Voltaire Network

Nå protesterer en tredjedel av Iranerne

+

Protestene mot den høye arbeidsledigheten som fant sted i Iran onsdag den 28. desember 2017 sendte sjokkbølger gjennom Khorasanregionen. Demonstrasjonene spredte seg neste dag til nord og vest i landet.

52 mennesker som ropte slagordene «død over diktatoren!», ble arrestert ved Meccad hvor politiet, ironisk nok fra starten av, hadde blandet seg med og støttet demonstrantene.

Nye slagord hadde dukket opp ved Kermanshah (nær Iraks grense mot Iran). Disse lyder: «folket ber, presteskapet opptrer som om de var guder», «politiske fanger må settes fri» og «frihet eller død».

Visepresident Eshaq Jahangiri beskyldte de «konservative», som er de som støttet opp under den antiimperalistiske revolusjonen til imamen Khomeini, for å organisere denne bevegelsen i det skjulte. Hr. Jahangiri var selv en av tilretteleggerne av den pro-USA fargede revolusjonen i 2009. Den gang var han medlem av teamet til Mir-Hossein Mousavis kampanje. Han var også kandidat til presidentvalget i 2017, før han trådte tilbake. Et trekk som favoriserte sjeik Hassan Rouhani.

Oversettelse
Jostein Bjørkemo

Voltaire Network

Voltaire, internasjonal utgave

Godkjente artikler under vanlig journalistisk skjønn

Artikklene på Voltaire Network kan fritt videreformidles såfremt det henvises til kilde, deres integritet respekteres og de ikke brukes til kommersiell virksomhet (lisens CC BY-NC-ND).

Støtt Voltaire Network

Du besøker denne websiden for å søke opp kvalitetsanalyser som gjør deg i stand til å danne deg din egen oppfatning av dagens verden. For at vi skal kunne fortsette arbeidet vårt, trenger vi din støtte.
Hjelp oss med ditt bidrag.

Hvordan delta i Voltaire Network?

Medlemmene i vårt team er alle frivillige.
- Morsmålsoversettere på profesjonelt nivå: du kan hjelpe oss med å oversette artiklene våre.