Voltaire Network

Et gjentagende mareritt: Igjen er det USA-raketter i Comiso

| Roma (Italia)
+
JPEG - 30.2 ko

Planen ble kunngjort for tre år siden, under Obama-administrasjonen. Pentagon hadde offisielt sagt: «For å møte russisk aggresjon vurderer De Forente Stater å utplassere bakkeraketter i Europa».

Nå, under Trump-administrasjonen, er planen offisielt godkjent. I finansåret 2018 har kongressen i USA gått med på å finansiere «et program for forskning og utvikling av et bakke-basert mobilt Cruise-missil». Det er et atomvåpen med middels rekkevidde (mellom 500 og 5500 km). De er lik de 112 cruise atomrakettene som USA hadde utplassert i Comiso på 1980-tallet.

Disse ble fjernet sammen med Pershing 2 ballistiske missiler som var utplassert av USA i Tyskland. Samtidig fjernet Sovjet sine SS-20-raketter i Sovjetunionen etter avtalen som ble inngått i 1987 - Treaty on Intermediate Nuclear Forces (INF). Avtalen forbyr utplassering av bakke-baserte missiler med en rekkevidde på mellom 500 og 5500 km.

Nå beskylder Washington Moskva for å utplassere missiler av denne kategorien, og de erklærer at: «Dersom Russland fortsetter å bryte INF-avtalen, vil heller ikke USA lenger være bundet til denne avtalen». Det vil si at USA vil være fri til å utplassere nye bakke-baserte mellomdistanse atom-missiler i Europa.

Men de overser et avgjørende faktum: de russiske missilene (om man antar at deres rekkevidde er av mellomdistanse-typen) er kun utplassert til forsvarsformål på russisk område, mens USAs mellomdistanse-missiler vil bli utplassert i offensive posisjoner i Europa, nært russisk område. Det er som om Russland hadde utplassert atom-missiler i Mexico som pekte på De Forente Stater.

Etter hvert som USA/NATO fortsetter denne raske utviklingen, så vil utplasseringen av slike missiler i Europa bare øke.

Og i mellomtiden testet Ukraina tidlig i februar bakke-baserte mellomdistanse missiler - og de var ganske sikkert produsert med assistanse fra USA.

Disse nye atom-missilene fra USA - som er mye raskere og mer presise enn cruise-missilene på åttitallet - vil bli utplassert i Italia og antakelig i øst-europeiske land. ´De kommer i tillegg til de B61-12 atombombene som USA vil utplassere i Italia og andre land fra 2020.

I Italia vil de nye cruise-missilene antakelig bli plassert på Sicilia igjen, men ikke nødvendigvis i Comiso. På øya er det to USA-installasjoner av strategisk betydning.

MOUS bakkestasjonen i Niscemi er én av fire i verden (2 i USA, 1 i Australia og 1 på Sicilia) med satellitt-kommunikasjonssystem som står i forbindelse med alle USA-styrker, til og med atom-styrker, uansett hvor i verden de må befinne seg.

JTAGS er en mottaks-og transmisjons-stasjon med satellitt-mottak for USAs «rakettskjold» som skal bli operativt i Sigonella. Dette er én av fem i hele verden (de andre er i USA, Saudi-Arabia, Sør-Korea og Japan). Stasjonen, som er transportabel, kan ikke bare brukes til anti-missil forsvar, men også til angreps-operasjoner, skutt ut fra forhånds-utplasserte baser som de i Italia.

I «Nuclear Posture Review 2018» erklærer Pentagon: «De Forente Stater vil nå forhåndslagre atomvåpen i Europa for å forsvare NATO. Disse styrkene vil være en viktig politisk og militær forbindelse mellom Europa og Nord-Amerika».

Ved å lenke oss til USAs strategi, ikke bare militært, men også politisk, forandrer USA vårt land stadig mer til en utplasserings-base for sine atomvåpen rettet mot Russland. De gjør oss derfor til et framstående mål for Russlands atomvåpen.

Oversettelse
Ingunn Kvil Gamst
Derimot.no

Kilde
Il Manifesto (Italia)

Godkjente artikler under vanlig journalistisk skjønn

Artikklene på Voltaire Network kan fritt videreformidles såfremt det henvises til kilde, deres integritet respekteres og de ikke brukes til kommersiell virksomhet (lisens CC BY-NC-ND).

Støtt Voltaire Network

Du besøker denne websiden for å søke opp kvalitetsanalyser som gjør deg i stand til å danne deg din egen oppfatning av dagens verden. For at vi skal kunne fortsette arbeidet vårt, trenger vi din støtte.
Hjelp oss med ditt bidrag.

Hvordan delta i Voltaire Network?

Medlemmene i vårt team er alle frivillige.
- Morsmålsoversettere på profesjonelt nivå: du kan hjelpe oss med å oversette artiklene våre.