Voltaire Network

Makedonia bytter til amerikansk type demokrati

+

I Makedonia i det tidligere Jugoslavia har parlamentet vedtatt med kvalifisert flertall en konstitusjonell endring som tillater republikken å endre navn til Nord-Makedonia og dermed gi parlamentet tillatelse til å søke om medlemskap i NATO og EU.

For bare tre måneder siden organiserte regjeringen til den makedonske statsministeren Zoran Zaev en stor nasjonal festival for å feire starten på forhandlingene for å innlemme Republikken Makedonia i NATO. Men borgerne boikottet de 14 gratis konsertene organisert over hele landet, og ingen av dem fant sted.

Så sent som den 30. september, avstod 63,09% av de makedonske velgerne fra å avgi stemmer i folkeavstemningen om navneendring. Navneendringen til ’Nord-Makedonia’ ble forhandlet frem av statsminister Zoran Zaev og den greske statsministeren Alexis Tsipras. På grunn av den meget lave valgdeltagelsen (under 50%), måtte valgkommisjonen avvise resultatene av folkeavstemningen.

Washington og EU bestemte seg da for å bruke det makedonske parlamentet til å tvinge gjennom tiltakene mot velgernes ønske.

De amerikanske ambassadørene i henholdsvis Makedonia og Hellas, Jess L. Baily (som organiserte Tyrkias deltagelse i krigen mot Libya og Syria) og Geoffrey R. Pyatt (som organiserte kuppet på Maidanplassen i 2014 og oppsplittingen av den ortodokse kirken i 2018) startet umiddelbart en prosess for å kjøpe stemmer i parlamentet. Mathew Palmer, sjef for Balkan-området i USAs utenriksdepartement, ble sendt inn for å støtte kampanjen for ’oppkjøpet’.

De rettssakene som ble innledet mot 8 parlamentsmedlemmer fra opposisjonen ble brått annullert, og de arresterte ble løslatt. "Agent Tesla" overleverte 25 000 dollar til hver av dem for å samarbeide med Washington og få de til å stemme slik Washington ønsket. Dette gjorde de og sikret det flertallet parlamentet måtte ha. De ble betraktet som landsforrædere i de politiske partiene de tilhørte, og ble utvist fra disse.

Ambassadør Jess Baily og viseministeren til statssekretæren var tilstede i det makedonske parlamentet under debatten og den påfølgende avstemningen.

Umiddelbart etter avstemningen, meldte innenriksministeren at de hadde bestemt seg for å gi personlig beskyttelse til parlamentsmedlemmene som stemte for Makedonias navnendring, og som støttet innlemmelsen av republikken i NATO og EU.

Slik går altså Makedonia fra ex-Jugoslavia inn i "leiren av demokratier" (!).

I mellomtiden har den greske utenriksministeren i Athen, Nikos Kotzias, nettopp levert sin oppsigelse.

Oversettelse
Bjørn Thorsønn

Voltaire Network

Voltaire, internasjonal utgave

Godkjente artikler under vanlig journalistisk skjønn

Artikklene på Voltaire Network kan fritt videreformidles såfremt det henvises til kilde, deres integritet respekteres og de ikke brukes til kommersiell virksomhet (lisens CC BY-NC-ND).

Støtt Voltaire Network

Du besøker denne websiden for å søke opp kvalitetsanalyser som gjør deg i stand til å danne deg din egen oppfatning av dagens verden. For at vi skal kunne fortsette arbeidet vårt, trenger vi din støtte.
Hjelp oss med ditt bidrag.

Hvordan delta i Voltaire Network?

Medlemmene i vårt team er alle frivillige.
- Morsmålsoversettere på profesjonelt nivå: du kan hjelpe oss med å oversette artiklene våre.