Μια επίθεση σκότωσε 24 ανθρώπους και τραυμάτισε 60 άλλους κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στις 22 Σεπτεμβρίου στην Αβάζ στο Ιράν.

Η Αβάζ είναι η πρωτεύουσα της αραβικής περιοχής του Κουζεστάν. Στις 22 Σεπτεμβρίου 1980, ο πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν προσπάθησε να προσαρτήσει αυτό το πληθυσμό στο Ιράκ προκαλώντας τον πόλεμο Ιράκ-Ιράν. Την εποχή εκείνη, η συντριπτική πλειοψηφία των Ιρανών Αράβων αντιστάθηκε στην ξένη επίθεση. Η στρατιωτική παρέλαση στις 22 Σεπτεμβρίου 2018 σηματοδοτούσε την επέτειο αυτού του τρομερού πολέμου, που χρηματοδοτήθηκε από τους Δυτικούς κατά της Χομεϊνιστικής Επανάστασης.

Μερικές ομάδες διοργανώνουν τακτικά διαδηλώσεις και βομβιστικές επιθέσεις στο Κουζεστάν:
 Το Δημοκρατικό Κόμμα Αλληλεγγύης της Αβάζ (υποστηρίζεται από τη CIA και τη MI6, προσπαθεί να ενώσει τις διάφορες μη-περσικές μειονότητες του Ιράν)
 Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Αβάζ (υποστηρίζεται από τους οπαδούς του αείμνηστου Σαντάμ Χουσεΐν).

Η επίθεση αυτής της εβδομάδας διεκδικήθηκε τόσο από το Λαϊκό και Δημοκρατικό Μέτωπο των Αράβων της Αβάζ (υποτίθεται ότι συγκεντρώνει διάφορες προ-ιρακινές οργανώσεις) και από το Νταές (το οποίο κυκλοφόρησε ένα βίντεο μετους βομβιστές αυτοκτονίας πριν από τη δράση τους).

Να θυμίσουμε ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ είχε εγκαταλείψει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους στο πλαίσιο του προγράμματος του «Επιστροφή στην Πίστη». Κατά τη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής, μέλη του Κόμματος Μπάαθ απαγορεύτηκαν να ασκούν πολιτική και ο εθνικός στρατός διαλύθηκε, ενώ η χώρα κυβερνήθηκε από Σιίτες που συνδέονταν με το Ιράν.

Καθώς ο πρώην αντιπρόεδρος Izzat Ibrahim al-Douri είναι ο μεγάλος μάγιστρος του Τάγματος των Nachqbandis (μια αδελφότητα των Σούφι), έκανε συμμαχία με τις CIA και MI6 για να ενσωματωθεί το Νταές με τους άνδρες του και να πάρει την εκδίκηση του εναντίον των σιιτών. Επομένως, οι δύο διεκδικήσεις της επίθεσης οδηγούν με διαφορετικούς δρόμους στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν κατηγόρησε αμέσως τους Δυτικούς και τις χώρες του Κόλπου ως χορηγούς της τρομοκρατίας.

Ωστόσο, ένας από τους συμβούλους του διαδόχου στα Αραβικά Εμιράτα, Mohammed bin Zayed, δήλωσε ότι η χώρα του είχε καταφέρει να φέρει τον πόλεμο στο Ιράν, διεκδικώντας έτσι δημοσίως τον ρόλο της χώρας του στην επίθεση. Αυτό το είδος δήλωσης δεν είναι τόσο περίεργη στη Μέση Ανατολή. Το 2015, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δημοσίως επαινέσει τις επιθέσεις που είχε διατάξει στην Ευρώπη.

Η θέση των Εμιράτων άλλαξε ξαφνικά, όχι λόγω του πολέμου στην Υεμένη (όπου πολεμούν εναντίον των Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν), αλλά λόγω της κατάργησης της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν (JCPoA). Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο πλούτος των ΗΑΕ βασιζόταν στην καταστρατήγηση των αμερικανικών κυρώσεων από το Ιράν. Το λιμάνι του Ντουμπάι είχε γίνει το κέντρο αυτής της διακίνησης. Τώρα οι δύο χώρες είναι εχθροί και το ζήτημα της κυριαρχίας ενός μικρού νησιού του Κόλπου επανεμφανίστηκε.

Ο ιρανός πρόεδρος, Σεΐχης Χασάν Ρουχανί, υποσχέθηκε μια «τρομακτική απάντηση» κατά των ΗΑΕ, αναγκάζοντας τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ, Ανουάρ Gargash, να πάρει πίσω τη δήλωση και να διαψεύσει τις προηγούμενες δηλώσεις της κυβέρνησης του.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά