Makedonerne nektet å gå med på medlemskap i NATO og EU, det Zaev-regjeringen hadde foreslått for dem i folkeavstemmingen som ble holdt den 30. september 2018 [1]. Men allerede samme kveld oppfordret NATOs generalsekretær og EU til å overse befolkningens motstand, og fortsette prosessen for å godkjenne disse medlemskapene. Denne gangen med avstemming i parlamentet [2].

Ifølge Milenko Nedelkovski begynte Washington øyeblikkelig å kjøpe seg stemmer blant parlamentsmedlemmene. Dette avslører Mina-rapporten [3].

En ansatt i USA utenriksdepartement, «Agent Tesla» (alias Mitko Burceski) har åpnet et kontor i en luksusleilighet som tilhører Sasho Mijalkov, et søskenbarn av den tidligere makedonske statsministeren Nikola Gruevski. Parlamentsmedlemmene har møtt opp, en etter en, for å motta 250 000 dollar hver.

To USA-ambassadørene styrer denne operasjonen: USA-ambassadøren i Skopje, Jess L. Baily) – (han som sørget for at Tyrkia kom med i krigene mot Libya og Syria), og USA-ambassadøren i Aten, Geoffrey R. Pyatt (han som organiserte statskuppet i Ukraina i 2014).

De har lyktes med å få denne saken inn på parlamentets sakslister – nemlig navneskiftet, og dermed også medlemskapet i NATO og EU. Avstemmingen er fastsatt til 16. oktober 2018. Og det er samme dagen det ventes en dom mot rundt et dusin eller så nasjonalistiske parlamentsmedlemmer som er anklaget for å ha spionert på det sosialdemokratiske partiet.

Ambassadørenes plan inkluderer også å hindre at de mister sin immunitet som parlamentsmedlemmer, noe som kan hindre dem i å stemme.

Om man regner med antall stemmer som er kjøpt, så vil flertallet i parlamentet skifte, slik at statsministerens forslag vil få flertall.

Oversettelse
Ingunn Kvil Gamst
Derimot.no

[1The Macedonians reject Nato and EU membership”, Translation Anoosha Boralessa, Voltaire Network, 4 October 2018.

[2NATO and UE Joint statement on Macedonian Referendum”, Voltaire Network, 1 October 2018.

[3Mitko Burcevski coordinates Cash offers to MPs – $2.5m in duffel bags”, Marija Nikolovska, Mina Report, October 8, 2018.