Este foarte probabil ca SUA să fi planificat incidentul din strîmtoarea Kerci, în coopereare cu Ucraina, pentru a încerca să penetreze A2/AD, creat de Rusia.Prin două avioane de recunoaștere americane : RC-135V ( seria 64-14841, indicativ JONAS 21 ) și RQ-4B ( seria 11-2047, indicativ FORTE10.
Părerea mea este că misiunea SUA a eșuat. Dacă misiunea ar fi fost îndeplinită, SUA și aliații lor nu ar fi comentat în niciun fel incidentul din strîmtoarea Kerci.

Rusia a creat în jurul Crimeei o zonă de interdicție aeriană (A2/AD“bubble”). A2/AD împiedică accesul NATO în spațiul aerian al Crimeei și blochează libertarea de mișcare a marinei militare și a trupelor de uscat aliate. Dispozitivului complex rusesc care asigură A2/AD, se bazează pe echipamentele 1RL257 Krasukha-4 și R-330ZH Zhitel. Pînă acum aceste echipamente au protejat foarte bine strîmtoarea Kerci împotriva sistemelor de luptă electronică (Electronic Warfare – EW ) ale NATO. Mijloacele EW colectează informații în întreg spectru electronic (RWR / ESM / ELINT) și sprijină atacul aviației, marinei și a rachetelor NATO.

Echipamentul rusesc R-330ZH Zhitel intră în rețelele de comunicații ( de exemplu, stațiile de radio, telefonia mobilă și prin satelit ) și bruiază selectiv recepția și emisia abonaților (ECM : electronic countermeasures). R 330ZH Zhitel urmărește dialogul ( emisia și recepția ) dintre rețelele de sateliți de navigație NAVSTAR (GPS) și mijloacele aeriene de recunoaștere ( RC-135V, RQ-4B ). Simultan cu urmărirea, R 330ZH Zhitel întrerupe prin bruiaj recepția și emisia platformelor aeriene de recunoaștere.

Echipamentul Krasukha-4 are ca principală misiune bruierea radarelor de la sol, a celor de pe nave și mai ales de pe următoarele categorii de aeronave :
 Avioane de recunoaștere cu echipaj ( Gulfstream G550 israelian, Sentinel R1 britanic, RC-135V, P-8A Poseidon și E-8 americane ) și
 Avioane de recunoaștere fără echipaj ( drone ) RQ-4B Global Hawk, MQ-1 Predator,americane.
 Avioane de alarmare timpurie E-3 AWACS.
Krasukha-4 mai bruiază și sateliții militari americani de recunoaștere radar Lacrosse și Onyx.

Întrucît eficiența maximă a echipamentelor R-330ZH Zhitel Krasukha-4 se obține într-un perimetru de 20-30 km, pentru acoperirea întregului dispozitiv de apărare rusesc al strîmtorii Kerci și a Crimeei, mai multe echipamente de acest tip au fost organizate într-o rețea permanentă. R-330ZH Zhitel și Krasukha-4 crează în continuare, în Crimeea, un scut de invizibilitate impenetrabil pentru NATO.