Ο Μπρετ Μακγκούρκ (Brett McGurk)

Η διάψευση που έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών Rex Tillerson στις 17 Ιανουαρίου σχετικά με τις δηλώσεις του ανωτέρου διοικητή της CentCom, στρατηγού Joseph Votel στις 23 Δεκεμβρίου, και τον εκπρόσωπο του Συνασπισμού κατά του Ντάες, συνταγματάρχη Thomas Veale, στις 13 Ιανουαρίου, προκάλεσε σύγχυση.

Δεν ικανοποίησε την Τουρκία, η οποία, αφού προειδοποίησε τον Αμερικανό επιτετραμμένο, Philip Kosnett, στις 10 Ιανουαρίου, προετοίμασε στρατιωτική επιχείρηση από τις 13 Ιανουαρίου στην Αφρίνη και την Ιεράπολη (Manbij), και την ξεκίνησε πράγματι στις 20 Ιανουαρίου. .

Σε αντίθεση με τις δηλώσεις των μεν και των δε, η απόφαση των ΗΠΑ δεν ήταν να δημιουργήσει ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο Κράτος στη βόρεια Συρία -αυτό είναι το γαλλικό σχέδιο-, αλλά ένα μη αναγνωρισμένο Κράτος, όπως το Puntland της Σομαλίας ή το ιρακινό Κουρδιστάν. Η τελευταία δομή είναι απόλυτα ανεξάρτητη και, παρά το ιρακινό Σύνταγμα, δεν ανταποκρίνεται στις εντολές του Ιράκ, του οποίου είναι καταρχήν μέρος. Διαθέτει εξάλλου τις δικές της πρεσβείες στο εξωτερικό.

Η συριακή δύναμη συνοριακής ασφάλειας (Syrian Border Security Force) έπρεπε επίσημα να απαρτίζεται από 30.000 άνδρες, οι μισοί από τους παλιούς μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (Democratic Syrian Forces). Οι μαχητές της έπρεπε να εκπαιδευτούν για τρεις εβδομάδες σε τεχνικές ανάκρισης και βιομετρικής σάρωσης. 230 μαθητές έχουν ήδη παρακολουθήσει αυτό το μάθημα.

Στην πράξη, το άλλο μισό θα αποτελούταν από 15.000 πρώην τζιχαντιστές του Ντάες (Daesh) οι οποίοι, με αυτό τον τρόπο, θα είχαν ανακυκλωθεί διακριτικά.

Στην πραγματικότητα, ο ειδικός αντιπρόσωπος του προέδρου Τραμπ στο Συνασπισμό, Brett McGurk, ήταν ο νομικός που συμμετείχε, μαζί με τον John Negroponte και τον συνταγματάρχη James Stelle, στη δημιουργία του Ισλαμικού Εμιράτου στο Ιράκ το 2006. Επιφορτίστηκε, μαζί με τον συνταγματάρχη Τζέιμς Κοφμάν, να ενημερώσει σχετικά με αυτή τη μυστική επιχείρηση τον πρόεδρο Τζωρτζ Μπους. Επρόκειτο να καταπολεμηθεί η ιρακινή Αντίσταση κατά του κατακτητή διαιρώντας την σε σουνίτες και σιίτες και δημιουργώντας τεχνητά έναν εμφύλιο πόλεμο.

Μετά από μια στάση στο Χάρβαρντ, ο Brett McGurk μετατέθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ κοντά στον John Kerry. Συμμετείχε στη μετατροπή του Ισλαμικού Εμιράτου στο Ιράκ σε Ντάες (Daesh) και συνδιοργάνωσε την προπαρασκευαστική συνάντηση για την εισβολή των τζιχαντιστών στο Ιράκ στις 27 Μαΐου 2014 στο Αμμάν. Αναδιοργάνωσε το Ιράκ και μετά σχημάτισε τον Διεθνή Συνασπισμό για να πολεμήσει εναντίον… του Ντάες.

Άριστος μαθητής, δέχτηκε να υπηρετήσει τον πρόεδρο Τραμπ για να βάλει τέρμα στην τζιχαντιστική οργάνωση που είχε δημιουργήσει και από την οποία προσπαθεί σήμερα να επανακυκλώσει ορισμένους μαχητές.

Στις 18 Αυγούστου 2017, ο Brett McGurk δεχόταν φιλικά ηγέτες του Daesh. Επισήμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονταν να συντρίψουν την τζιχαντιστική οργάνωση.

Το σχέδιο της Δύναμης Ασφαλείας για τα σύνορα λέει πολλά για την ειλικρίνεια των πολιτοφυλακών του YPG οι οποίοι φανερά ακολουθούν το μαλακό αναρχισμό του Murray , αλλά μπορούν, χωρίς ενδοιασμό να διαμορφώσουν μια ενιαία μονάδα με τους δολοφόνους του Daesh υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ.

Σε αντίθεση με τα φαινόμενα, η τουρκική επίθεση στην Αφρίνη, και πιθανώς σύντομα στην Ιεράπολη (Mambij) εγκρίθηκε στις 18 και 19 Ιανουαρίου από το ρωσικό Γενικό Επιτελείο, το οποίο ενημερώθηκε από τον αριθμό 2 επικεφαλής του καθεστώτος και αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, διευθυντή της MIT ( Milli İstihbarat Teşkilatı ), Hakan Fidan, ο οποίος ήρθε επί τούτου στη Μόσχα. Διευκολύνθηκε εξάλλου από την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη ζώνη μάχης.

Ομοίως, η Τουρκία ενημέρωσε γραπτά τη Συρία για την επίθεσή της, ακόμη και αν η Δαμασκός διαβεβαιώνει ότι δεν έχει λάβει την επιστολή.

Ο πρόεδρος al-Assad, ο οποίος δεν μπορεί να βάλει τη χώρα του σε αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να σταματήσει την ανακύκλωση των τζιχαντιστών, άφησε την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, να αναλάβει τη δουλειά.

Ο πρόεδρος Trump δεν είχε ενημερωθεί για το σχέδιο Votel-McGurk. Ο υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάττις, επιβεβαίωσε στους άνδρες του τις οδηγίες του Λευκού Οίκου κατά των τζιχαντιστών.

Ωστόσο, ο Votel και ο McGurk εξακολουθούν να είναι στις θέσεις τους.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά
Πηγή
al-Watan (Συρία)