Letonia construieste un zid cu 90 km lungime, cu 2,5 metrii înaltime, dea lungul frontierei cu Rusia, si care va fi terminat pîna la sfîrsitul anului. Acelasi va fi prelungit, în 2019, cu mai mult de 190 km de frontiera, cu un cost estimat în 17 milioane de euro.

Un zid asemanator, de 135 km lungime, a fost terminat de Lituania, la frontiera cu teritoriul rus de la Kaliningrad.

Estonia a anuntat viitoarea constructie a unui zid, mereu la frontiera cu Rusia, cu 110 km de extensiune si 2,5 metrii de înaltime. Costul asteptat de mai mult de 70 de milioane de euro, pentru care guvernul Estoniei va cere o finantare din partea Uniunii Europene.

Scopul zidrilor, conform declaratiilor acestor guverne, este “ de a apara frontierele externe ale Europei si ale lui NATO”. Excluind motivarea ca ele trebuie sa fie “aparate” de fuxurile migratorii masive ale Rusiei, nu ramîne decît o alta: frontierele externe ale Uniunii Europene si ale lui NATO, trebuie sa fie “aparate” de “amenintarea rusa”. Avînd în vedere ca, zidul construit de tarile baltice dea lungul frontierei cu Rusia, are o eficacitate militara practic nula, scopul sau este fundamental ideologic: simbolul fizic ca, dincolo de zid, exista un inamic periculos care ne ameninta. Acest lucru face parte din ciocaneala “psyop” politico-mediatica, pentru a justifica escalada USA/NATO, în Europa, împotriva Rusiei.

În acest context, Presedintele Republicii, Sergio Mattarella, sa dus în Letonia de doua ori, prima data în Iulie, într-un circuit de vizite în tarile baltice si în Georgia. La prînzul oficial, la Riga, Presedintele Republicii Italiene a laudat Letonia, pentru ca a ales “integrarea în NATO si în Uniunea Europeana”, si a decis “sa îmbratiseze un model de societate deschisa, bazat pe respectul fata de Statul de drept, pe democratie, si pe centralitatea drepturilor omului”.

Acest lucru chiar a fost declarat de Presedintele Letoniei Raymonds Vejonis, care aprobase deja în Aprilie, Proiectul de Lege care interzice învatarea limbii ruse în Letonia, o tara a carei populatie este de aproape de 30% de etnie rusa, si limba rusa este folosita ca limba principala a 40% dintre locuitori. O masura contrarie libertatii unui popor care, interzicînd bilinguismul recunoscut de propria Uniune Europeana, discrimineaza posterior minoria rusa, acuzata de a fi “a cincea coloana a Moscovei”.

Doua luni mai tîrziu, în Septembrie, Presedintele Mattarella sa întors în Letonia pentru a participa la un summit informal al Sefilor Statelor Uniunii Europeene, în care tema atacurilor informatice din partea “Statelor cu atitudine ostila” a fost tratata, între altele. (Referinta clara Rusiei). Dupa summit, Presedintele Republicii a mers la baza militara de la Ᾱdaži, unde a întîlnit contingentul italian încadrat în Grupul de lupta, fixat de NATO în Letonia, în cadrul “prezentei avansate întarite” la frontierele cu Rusia. “Prezenta voastra este un element care linisteste pe prietenii nostrii letoni si din alte tari baltice”, a spus Presedintele Republicii. Cuvinte care, esential, alimenteaza “psyop”, sugerind existenta unei amenintari pentru tarile baltice si pentru restul Europei, venind din Rusia.

Pe 24 Septembrie, va ajunge de aemenea în Letonia, Papa Francisco, în vizita la cele trei tari baltice. Cine stie daca, repetînd ca trebuie “sa fie construite poduri si nu ziduri” el de asemenea va spune ceva despre cortina de fier care, separînd regiunea europeana, prepara mintile pentru razboi. Sau daca în Riga, depunînd flori la "Monumentul pentru Libertate" , va revendica libertatea tinerilor letoni rusi de a învata si folosi propria lor limba.

Traducere
Light Journalist
Sursa
Il Manifesto (Italia)