta contra Iranului, pe care el îl acuza de a fi comandat cele doua atentate, si contra Hezbollahului care le-ar fi executat. Vechea presedinta peronista Cristina Kirchner, este acuzata de a fi negociat sfîrsitul proceselor contra Iranului, în schimbul unui pret avantajos al petrolului. Procurorul Nisman este gasit mort la domiciliul sau, si presedinta Kirchner este acuzata de înalta tradare. În acest timp, saptamîna trecuta, o lovitura de teatru distruge tot ceea ce se credea ca se stia: FBI-ul american obtine din analizele DNA-ului dovada lipsei dintre victime, a teroristului presupus, si a prezentei unui corp niciodata identificat. 25 de ani mai tîrziu, nu se stie nimic asupra acestor atentate.

În secolul XIX, profitînd de avantajele care le sunt oferite de Tratul razboiului Malvinelor, Regatul-Unit si Israelul, duc un nou proiect în Patagonia.

Miliardarul britanic Joe Lewis achizitioneaza teritorii imense în Sudul argentinian, si chiar în Chile-ul vecin. Proprietatile sale acopera de mai multe ori dimensiunile Statului Israelian. Ele sunt situate în Tara de Foc, extremul Sud al continentului. Ele înconjoara în special Lago Escondido, împiedicînd din acest moment accesul sau, în ciuda deciziei justitiei.

Un aeroport particular, avînd o pista de aterisaj de 2 kilometri, este amenajat de catre miliardar pentru a primi avioane de transport civil si militar.

De la razboiul Malvinelor, armata israeliana organizeaza «tabere de vacanta» (sic) pentru soldatii sai, în Patagonia. În fiecare an, sunt în prezent de la 8 la 10.000 dintre ei care vin sa petreaca doua saptamîni pe pamînturile lui Joe Lewis.

Daca în anii 70, armata argentinina observase constructia a 25.000 de locuinte goale care dadeau nastere mitului planului Andinia, sute de mii vor fi fost construite în prezent.

Este imposibil de verificat starea lucrarilor, aceste pamînturi fiind particulare, si Google Earth neutralizeaza fotografiile zonei, luate din satelit, asa cum el o face cu instalatiile militare ale Aliantei atlantice.

Indienii Mapuche, care locuiesc în Patagonia atît argentiniana cît si chilena, au avut surpriza de a afla despre reactivarea a Londra a Resistencia Ancestral Mapuche (Rezistenta ancestrala mapuche-RAM), o organizatie misterioasa care revendica independenta. Mai întîi acuzata de a fi o veche asociatie recuperata de serviciile secrete argentiniene, RAM este în prezent considerata de stînga, ca fiind o miscare legitima secesionista, însa pentru liderii Mapuche fiind ca o initiativa finantata de George Soros.

Pe data de 15 noiembrie 2017, Marina a pierdut orice contact cu submarinul ARA San Juan, care a fost în cele din urma declarat pierdut în mare. Acesta este unul din cele doua submarine diesel-electrice TR 1700 care erau floretul micii armate argentiniene. Comisia preparativa a Organizatiei tratatului de interdictie complecta a testelor nucleare (CTBTO), a anuntat ca fusese înregistrat un fenomen acustic neobisnuit în Atlantic, în împrejurimile zonei de unde San Juan trimisese ultimul sau semnal. Guvernul a admis în cele din urma ca submarinul efectua o «misiune secreta» ne-precizata, despre care Londra fusese avertizata. În timp ce armata SUA lansase cercetari, Marina rusa a trimis un dron capabil sa exploreze fondurile submarine la 6.000 de metri de profunzime, care nu a gasit nimic. San Juan probabil a explodat. Presa argentiniana este convinsa ca , fie ca el sa lovit de o mina, fie ca a fost distrus de o torpila inamica.

Este imposibil pîna în prezent sa se determine daca Israel este angajat într-un program de explorare al Antarcticului, sau daca el a construit o baza de repliere în caz de înfrîngere în Palestina.

Traducere
Light Journalist