Vorbind în fata comunității anti-Castro la Colegiul Miami Dade, John Bolton a denunțat «Această troică a tiraniei, care se întinde de la Havana la Caracas trecînd prin Managua, [care] este cauza de suferințe umane imense, impulsul unei instabilități regionale uriașe și al geneza unui leagăn sordid al comunismului în emisfera occidentala ».

John Bolton, noul consilier national al Securitatii Statelor-Unite, a relansat proiectul Pentagonului de a distruge structurile de Stat din Bazinul Caraibelor.

Ne amintim că, în urma procesului atentatelor din 11- septembrie, secretarul Apărării la acel moment, Donald Rumsfeld, crease un Birou de transformare a forței (Office of Force Transformation) și desemnase pe amiralul Arthur Cebrowski ca sa-l conduca. Misiunea sa era de a forma armata americană în noua sa misiune, în era globalizării financiare. Era vorba de schimbarea culturii militare, cu scopul de a distruge structurile de Stat ale regiunilor care nu erau conectate la economia globală. Prima parte a acestui plan a consistat din a deplasa «Orientul Mijlociu Extins». A doua etapa trebuia sa consiste în a repeta aceeasi situatie în "Bazinul Caraibelor". Planul prevedea distrugerea a douăzeci de State situate pe coastă și insulare, cu excepția Columbiei, a Mexicului și în măsura în care va fi posibil teritoriile britanice, americane, franceze și olandeze.

Cu ocazia venirii sale la putere la Casa Albă, președintele Donald Trump sa opus planului Cebrowski. Cu toate acestea, doi ani mai târziu, a reușit numai să interzică Pentagonului și NATO-ului să încredințeze un Stat grupurilor teroriste pe care le folosesc ("Califatul"), însa nu să si renunțe în a manipula terorismul. În ceea ce privește Orientul Mijlociu extins, el a reușit să reducă tensiunea, dar războaiele continuă cu o intensitate mai mică. Referitor la Bazinul Caraibelor, el a strunit Pentagonul, interzicînd-ui să declanșeze operațiuni militare directe.

În luna trecuta mai, Stella Calloni a dezvăluit o notă a amiralului Kurt Tidd, comandantul-șef al SouthCom, expunînd mijloacele puse în aplicare împotriva Venezuelei. [1] O a doua patrundere este condusa în simultan în Nicaragua și o a treia dupa o jumătate de secol împotriva Cubei.

Din diferite analize anterioare, am ajuns la concluzia că destabilizarea Venezuelei, începută cu mișcarea Guarimbas, urmata de tentativa de lovitură de Stat din 12 februarie 2015 (operațiunea Jericho) [2], apoi cu atacuri asupra monedei naționale și organizarea emigrării, avea sa conduca la operațiuni militare [3] conduse din Brazilia, Columbia și din Guyana. Manevrele multinaționale de transport a trupelor au fost organizate de Statele Unite și aliații săi în august 2017 [4]. Venirea la putere în Brazilia la 1 ianuarie 2019 a președintelui pro-Israel, Jair Bolsonaro, va face posibil acest lucru.

Vice-presedintele brazilian Hamilton Mourão si presedintele Jair Bolsonaro.

De fapt, viitorul vice-președinte brazilian va fi generalul Hamilton Mourão, al cărui tată a jucat un rol important cu ocazia loviturii militare pro-SUA în 1964. El însuși a fost faimos prin declarațiile sale împotriva președinților Lula și Rousseff. În 2017, el declarase - în numele Marelui Orient al Braziliei - că venise momentul unei noi lovituri de Stat militare. În cele din urmă, el a fost ales cu președintele Bolsonaro. Într-un interviu acordat revistei Piaui, el a anunțat o răsturnare viitoare a președintelui venezuelan, Nicolás Maduro, și desfășurarea unei forțe de "pace" braziliene (sic). În fata gravitatii acestei declarații, care constituie o violare a Cartei Organizației Națiunilor Unite, președintele ales Bolsonaro, a asigurat că nimeni nu a vrut să facă război nimănui și că vice-președintele său, vorbea prea mult.

