Scrisoarea Dnei. Ambassador a Letoniei

Roma, 5 Octombrie 2018
N.IT-26365

Excelentelor Dvs Domnilor,

As dori sa ma refer la articolul despre Letonia, intitulat “Arta Razboiului – LETONIA, NOUA CORTINA DE FIER”, a lui Manlio Dinucci, publicat în il manifesto, din 18.09.2018 si datorita importantei si inviolabilitatii libertatii de opinie, precum si a dreptului fundamental, consider necesar sa lamuresc cîteva aspecte relative la pozitiile si informatiile oficiale ale Letoniei.

În primul rînd, ma refer la paragraful în care se afirma: “[...] Presedintele leton, Raimonds Vejonis, care aprobase în Aprilie proiectul de lege care interzice învatarea limbii ruse în Letonia, o tara a carei populatie este aproximativ 30% de etnie rusa, si limba rusa este folosita ca limba principala de 40% dintre locuitori”.

Cu baza pe informatiile din Registrul Populatiei, în Biroul de Migratie si Cetatenie al Letoniei (ultima actualizare în 07-07-2018), procentul de persoane de etnie rusa rezidente în Letonia este de 25,82%. Pe 2 Aprilie 2018, Presedintele Letoniei, Raimonds Vejonis, a anuntat modificarile Legii Educatiei si a Legii Învatamîntului General, care au introdus o tranzitie graduala spre învatarea límbii nationale în învatamîntul secundar într-o proportie majora.

As dori sa subliniez de asemenea ca textul reformei nu contine nici o dispozitie legala care sa interzica în mod expres învatarea limbii ruse în Letonia, asa cum este sustinut în mod gresit în articol. Reforma vizeaza sa promoveze o societate consolidata si aceleasi oportunitati pentru toti studentii diplomati, excluind toate formele de discriminare. Obiectivul principal este de a garanta ca toti graduatii sa domine límba letona la acelasi nivel, si astfel, sa-si asigure aceleasi oportunitati la intrarea în lumea muncii si la continuarea studiilor.

În acelasi timp, înainte si dupa reforma, vor fi mentinute programe nationale de educatie a minoriilor, care vor continua sa garanteze tutela si dezvoltarea identitatii lingvístice si culturale, asa cum este consacrat în Constitutia Republicii Letoniei. Guvernul Letoniei va continua, prin urmare, sa finanteze programele nationale de educatie a minoriilor în sapte limbi (rusa, poloneza, bielorusa, ucrainiana, estona, lituana, hebraica) în învatamîntul primar; în învatamîntul secundar, guvernul va continua sa sprijine învatamîntul în limba materna asupra subiectelor relevante pentru cultura si istoria minoriilor nationale. Sprijinul statului pentru educatie în limbile minoritare, în Letonia, va depasi de mai multe ori pe cel al multor alte tari europene.

Letonia va continua sa garanteze protectia culturii si a identitatii minoriilor, în conformidade cu structura Conventiei pentru Protectia Minoriilor Nationale.

Al doilea argument în care as dori sa subliniez cîteva aspecte, se refera la instalarea contingentului italian în Letonia. Prezenta de trupe italiene în Letonia, face parte din operatiunea “Enhanced Forward Presence”, condusa de NATO, care garanteaza scopul de a apara teritoriile tarilor care fac parte din Alianta.

Trimiterea de trupe are un scop preventiv si cu scop de descurajare, deoarece este destinat sa previna conflictele si sa pastreze pacea. Nevoia unei asemenea interventii, apare ca o consecinta a evenimentelor concrete de folosire a fortei de catre tari care nu apartin lui NATO, ma refer în mod clar la anexarea Crimeei de catre Rusia. Acest precedent face ca adoptarea unei masuri preventive din partea Aliantei sa fie ca un raspuns strict de aparare, proportional si în consonanta cu obligatiile internationale. Consimtamîntul prezentei soldatilor tarilor aliate si a altor masuri de aparare, sunt o manifestare a responsabilitatii Statului de a-si apara frontierele sale.

Vizita Presedintelui Mattarella în Letonia si a contingentului italian este o expresie de cooperare între Italia si Letonia, pentru continuarea obiectivelor comune, ca tari aliate lui NATO.

Multumind pentru pretioasa dvs. atentie, refer disponibilitatea mea pentru orice informatie aditionala, si profit de aceasta oportunitate pentru a prezenta cele mai bune urari ale mele.

Solvita Aboltina

RASPUNSUL Dnei. AMBASSADOR A LETONIEI

Roma, 10 Octombrie 2018

Excelenta,

Apreciind atentia dvs. fata de ziarul nostru, raspund la cele doua întrebari pe care le puneti. Tin seama de corectiunea dvs. asupra procentului etniei ruse în populatia letona care este de: “25,82%” în loc de “aproape 30%”. Faptul este ca, într-o tara în care mai mult de un sfert din populatie este de etnie rusa, limba rusa folosita ca límba principala de multi alti cetateni, este interzisa prin lege în Învatamîntul Superior si este redusa la educatia inferioara. Comisia Natiunilor Unite pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale se declara “preocupata cu relatoriile asupra actualelor politici lingviste, care discrimineaza minoriile etnice în educatie si în cadrul fortelor de munca" (30-08-2018). Aceeasi Comisie ridica o alta chestiune, pe care Excelenta Dvs. nu a mentionat-o: 11% dintre locuitori, în special cei din etnia rusa, incluind copiii nascuti în Letonia, nu au cetatenie. Sunt “fara cetatenie”, care contrar acelorasi norme în Uniunea Europeana, sunt “lipsiti de dreptul de vot, si sunt discriminati la accesul serviciilor publice”. Contra discriminarii lingvistice si sociale, exista o vasta opozitie în Letonia – partidul Harmony contrar discriminarii, a învins alegerile generale din 6 Octombrie, din anul în curs.

În relatie cu contingentul italian, care, dupa Excellenta Dvs. este deplasat de NATO în Letonia, cu “scopul preventiv si descurajator” de "a apara Natiunea” contra “Rusiei”, trebuie sa amintim faptele documentate pe amplu. Este NATO aceea care se extinde amenintator catre Est, din 1999, foarte aproape de teritoriul rus – deja în 2004, intrasera în Tratatul Atlanticului de Nord, toate tarile care anterior faceau parte, împreuna cu URSS, din Pacto de la Varsovia, care dupa aceea sa dizolvat – si care a sprijinit în 2008, agresiunea Georgiei fata de Ossetia de Sud, si în 2014 a sprijinit protestele din Ucraina, transformîndu-le într-un putsch, dus la capat de catre grupuri înarmate neonaziste antrenate special, si care a facuta ca rusii din Crimeea (teritoriu din punct de vedere istoric rus, atribuit de Moscova, Ucrainei în 1954, în interiorul frontierelor politice URSS) a hotarît reîntoarcerea sa la Federatia Rusa, printr-un referendum legitim. Acuzînd Rusia de “anexare ilegala a Crimeei” prin “folosirea fortei”, a fost creata imaginea unui dusman util pentru escalada USA/NATO, si care conduce Europa la o confruntare periculoasa, asemanatoare celei a Razboiului Rece. Ma aflu la dispozitia Dvs. pentru alte lamuriri.

Manlio Dinucci

Traducere
Light Journalist