John Bolton vorbind în 2017 în fața Mujahidinilor Poporului iranian.

În 1978, Zbignew Brzezinski, consilierul Securității naționale a președintelui Carter, a decis să folosească Frăția Musulmană împotriva Sovieticilor. El a trimis luptători arabi pentru a susține opoziția afgană împotriva regimului comunist. Chemata în ajutor de guvernul afgan, Armata Roșie a devenit implicată într-un conflict imposibil de cîstigat.

În Afganistan, Frații Musulmani nu au fost înarmati de CIA, care nu a reusit sa obțina aprobarea Congresului pentru o operațiune de această magnitudine, însa de Israel. Dat fiind succesul lor, Arabii-Afgani au fost mobilizați pe multe alte teatre de operațiuni. A urmat, printre altele, că Frații, înarmați atât de Israel cât și de Irak, si-au încercat norocul împotriva Republicii Arabe Siriene în 1978-82. De altfel, un reprezentant al Fraților a fost încorporat în Statul-Major al NATO în timpul atacului asupra Iugoslaviei în Kosovo.

Poziția Fraților Musulmani ca trupe auxiliare ale NATO a fost întreruptă la sfârșitul președinției Clinton, însă cooperarea dintre Frăție și CIA nu sa desmintit niciodată. Ea a fost reluata în mod clar cu atacul asupra Libiei sub președintia Obama, în care ea a oferit aproape totalitatea trupelor la sol, apartinînd Alianței Atlantice. Unul dintre reprezentanții lor, a fost chiar inclus în Consiliul de Securitate Națională al Statelor-Unite. Apoi, în timpul atacului asupra Siriei, LandCom al NATO-ului, situat în Izmir, a coordonat trupele jihadiste.

Opunîndu-se administrația Trump prin principiu, utilizării grupurilor teroriste de către armatele americane, a sosit timpul pentru ca, Casa Albă să redefinească rolul Fraților Musulmani.

Noua strategie definită de consilierul pentru securitatea națională, John Bolton, nu este încă cunoscută. Cu toate acestea, numeroase elemente permit să-i fie ghicite contururile.

Daesh

Începutul anului 2018, Forțele Speciale SUA staționate ilegal în Siria, au exfiltrat mii de luptători Daesh spre străinătate. În mai 2018, generalul Yahya Rahim Safavi, consilierul militar al Ayatollahului Khamenei, a acuzat SUA de organizarea transferului de luptători Daesh spre Afganistan.

În prezent, aproximativ 7.000 dintre ei se gasesc acolo. Spre deosebire de trecut, ei nu au sprijinit Talibanii, care astăzi se opun oricărei prezențe străine, dar s-au luptat cu ei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Emiratului islamic din Afganistan (adica Talibanii), Qari Muhammad Youssuf Ahmadi,
«Invadatorii americani și lacheii lor au facut un raid noaptea trecută [pe 12 ianuarie 2019] împotriva unei tabere de mujahidini, unde ei detineau membrii ai Daesh-ului, situat la Pani Bus, în districtul de Jwand, din provincia Bâdghîs. Forțele comune inamice, au ucis doi gardieni ca martiri, și au plecat cu 40 de deținuți ai Daesh-ului. Se pare că invadatorii americani și complicii lor din administrația de la Kabul, au făcut acest raid pentru a salva deținuții Daesh-ului. De fiecare data cînd mujahidinii Emiratului islamic [Talibanii] au luptat cu Daesh-ul, invadatorii americani au ajutat Daesh-ul, și au bombardat pozițiile Mujahidin. Exact la fel, ca atunci când Daesh-ul a fost dezrădăcinat de Mujahidinii din Darzab, districtul Jowzjan, și urmau să fie eradicati [în luna august anul trecut], invadatorii americani și administrația de la Kabul au salvat împreună 200 de membrii ai Daesh-ului cu elicopterele».

