Goldman Sachs’ın Müdürü David M. Solomon

Malezya ulusal fonu 1MDB’ye karşı yürütülen bir yolsuzluk operasyonu kapsamında, 5 milyar dolar değerinde kuraldışı işlemler ve her türlü şüpheden uzak olması gereken Goldman Sachs ve Rothschild yatırım bankalarını kapsayan, on ülkeyi içeren bir para aklama ağı ortaya çıkarıldı. Bu durum İsviçre dahil, ABD’den Singapur’a dek tüm finans dünyasını sarsmıştır [1].

İsrail-Amerikan çifte vatandaşı Paul Singer’in [2] hakim olduğu, Arjantin’i paramparça eden [3] akbaba fonları, şimdi de yönlerini Videgaray/Peña vatansız çiftinin sağladığı Texcoco senetlerini safça elinde bulunduran Meksika’ya çevirmektedirler.

Bloomberg sitesi, finans dünyasını sarsan Malezya 1MDB’nin öyküsünü yeniden ele almaktadır [4].

Rohschild AG bankasının, dünyanın dört bir yanındaki borç verenleri tuzağa düşürerek, Malezya’daki yolsuzluk uygulamasında kara para aklama kurallarını ciddi bir şekilde ihlal ettiği belirtiliyor [5].

Meksika kamuoyunun, HSBC Papers [6], Panama Papers [7] ve Bahamalar Leaks [8] tarafından açığa çıkarılan neoliberal Meksika’nın çok büyük ölçekli vergi kaçakçılarının listesini hala açıklamasını dört gözle beklediği İsviçreli mali düzenleme şirketi Finma, garip bir şekilde, Rothschild bankasının kara para aklamada « adlandırılamayacak » bir müşterisiyle anlamlı bir ticari ilişkisi olmadığını belirtmektedir.

Aptalca bir soru: bu gizli müşteri kim olabilir? Bankacı Rothschild’lerin hayırsever ortağı George Soros mu? Edebi kuklalarından biri, Perulu romancı Mario Vargas Llosa Panama Papers’in vebalı satırlarında teşhir edilirken [9] , Soros bir kara para aklayıcısı mı? Mario Vargas Llosa, Meksika’daki iki narko-edebi müttefikiyle birlikte, Soros tarafından vebayı bulaştırdığı Budapeşte’de kurulan CEU’yu (Orta Avrupa Üniversitesi) hararetle savunmuştur [10].

Üç kara para aklayıcısı: Jorge Castañeda (Meksika’nın eski Dışişleri Bakanı ve CİA’nın maaşlı ajanı), Mario Vargas Llosa (Perulu yazar) ve Enrique Krauze Kleinbort (Meksikalı editör).

Fazlasıyla yolsuzluğa bulaşan Vargas Llosa, Macar hükümetinin popülizmini hedef aldı. Bu terimin ne anlama geldiğini bile bilmediğine bahse girerim.

Wall Street Journal’den Tom Wright’e göre Malezya, devlete ait 1MDB yatırım fonundan 2 700 milyon dolar tutarında yasadışı işlem yaptığı için Goldman Sachs hakkında soruşturma açtı [11].

FBİ, mega-spekülatörün azılı düşmanı eski başbakan Mahathir Muhammed’in muzaffer geri dönüşlerinden biri olan, Malezya’nın eski başbakanı Necip Razak’ın tutuklanmasına yol açan, Hong Kong, Singapur, Lüksemburg, Birleşik Arap Emirlikleri, Seyşel Adaları ve Avustralya tarafından başlatılan uluslararası suç soruşturmasına katıldı [12].

Abu Dabi’nin ulusal fonu İnternational Petroleum İnvestment Company, New York mahkemelerinde Goldman Sachs aleyhinde bir başka şikayette bulundu [13].

Meksika’ya yönelik en büyük yolsuzluk operasyonu Fobaproa’dan suçlu bulunan İsrail-Arjantin çifte vatandaşı Martin Werner Wainfeld, Mifel Bankasının sahibi olmadan önce, Goldman Sachs’ın ortağı Meksika Devlet Başkanı Ernesto Zedillo ile birlikte telekomünikasyon müdür yardımcılığı görevini üstlendi [14].

