“Un pericol, rachetele rusesti” lanseaza alarma, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat lui Corriere della Sera editat de Maurizio Caprara, cu trei zile înainte de “incidentul”de la Marea Azov, lansînd benzina asupra tensiunii deja incandescente, cu Rusia [1]. “Nu exista rachete noi în Europa. Dar rachete rusesti, da”, anticipeaza Stoltenberg, reducînd la tacere douã fapte.

➢ În primul rînd: începînd din luna Martie 2020, Statele Unite vor începe sa instaleze în Italia, în Germania, Belgia si Olanda (unde sunt deja instalate bombele nucleare B-61), si probabil în alte tari europene, prima bomba nucleara cu orientare de precizie, a arsenalului sau, B61-12, în principal, pentru a o folosi împotriva Rusiei. Noua bomba este dotata cu capacitate de penetrare pentru a exploda subteran, pentru a distruge bunkerele centrului de comanda, într-un prim atac. Cum ar reactiona Statele Unite daca Rusia ar instala bombe nucleare în Mexic, în apropierea teritoriului sau? Avînd în vedere ca Italia si alte tari, care încalca Tratatul de Neproliferare, pun la dispozitia SUA, atît bazele cît si pilotii si avioanele pentru receptionarea de arme nucleare, Europa va fi expusa unui risc mai mare, aflîndu-se în prima linie a confruntarii crescînde cu Rusia.

➢ În al doilea rînd: În 2016, în Romînia a fost instalat un sistem nou de rachete americane, si un sistem similar este în constructie în Polonia. Acelasi sistem de rachete este instalat pe patru nave de razboi care, amplasate de marina americana la baza spaniola de la Rota, traverseaza Marea Neagra si Marea Baltica, în apropierea teritoriului rus. Fie instalatiile terestre, fie navele, sunt echipate cu lansatoare verticale MK 41, ale lui Lockheed Martin, care – specifica aceeasi companie de constructii – pot lansa “rachete pentru orice tip de sarcina: sunt SM-3 contra rachetelor balistice, si sunt Tomahawk de lunga distanta, pentru atacul la tintele terestre”. Acestea din urma, pot fi de asemenea armate cu focoase nucleare. Neputînd verifica care rachete, într-adevar, se gasesc în lansatoarele din apropierea teritoriului rus, Moscova considera ca sunt chiar rachete de atac nuclear, violînd Tratatul INF, care interzice instalarea de rachete cu raza medie si cu raza scurta, cu baza la sol.

Stoltenberg acuza Rusia de încalcarea Tratatul INF, lansînd avizul: “Nu putem accepta ca tratatele sa fie violate cu impunitate”. În 2014, fara a prezenta vreo dovada, Administratia Obama a acuzat Rusia ca a experimentat o racheta de croaziera (SSC-8) de o categorie interzisa de Tratat, anuntînd ca “Statele Unite au în vedere instalarea în Europa, de rachete terestre”, adica, abandonarea Tratatului INF. Planul, sprijinit de aliatii europeni ai NATO, a fost confirmat de Administratia Trump: în anul fiscal 2018, Congresul a autorizat finantarea unui program de cercetare si dezvoltare a unei rachete de croaziera lansata de la sol, plecînd de pe o platforma cu mobilitate pe sosele. Rachetele nucleare de tipul eurorachete, distribuite de SUA, în Europa, în deceniul lui Optzeci, si eliminate prin Tratatul INF, sunt capabile sa atace Rusia, în timp ce rachetele nucleare similare, instalate în Rusia, pot sa loveasca Europa, dar nu Statele Unite. Acelasi Stoltenberg, referindu-se la SSC-8 pe care Rusia le-ar fi instalat pe teritoriul sau, declara ca sunt “capabile sa ajunga în cea mai mare parte a Europei, dar nu si în Statele Unite”. Astfel, Statele Unite “apara” Europa.

Si în cele din urma, declaratia grotesca a lui Stoltenberg, atribuindu-i Rusiei “ideea foarte periculoasa a conflictului nuclear limitat”, avertizeaza: “Toate armele nucleare sunt riscante, însa cele care pot reduce pragul pentru utilizarea lor, o sunt în special”. Este exact avertismentul emis de expertii militari si oamenii de stiinta americani, referitor la bombele B61-12, care urmeaza sa fie introduse în Europa: “Armele nucleare de putere minora si mai precise, maresc tentatia de a le folosi, chiar si într-un prim atac, în loc sa le folosim ca represalii”.

De ce nu le iau un interviu Corriere ?

Corriere della Sera este un ziar istoric italian, fondat în 1876. Publicat de RCS MediaGroup, este primul ziar italian prin difuzare si prin numarul de cititori.

Traducere
Light Journalist
Sursa
Il Manifesto (Italia)

[1«Un pericolo i missili russi. Così Mosca punta a dividere l’America dall’Europa», Maurizio Caprara, Corriere della Sera, 18 novembre 2018.