Statele Unite au dezvoltat o tehnologie pentru proiectarea aeronavelor invizibile pe radar. Spre deosebier de SUA, Rusia s-a concentrat activitatea de cercetare științifică pe materialele de construcție nu pe forma aeronavelor. De aceea rușii pot face ”invizibilă” orice aeronavă deja existentă.
SUA a făcut investiții uriașe pentru dezvoltarea avionului de generația a V-a, F-35. Pe care în următorul deceniu doresc să-l fabrice în 5000 de exemplare. 2400 de F-35 fiind pentru armata americană, restul pentru export. De aceea SUA nu au în vedere alte tehnologii aviatice.
Planul de înzestrare al armatei ruse nu prevede decît 12 avioane ”invizibile” Su-57, linia de producție fiind păstrată liberă pentru exportul acestui avion. Proiectele avionului de vînătoare MiG-41, de transport PAK TA și al bombardierului PAK-DA, toate ”invizibile”, au fost înghețate. În schimb, sunt modernizate bombardierele existente Tu-160 și Tu-22M3. Rămîne Rusia în urma SUA ?
În septembrie 2018, pe ”Instagram” a apărut o fotografie a unui ”invizibil” F-22 american, făcută prin colimatorul în infraroșu a unui avion rusesc Su-35 S, desupra Siriei. Pentru a ajunge în poziția de atac, Su-35 S, care nu este ”invizibil”, nu a fost depistat pe radar de avionul american F-22 și nici de AWACS sau radarele de la sol. Pe surse, s-a afirmat că Su-35 S era prevăzut cu un echipament experimental utilizînd metamateriale.
F-22, B-2 și F-35 au fost proiectate pe calculator. Unghiurile de la îmbinarea structurii au fost concepute să radieze în jur undele radar, în loc să le reflecte direct către antana radarului emițător. Astfel, aceste avioane de generația a V-a devin detectabile de radar de la distanțe mult mai mici ( 40 Km ).
Spre deosebire de aceasta, tehnologia inovativă a metamaterialelor absoarbe în proporție de 90 % undele radar și poate fi aplicată oricărui avion existent. De aceea Rusia nu este prea interesată de avioanele de generația a V-a.
Metamaterialele sunt structuri tridimensionale bazate pe celule electromagnetice speciale, Celulele au dimensiuni de 1-2 milimetri, fiind eficiente în lungimile de undă milimetrice și centimetrice, în care funcționează radarele de aviație și de la sol. Ele nu influențează recepția sistemelor de radionavigație, comunicațiile clasice și cele prin satelit. Dezavantajul este acela ca tehnologia metamaterialelor este încă in faza de cercetare și durata de funcționare a celulelor electromagnetice nu depășește 100 de ore. După care sunt înlocuite.
Cercetările în acest domeniu au avut loc la Institutul pentru electromagnetică teoretică și aplicată al Academiei de Științe a Rusiei. Andrey N. Lagarkov, V. N. Semenenko și V. N. Kissel, au publicat în octombrie 2010 rezultatele cercetării lor în domeniul structurilor radar absorbante construite din metamateriale. Aplicații ale acestei tehnologii au fost testate pe avioane militare rusești, începînd din 2015.
Dacă Rusia obține rezultate bune în testarea tehnologiei metamaterialelor, poate moderniza întreaga flotă de avioane cu bani puțini.
Până acum avioanele SUA au fost cele care descopereau primele inamicul și îl atacau înainte de a fi "vazute" pe radar. Anularea superiorității aviației miltare a SUA va determina întoarcerea la lupta apropiată manevriera din anii 50. Și aerodinamica superioară bazată pe tracțiunea vectorizata a Su-35, Su-30, MiG-35 le va oferi un avantaj important împotriva F-22 și F-35.
titre documents joints
Radar Absorbing Materials Based on Metamaterials
Andrey N. Lagarkov, V. N. Semenenko, V. N. Kissel. Advances in Science and Technology Vol. 75 (2010) pp 215-223, October 2010.
(PDF - 485.9 kio)