Oricum ar fi, președintele Maduro, în cadrul unei conferințe de presă din 12 decembrie 2018 a arătat că consilierul pentru securitatea națională a SUA, John Bolton, asigura coordonarea între echipa președintelui columbian Iván Duque și cea a vice-președintelui brazilian. Un grup de 734 de mercenari se afla în prezent în antrenament în Tona (Columbia) cu scopul de a efectua un atac sub pavilion fals al Venezuelei împotriva Columbiei, și astfel, să poata sa justifice un război al Columbiei împotriva Venezuelei. Va fi comandat de fostul colonel Oswaldo Valentín García Palomo, în prezent în fugă, după tentativa de asasinat cu dronul împotriva lui Maduro, cu ocazia aniversarii Gărzii Naționale, pe 4 august trecut. Acești mercenari sunt susținuți de Forțe speciale stationate în bazele militare SUA din Tolemaida (Columbia) și Eglin (Florida). Planul Statelor-Unite prevede de a ocupa de la începutul conflictului, trei baze militare venezuelane, Libertador de Palo Negro, Puerto Cabello și Barcelona.

Anuntul de cautare al Gărzii Naționale a Venezuelei, pentru colonelul Oswaldo Valentín García Palomo, după ce comandase o încercare de asasinat asupra Președintelui Republicii bolivariene.

Consiliul Național de Securitate al Statelor-Unite încearcă să convingă diferite State să nu recunoască al doilea mandat al lui Nicolás Maduro (reales în luna mai trecuta, însa care ar trebui să înceapă cu anul nou). Acesta este motivul pentru care Statele din Grupul Lima au contestat alegerile prezidențiale chiar înainte de a fi avut loc și au interzis ilegal consulatelor venezuelane să le organizeze. În mod similar, criza migratorie se dovedește a fi înca o altă manipulare: Venezuelanii care au fugit de criza monetară, crezând că vor gasi cu ușurință de muncă într-un alt Stat latino-american, sunt în prezent numerosi încercînd să se întoarcă la ei acasă. Însa Grupul Lima îi împiedică, interzicînd avioanelor venezuelane care încearca să-i repatrieze, sa zboare peste spațiul lor aerian, și autobuzelor care vin sa-i caute, să treacă granițele.

Totul se întâmplă deci, ca și cum am asista la un remake al evenimentelor care au însângerat Orientul-Mijlociu extins, dupa atacurile din 11-septembrie 2001. Principalul lucru nu se află în acțiunile militare, ci în reprezentarea dezordinii pe care o dau evenimentele. Este vorba mai întâi să iei vezici pentru felinare [5]. În cinci ani, Venezuela și Nicaragua, care dispuneau de o imagine pozitivă în străinătate, sunt considerate în prezent în mod eronat, drept «State în stare de faliment». Dacă nu re-scriem încă istoria Sandinistilor, și a luptei lor împotriva dictaturii familiei Somoza, se da ca fapt concret că Hugo Chávez Frías era un «dictator comunist» (sic), în timp ce țara sa a experimentat un incredibil un salt înainte, politic și economic, sub președinția sa. În curând va fi posibil să se distruga aceste State, fără ca cineva să găsească ceva de spus.

Timpul trece din ce în ce mai rapid. Astfel, atunci când în 1823, președintele James Monroe a hotarît să închidă Americile, colonizarii europene, el nu bănuia că doctrina sa va evolua 50 de ani mai târziu, într-o afirmare a imperialismului american. În mod similar, atunci când președintele Donald Trump afirma în ziua investiturii sale, că timpul de schimbare a regimului se terminase, el nu se gîndea că avea sa fie trădat de oamenii sai proprii. Cu toate acestea, la 1 noiembrie 2018, consilierul său pentru securitate John Bolton declara în Miami, că Cuba, Nicaragua și Venezuela formează «troica tiraniei». Apoi, secretarul general al Apărării, generalul James Mattis, afirma pe 1 decembrie în fața lui Reagan National Forum, că președintele ales Maduro, este un «despot iresponsabil» care «trebuie să plece» [6].

Traducere
Light Journalist

[1« Plan to overthrow the Venezuelan Dictatorship – “Masterstroke” », Admiral Kurt W. Tidd, Voltaire Network, 23 février 2018. « Le « Coup de Maître » des États-Unis contre le Venezuela », par Stella Calloni, Traduction Maria Poumier, Réseau Voltaire, 11 mai 2018.

[2« Obama rate son coup d’État au Venezuela », par Thierry Meyssan, Réseau Voltaire, 23 février 2015.

[4« Grandes manœuvres autour du Venezuela », par Manlio Dinucci, Traduction Marie-Ange Patrizio, Il Manifesto (Italie) , Réseau Voltaire, 23 août 2017.

[5« Venezuela, l’intervention illégale », par Julio Yao Villalaz, Traduction Maria Poumier, Réseau Voltaire, 3 mars 2018.

[6Mattis condemns Venezuela’s Maduro as a ’despot’ who has to go”, Reuters, Phil Stewart, December 1, 2018.