Η μικρή Χάλα (έξι ετών) επιλέχθηκε από τον MI6 για να ανακοινώσει μια νέα χημική επίθεση που θα αποδοθεί στο συριακό "καθεστώς" ενάντια στον άμαχο πληθυσμό της Ιντλίμπ.

Δημιουργημένη τον Ιανουάριο του 2018 στην Ουάσιγκτον, υπό τη προεδρία του David Satterfield, η «μικρή ομάδα» είχε ως σκοπό να αναβιώσει το σχέδιο Ράμσφελντ-Cebrowski για τη καταστροφή των κρατικών δομών στη Μέση Ανατολή γενικότερα, και τη Συρία ειδικότερα. Περιελάμβανε αρχικά τη Σαουδική Αραβία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Ιορδανία και το Ηνωμένο Βασίλειο (ήταν κατανοητό ότι οι αραβικές χώρες μέλη δεν θα καταστρέφονταν βραχυπρόθεσμα).

Μυστική κατά τη διάρκεια της δημιουργίας της, αυτή η οντότητα έγινε σταδιακά δημόσια, ενώ η Γερμανία και η Αίγυπτος προσχώρησαν σε αυτή. Φαίνεται να έχει γίνει πιο λογική και τώρα επιδιώκει μια αξιοπρεπή έξοδο από την κρίση. Ως αποτέλεσμα, έχει συνάψει επαφές με την ομάδα της Αστανάς (Ιράν, Ρωσία, Τουρκία).

Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο επανεκκίνησε το σχέδιο ενάντια στη Συρία με την προετοιμασία μιας επιχείρησης ψευδούς σημαίας στην Kafr Zita. Για το σκοπό αυτό, εστάλησαν ειδικοί από την εταιρεία Olive και μεταφέρθηκαν χημικά όπλα στο κυβερνείο της Ιντλίμπ. Τα Λευκά Κράνη απήγαγαν 44 παιδιά. Η MI6 σχεδίαζε να τα θυσιάσει και να αποδώσει τη δολοφονία τους σε χημική επίθεση από τον Συριακό Αραβικό Στρατό κατά των "ανταρτών".

Η MI6 είχε οργανώσει εκ των προτέρων την εξάπλωση αυτής της προπαγάνδας, με βάση την επικείμενη μαρτυρία ενός μικρού παιδιού, της Χάλα (φωτογραφία). Είχε ανοίξει ένα λογαριασμό Twitter στο όνομά της, στις 29 Ιουλίου, και μια τριανταριά μέσων επικοινωνίας το συνυπέγραψαν αμέσως, περιμένοντας το σήμα (επιχείρηση "Eyes on Idlib"). Μεταξύ αυτών είναι το BBC [1], το Radio Free Europe / Radio Liberty [2], το BuzzFeed και το The Huffington Post [3], μέσα ενημέρωσης που συμμετέχουν εν γνώσει τους στη βρετανική πολεμική προπαγάνδα.

Ταυτόχρονα, το Πεντάγωνο ανάπτυξε στο Κόλπο το αντιτορπιλικό USS The Sullivans (DDG-68) με 56 πυραύλους κρουζ επί του σκάφους και έστειλε ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό В-1 В με 24 πύραυλους κρουζ αέρας-εδάφους AGM-158 JASSM στην αεροπορική βάση Al-Udeid στο Κατάρ.

Εάν η ευθύνη της βρετανού πρωθυπουργού Theresa May έχει αποδειχθεί σχετικά με τις ενέργειες της MI6, δεν είναι σαφές ποιος διέταξε την στρατιωτική εξάπλωση των ΗΠΑ.

Πάντα πίσω από το Λονδίνο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχει ήδη θεωρήσει την επανάληψη του πολέμου ενώπιον των πρεσβευτών του που συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι. Ως εκ τούτου, περιφρονώντας το συριακό Λαό, ο οποίος εξέλεξε δημοκρατικά τον πρόεδρό του, πρότεινε να επιλέξει γι ’αυτόν: «Ας σεβαστούμε τη κυριαρχία της Συρίας, αλλά ας τη σεβαστούμε πραγματικά, επιτρέποντας στο λαό να εκφραστεί και να την «ενσαρκώνει», είπε.

Οι συντάκτες αυτού του σχεδίου γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχουν ήδη χάσει τον πόλεμο αν το θεωρούμε μόνο από συριακή άποψη. Ο νέος στόχος τους φαίνεται να πηγαίνει πολύ πιο πέρα. Πρόκειται για αυτούς να προκαλέσουν μια σύγκρουση με τη Ρωσία, δηλαδή ένα πόλεμο που γρήγορα θα γίνει παγκόσμιος.

Η Συρία και η Ρωσία αντέδρασαν αποκαλύπτοντας τα γεγονότα. Στη συνέχεια, η Ρωσία έστειλε πολλούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς στην Ταρτούς μέσω του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Sparta-3. Η Μόσχα ενίσχυσε επίσης την παρουσία της στα ανοικτά της Συρίας (επί του παρόντος δέκα πλοία και δύο υποβρύχια) προγραμματίζοντας εκτεταμένες στρατιωτικές ασκήσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν είκοσι πέντε πλοία και περίπου τριάντα αεροπλάνα.

Πανικόβλητο, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ μόλις έστειλε τον πρέσβη James Jeffrey για να κατευνάσει τις χώρες της περιοχής. Αναμένεται στο Ισραήλ, την Ιορδανία και την Τουρκία. Συνοδεύεται από τον αναπληρωτή του David Satterfield, συνταγματάρχη στρατιωτικής νοημοσύνης Joel Rayburn. Η αμερικανική αντιπροσωπία θα διαβεβαιώσει όλους τους συνομιλητές της ότι η Ουάσινγκτον δεν προετοιμάζεται να βομβαρδίσει τη Συρία υπό ένα κατασκευασμένο πρόσχημα.

Δεόντως σημειωθεί.

Αν οι οικοδεσπότες της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ έχουν το θάρρος, δεν θα παραλείψουν να ζητήσουν διευκρινίσεις: ο αναπληρωτής του υφυπουργού για την ευρύτερη Μέση Ανατολή, David Satterfield, συνεχίζει την πολιτική του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ και του Μπαράκ Ομπάμα ή εφαρμόζει τη νέα πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ; Εάν η θέση του Λονδίνου είναι σαφώς αντι-ρωσική, και ο Λευκός Οίκος φιλο-ΗΠΑ, ποια ακριβώς είναι η θέση του Πενταγώνου; [4]

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά
Πηγή
Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)

[1Το BBC είναι ο βρετανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός.

[2Το Radio Free Europe / Radio Liberty είναι δημόσιο ραδιόφωνο που δημιουργήθηκε από τη CIA κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και χρηματοδοτείται άμεσα από το Κογκρέσο.

[3Το BuzzFeed και το Huffington Post δημιουργήθηκαν και τα δυο από τον Jonah Peretti. Ακολουθούν σήμερα μια βίαιη αντι-Τραμπ και αντιρωσική συντακτική γραμμή.

[4Ο πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί να επανατοποθετήσει τα συμφέροντα της χώρας του στο κέντρο της πολιτικής των ΗΠΑ. Οι δυο προκάτοχοι του, George Bush Jr. et Barack Obama, υπηρετούσαν τη διεθνική χρηματιστική οικονομία. Κατάστρεψαν συνειδητά την ίδια την οικονομία τους.