Som reaksjon på opprøret i Basra har den sekulære koalisjonen til Moqtada al-Sadr forlangt en unnskyldning fra sin tidligere allierte, den irakiske statsministeren Haider al-Abadi. De har også forlangt at han går av.
Selv om Moqtada al-Sadr er en shia-leder har han lovet en politikk for uavhengighet som skal respektere både Iran og USA. Og han har en strategi om allianse med andre irakiske religiøse grupperinger.
Statsminister Haider al-Abadi kom til makten i 2014, støttet både av USA og Iran, til tross for at Nouri al-Maliki var demokratisk valgt. al-Abadi påtok seg å følge USAs politikk i sin mandatperiode, og han annonserte at han ville følge Washingtons sanksjoner mot Teheran.
Ayatollah Ali al-Sistani, en av landets eminente shia-personligheter, har etterlyst en nøds-grunnlov for at den nye regjeringen skal kunne løse krisen.
Opprøret som nettopp brøt ut i Basra hadde både en gammel og ny grunn. Den gamle var forgiftning av rennende vann. Det var nå blitt for salt til å kunne drikkes.
Opprøret har kostet minst 14 menneskeliv.
Basra er oljehovedstaden i Irak.
Uavhengig av vannkrisen og problemene med offentlige tjenester så vil byen bli påvirket av avgjørelsen om å følge eller nekte å følge USAs sanksjoner mot Iran.
Det er også en by med stor shia-majoritet som er den grenen av islam majoriteten av befolkningen i Iran følger.
Til tross for dette har det iranske konsulatet og en iransk delegasjon på flyplassen blitt brutalt angrepet.
Og dette skjer samtidig med at den iranske regjeringen til Hassan Rohani har gitt opp håpet om hjelp fra EU, og tatt inn over seg sanksjonene som er pålagt av USAs president Trump.
På grunn av dette har Rohanis regjering nettopp hatt møte med Revolusjonsgarden for å styrke sine militære posisjoner i utlandet.