Goldman Sachs, Zedillo ve Werner, Fobaproa’dan zimmetlerine ne kadar para geçirebildiler [15]?

Matt Taibbi tarafından özetlenen Sachs’ın rezilce skandalları yeni değildir [16]. Hiç de şaşırmayacağımız bir şekilde, Taibbi’nin Rolling Stones’ta yayınlanan özgün makalesi sansürlenmiştir [17]. « Tequila etkisi » [18] döneminden beri, canavarların ve Goldman Sachs tarafından işlenen canavarlıkların artık gizlenemeyeceği devri üzerinden uzun zaman geçti.

Trump’ın kabinesinin Hazine Bakanı İsrail-ABD çiftçe vatandaşı eski işveren Steven Mnuchin’in ortaya koyduğu gibi, birbirini izleyen Demokrat ve Cumhuriyetçi başkanların yönetimine karşın, yolsuzluğa bulaşmış ve kara para aklayıcısı bu efsanevi bankanın iktidardan uzaklaştırılamadığı göz önünde bulundurulduğunda, Goldman Sachs’ın bu bilmem kaçıncı yolsuzluk ve kara para aklama bileşiminin, çok büyük bir nüfuza sahip İsrail-ABD bankacılar topluluğu söz konusu iken, birden gün ışığına çıkmış olması şaşırtıcıdır.

Çeviri
Osman Soysal
Kaynak
La Jornada (Meksika)

[1How the 1MDB Scandal Led to Goldman’s First Criminal Charges”, Shamim Adam, Yudith Ho and Cedric Sam, Bloomberg, December 21, 2018.

[2«“Fondos buitre”, detrás del latrocinio petrolero de México, Gaza y las Malvinas», Alfredo Jalife-Rahme, La Jornada, 5 de Mayo de 2014.

[3Argentina, los fondos "buitres" y las Malvinas, Alfredo Jalife-Rahme, Orfila, 2014.

[4The Story of Malaysia’s 1MDB, the Scandal That Shook the World of Finance”, Shamim Adam, Laurence Arnold, and Yudith Ho, Bloomberg, May 24, 2018.

[5Rothschild Bank caught up in money-laundering scandal”, Russia Today, July 28, 2018.

[66 cosas que debes saber sobre el escándalo de HSBC en Suiza”, Forbes, 15 de Febrero de 2015.

[7«Wikileaks denuncia a George Soros de haber financiado Los papeles de Panamá», Alfredo Jalife-Rahme, La Jornada, 10 de April de 2016.

[8«Bahamas Leaks: desnudan "lavado fiscal" de Pinochet, Macri, Pemex y el PAN de México», Alfredo Jalife-Rahme, La Jornada, 25 de Septiembre de 2016.

[9«Los papeles de Panamá de Vargas Llosa: lavado neoliberal imperfecto en los paraísos fiscales», Alfredo Jalife-Rahme, La Jornada, 4 de Mayo de 2016.

[10«Mario Vargas Llosa defiende la universidad fundada por George Soros», La Vangardia, 22 de Junio de 2017.

[11Malaysia Files Criminal Charges Against Goldman Sachs”, Tom Wright, Wall Street Journal, December 17, 2018.

[13Goldman Sachs Sued Over ‘Central Role’ in 1MDB Scandal”, Bradley Hope, Wall Street Journal, November 21, 2018.

[14«Martín Werner Wainfeld: Del FOBAPROA/IPAB a socio de banca Mifel y Goldman Sachs», Alfredo Jalife-Rahme, Voces del Periodista, 1 de Abril de 2009.

[15«Cuando el multigenocida Goldman Sachs saqueó México y Ghana», Alfredo Jalife-Rahme, La Jornada, 2 de Mayo de 2010.

[16«¿Goldman Sachs busca aniquilar a China?», Alfredo Jalife-Rahme, La Jornada, 29 de Agosto de 2010.

[17Matt Taibbi’s "Vampire Squid" Takedown Of Goldman Sachs Is Finally Online”, John Carney, Business Insider, July 16, 2009.

[18«¿Abandonó "Dios" a Goldman Sachs?», Alfredo Jalife-Rahme, La Jornada, 21 de Abril de 2010.