Στις 11 Μαΐου 2013, δύο αυτοκίνητα παγιδευμένα με βόμβες εξερράγησαν στο Ρεϊχανλί (Χατάι - Αντιόχεια) της Τουρκίας (στα συριακά σύνορα), αφήνοντας 51 νεκρούς και 140 τραυματίες. Η τουρκική κυβέρνηση κατηγόρησε αμέσως τη Συρία για την επίθεση και διοργανώθηκαν πογκρόμ από το ΑΚΡ στην πόλη κατά των Σύρων μεταναστών.

Ωστόσο, η Συρία αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή και έγγραφα από την τουρκική χωροφυλακή που δημοσιοποίησαν οι χάκερ της ομάδας RedHackέδειξαν ότι η επιχείρηση είχε γίνει υπό ψεύτικη σημαία από την τουρκική κυβέρνηση.

Πέντε χρόνια αργότερα, στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, η τουρκική κυβέρνηση έδειξε στη δημόσια τηλεόραση έναν Τούρκο πολίτη 34 ετών, τον Γιουσούφ Ναζίκ (φωτογραφία), ο οποίος φέρεται να απήχθη από την τουρκική μυστική υπηρεσία (ΜΙΤ) στην Λατάκια (Συρία). Ο άνθρωπος δήλωσε ότι πραγματοποίησε την επίθεση στο Ρεϊχανλί για λογαριασμό των συριακών μυστικών υπηρεσιών.

Η RedHack είναι μια μαρξιστική-λενινιστική ομάδα, που δημιουργήθηκε το 1990 και ιδιαίτερα δραστήρια από το 2012. Επιτέθηκε σε πολλούς τουρκικούς και ισραηλινούς δημόσιους ιστοτόπους και γνωστοποίησε πολλά επίσημα έγγραφα. Μέχρι στιγμής, όλα τα έγγραφα που έχει δημοσιεύσει έχουν αποδειχθεί αυθεντικά, βάζοντας τις τουρκικές αρχές απέναντι στα ψέματα και τις αντιφάσεις τους.

Όταν η RedHack δημοσίευσε τα έγγραφα για την επίθεση στο Ρεϊχανλί, ο τότε πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την κατηγόρησε για «προδοσία». Κατάταξε την ομάδα ως "τρομοκράτη" και προχώρησε σε ανεπιτυχείς συλλήψεις.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τώρα πρόεδρος της Τουρκίας, ξεκίνησε στις 11 Σεπτεμβρίου 2018 μια διεθνή εκστρατεία κατά της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας στην Ιντλίμπ.
Δημοσίευσε μεταξύ άλλων ένα άρθρο ελεύθερης γνώμης για το θέμα αυτό στην Wall Street Journal [1].

Η ανακοίνωση της MIT σχετικά με την επίθεση στο Ρεϊχανλί αποσκοπεί στην υπεράσπιση της Αλ Κάιντα στην Ιντλίμπ κατηγορώντας την ίδια τη Συρία για τρομοκρατία.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

[1«The World Must Stop Assad», by Recep Tayyip Erdoğan, Wall Street Journal (United States) , Voltaire Network, 11 September 2018.