Incidentul din 25 noiembrie a fost rezolvat de navele mici Izumrud și Don ale Poliției de Frontieră fără implicarea navelor Flotei Mării Negre Federației Ruse.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo a declarat că trimite o navă de luptă mare americană pentru a forța autoritățile ruse să respecte libertatea de navigație în strîmtoarea Kerci. Probabil, încercînd să treacă din marea Neagră în marea Azov. Cel mai probali va fi vorba de un distrugător din clasa Arleigh Burke sau un crucișetor din clasa Ticonderoga, din campunerea Flotei a VI-a din marea Mediterană.

Dacă nava SUA nu va solicita cu 48 de ore autorizație de intrare de la autoritățile portuare ruse sau acestea nu o va aproba, ea se va găsi în aceași situație ca și navele miltare ucrainiene pe 25 noiembrie. În cel mai rău caz se va repeta incidentul din 12 februarie 1988. Episod rușinos, ținut secret de marina militară a SUA.

Acum 30 de ani, crucișetorul purtător de rachete USS Yorktown (CG-48) din clasa Ticonderoga ( 9 800 tone ) și distrugătorul USS Caron (DD-970) au traversat în secret strîmtorile Dardanele și Bosfor și au navigat în tăcere radio în marea Neagră. Profitînd de dislocarea în marea Mediterană, la un exercițiu naval, a crucișetorului Moscova și a trei distrugătoare din Flota Marii Negre a URSS. Totuși cele două nave americane au fost urmărite de la distanță de cîteva nave sovietice mai mici. Navele americane nu au respectat somațiile radio ale autotităților sovietice de a schimba direcția de deplasare și au intrat intrat 7 mile în apele teritoriale ale URSS, în apropiere de Sevastopol.

Adică, ceea ce acum Pentagonul și-a propus să exerseze, adică "right of innocent passage" prin apele teritoriale sovietice. În această situație, fregatele sovietice Bezzavetniy ( 3 300 tone ) și SKR-6 ( 1 150 tone ) s-au apropiat în viteză, au ales poziții optime de abordaj și le-au ciocnit puternic.

Deși fregatele sovietice de 3-4 ori mai mici decît navele americane, ele erau mai robuste și mai bine poziționate. Ciocnirea a provocat distrugeri importante crucișetorului Yorktown : 4 din cele 8 instalații de rachete navă-navă Harpoon și hangarul pentru elicoper au fost demolate. Pe puntea lui Yorktown a izbucnit un incendiu. Navele americane s-au întors, părăsind apele teritoriale sovietice, tîrîndu-se spre strîmtoarea Bosfor. După acest incident, navele de luptă ale Flotei a VI-a a SUA au primit ordin să se țină cît mai departe, la mai mult de 120 de mile de Crimea.