Ο Βλαντιμίρ Πούτιν (πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας) και ο στρατηγός Αλέξανδρος Μπόρτνικοφ (διευθυντής της Ρωσικής Αντικατασκοπείας - FSB)

Η Ουάσιγκτον αποφάσισε να υποβιβάσει το σχέδιο καταστροφής κρατών και κοινωνιών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή σε δεύτερο πλάνο των προτεραιοτήτων της και να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της για να εναντιωθεί στο σχέδιο της Κίνας για το Δρόμο του Μεταξιού. Αυτό φέρεται να καταγράφηκε από τον πρόεδρο Donald Trump και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας (που εκπροσωπούσε τους Βρετανούς) Malcolm Turnbull στις 24 Φεβρουαρίου στο Λευκό Οίκο.

Δεν πρόκειται απλώς για την παραδοσιακή σύγκρουση μεταξύ της αγγλοσαξωνικής ναυτικής αυτοκρατορίας αφενός και του κινεζικού χερσαίου εμπορικού σχεδίου αφετέρου. Αλλά επίσης για τον κίνδυνο που παρουσιάζει η κινεζική βιομηχανία κατά ολόκληρου του αναπτυγμένου κόσμου. Στα γρήγορα, ενώ στην αρχαιότητα, οι Ευρωπαίοι ήταν άπληστοι για τα κινεζικά μεταξωτά, σήμερα όλοι οι Δυτικοί φοβούνται τον ανταγωνισμό από τα κινεζικά αυτοκίνητα.

Το Πεκίνο έχοντας εγκαταλείψει το δρόμο του μεταξιού στην ιστορική διαδρομή του μέσω Μοσούλης και Παλμύρας, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενδιαφέρονται πλέον να χρηματοδοτούν τζιχαντιστές για να δημιουργήσουν ένα χαλιφάτο καβάλα σε Ιράκ και Συρία.

Επίσης, στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν την απόφαση 2401 στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Το κείμενο που ήταν ήδη έτοιμο από την προηγούμενη ημέρα και του οποίου δεν άλλαξε καμία λέξη, ενώ προσποιούνταν ότι συνέχιζαν τις διαπραγματεύσεις.

Δήθεν εγκεκριμένο ως απάντηση στη γαλλική μιντιατική εκστρατεία για τη διάσωση του πληθυσμού της Γκούτα, το ψήφισμα αυτό αφορά στη πραγματικότητα τη λύση για σχεδόν ολόκληρη τη Συρία.

Αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της απόσυρσης των τουρκικών και αμερικανικών στρατευμάτων. Όσον αφορά τα τελευταία, δεν είναι αδύνατο να είναι απρόθυμα να εγκαταλείψουν το ακραίο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Πράγματι, αν η Κίνα αποφάσιζε να περάσει το δρόμο του μεταξιού μέσα από την Τουρκία, η Ουάσιγκτον θα φυσήξει τα κάρβουνα για να δημιουργήσει ένα Κουρδιστάν στην κουρδική επικράτεια (αν δεχτούμε ότι η Νοτιοανατολική Ανατολία δεν είναι πλέον αρμενικό έδαφος μετά τη γενοκτονία) και να κόψει το δρόμο του Πεκίνου.

Η Μόσχα μετέφερε νέα αεροσκάφη στη βάση της στο Hmeimim, συμπεριλαμβανομένων δύο αεροσκαφών stealth Su-57, τεχνολογικά κοσμήματα που το Πεντάγωνο δεν φανταζόταν να λειτουργήσουν πριν το 2025.

Προπαντός, η Μόσχα, η οποία μέχρι τώρα περιόριζε τη συμμετοχή της στη Συρία στην Πολεμική Αεροπορία της και σε ορισμένες ειδικές δυνάμεις, μετέφερε μυστικά στρατεύματα πεζικού.

Το πρωί της 25ης Φεβρουαρίου, ο ρωσικός στρατός εισήλθε στην Ανατολική Γκούτα στο πλευρό του Συριακού Αραβικού Στρατού.

Είναι πλέον αδύνατο, για οποιονδήποτε, να επιτεθεί στη Δαμασκό ή να επιχειρήσει να ανατρέψει τη Συριακή Αραβική Δημοκρατία χωρίς να προκαλέσει αυτόματα μια ρωσική στρατιωτική αντίδραση.

Η Σαουδική Αραβία, η Γαλλία, η Ιορδανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι σχημάτισαν μυστικά τη «Μικρή Ομάδα», στις 11 Ιανουαρίου, για να σαμποτάρουν την ειρήνη του Σότσι, δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να λάβουν αποφασιστική δράση.

Οι χειρονομίες των Βρετανού και Γάλλου υπουργών Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον και Jean-Yves Le Drian, δεν μπορούν να αποκρύψουν τη νέα συμφωνία μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Κρεμλίνου καθώς και τη διεθνή νομιμότητα της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας και της δράσης της υπέρ των κρατουμένων από τους τζιχαντιστές άμαχων πολιτών.

Δεν μπορούν να ελπίζουν ότι θα θέσουν την εν λόγω συμφωνία σε αμφισβήτηση όπως το έκαναν οι αντίστοιχες χώρες τους τον Ιούλιο του 2012, καθώς άλλαξαν οι καταστάσεις στο έδαφος και στον κόσμο.

Αν χρειαστεί, όλοι θα προσποιούμαστε ότι δεν γνωρίζουμε ότι οι δύο ένοπλες παρατάξεις που υπάρχουν στην Ανατολική Γκούτα (η προ-σαουδαραβική και η προ-καταριανή) εξαρτιόνταν από την Αλ Κάιντα. Θα εξέλθουν διακριτικά. Οι αξιωματικοί του βρετανικού MI6 και της γαλλικής DGSE (που ενεργούσαν υπό την αιγίδα της ΜΚΟ Γιατροί χωρίς Σύνορα) θα επαναπατριστούν.

Ο πόλεμος δεν τέλειωσε σε όλη την επικράτεια, αλλά τελείωσε ήδη στη Δαμασκό.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά
Πηγή
al-Watan (Συρία)