Gilead Sciences har bevisst testet Sovaldi (Sofosbuvir), deres medisin mot hepatitt C, i strid med internasjonale standarder og uten samtykke fra pasientene.

24 pasienter døde desember 2015 under tester utført i et georgisk laboratorium eid av det amerikanske firmaet. Men Gilead Sciences bestemte seg for å fortsette testene uten å informere prøvekaninene om de forutgående dødsfallene. Det førte til 49 nye dødsfall. Dette er hva den tidligere georgiske ministeren for nasjonal sikkerhet Igor Guiorgadze nettopp har avslørt, med dokumenter som underbygger saken.

Den samme Sovaldi-pillen selges for 4.89 USD i India, men i USA koster den 1000 USD. En 12 ukers behandling beløper seg til 705 Euro i India, 28 700 Euro i Den europeiske unionen, men hele 84 000 USD i USA.

Den tidligere forsvarsministeren, Donald Rumsfeld, var tidligere administrerende direktør for farmasøytselskapet, og han er fortsatt en av deres viktigste aksjonærer.

I 1997 fikk Donald Rumsfeld godkjent Cidofovir, et medikament mot kopper, for så å integrere molekylet fra medikamentet i Pentagons forskning på bioterrorisme, og slik innkasserte han en fabelaktig godtgjørelse. I 1998 overbeviste han president Bill Clinton til å bombe den konkurrerende farmasøytiske fabrikken, Al-Shifa (som fremstiller en kopi av et anti-hiv medikament fra Gilead Sciences), under påskudd om at Al-Shifa produserer kjemiske våpen for Al-Qaeda. Da Donald Rumsfeld ble forsvarsminister i 2001, var det Gilead Sciences som sørget for medikamenter til Pentagon under miltbrann-angrepene.

Igor Kirillov, sjefen for de russiske styrkers radiologiske, kjemiske og biologiske beskyttelse, mistenker at Sovaldi-testene egentlig er ulovlige våpeneksperimenter på vegne av Pentagon.

Den russiske senatoren Igor Morozov fremholder at «Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen» (OPCW) burde kreve at USA offentliggjør sine data om utvikling av biologiske våpen og tester på mennesker. Om saken ikke kan løses i organisasjonen, burde den umiddelbart bringes til FNs sikkerhetsråd.

Oversettelse
Roger Ekse