În acest moment, Centrul de lupta contra terorismului al Academiei Militare de la West Point a publicat un studiu istoric asupra diferențelor Mujahidinilor în timpul războiului împotriva Sovieticilor. Acest document reamintește că, în 1989, în timpul retragerii Armatei Roșii și în momentul în care Osama Bin Laden sa întors în Arabia Saudită, tineri Frați musulmani au pus în cauza delasarea conducătorilor lor. Ei au creat «școala de la Jalalabad» mult mai strictă, care a început să acuze pe unii si pe altii de impietate, și i-au excomunicat (takfir). Spun ei, că acest conflict care a reapărut în 2014, a provocat ruptura dintre Al-Qaïda și Daesh.

Această întoarcere înapoi, nu ne face să uităm că Frații Musulmani au continuat să fie gazdele, nu numai ai Talibanilor, ci și a tuturor afganilor din rezistența, până la asasinarea lui Ahmed Chah Massoud (el însuși un fost membru al Fraților Musulmani ), pe 9 septembrie 2001 (două zile înainte de atentatele de la New York și a Pentagonului). Timp de două decenii, Afganistanul a devenit terenul de formare al jihadiștilor din întreaga lume, în special ai luptătorilor din Caucazul rus. Astăzi, Talibanii sunt mult mai preocupați de alegerea aliaților lor și a prietenilor lor. Este adevărat că ei acum controlează 60% din teritoriu. Nu se mai bazează pe criterii teologice, ci naționaliste.

Fratele Gulbuddin Hekmatyar este seful războiului Pakistanului și al Turciei în Afganistan

În timpul războiului împotriva Sovieticilor, Frații Musulmani erau în principal legati de fostul Prim-ministru Gulbuddin Hekmatyar, care îi reprezenta în țară. Pe 22 septembrie 2016, cu sprijinul administrației Obama, el a beneficiat de iertarea noului Stat afgan, și a fost retras de pe lista teroriștilor Natiunilor Unite.

Sediul talibanilor în Qatar

Sosirea Daesh-ului în Afganistan intervine în momentul cînd în iulie 2018, administrația Trump încearcă să negocieze cu Talibanii. Au avut loc contacte preliminare în Qatar cu ambasadoarea Alice Wells, asistenta lui Mike Pompeo pentru Asia Centrală. Negocierile au fost conduse de ambasadorul Zalmay Khalilzad în septembrie și în octombrie, în ciuda îngrijorării guvernului afgan, care a trimis un reprezentant acolo, însa nu a fost admis. Khalilzad luptase cu Talibanii, pashtuni ca si el, împotriva Sovieticilor, înainte de a fi naturalizat în Statele-Unite. El a fost format în neoconservatism, și a devenit ambasador la ONU, în 2007, când Senatul sa opus numirii lui John Bolton.

Construit de Israel între 2013 și 2015 în apropiere de Tirana, orașul secret de la Manza, este baza militară a Mujahidinilor Poporului din Albania.

Mujahidinii Poporului

Săptămâna trecută, liderul Mujahidinilor Poporului (MEK) iraniana, Maryam Radjavi, a venit în vizită oficială la Kabul, din Tirana, unde ea locuiește. Ea sa întâlnit în special, cu președintele Consiliului național de Securitate și fostul ambasador în Statele-Unite, Hamdullah Mohib. Ea urmează în zilele următoare să viziteze Herat, districtul Shindans, pentru a stabili o bază militară pentru organizația ei. Acolo, în conformitate cu ziarul pakistanez Ummat, Pentagonul a antrenat deja, în octombrie 2012, 2.000 de Mujahidini ai Poporului.

În ciuda homonimiei aparente, nu există nicio legătură între Mujahidini (cu doar un d) al Fraților Musulmani (care sunt arabi și sunniți) și Mujahiddini (cu doi d) ai MEK-ului (persieni și șiiți). Singura legătură obiectivă dintre cele două grupuri este aceea de a fi instruiți de Statele-Unite și de a practica terorismul.

Începând din anul 2013, MEK a fost transferat din Irak în Albania cu sprijinul Statelor-Unite. Un oraș mic a fost construit de companiile israeliene. Cu toate acestea, pe 23 iunie 2014, Maryam Radjavi, într-un discurs lung pronuntat în fata a 80.000 de membri ai sectei și 600 de personalități occidentale, se bucurase de cucerirea Irakului de către Daesh. Trebuie amintit faptul că această victorie a fost organizată cu ajutorul generalului Ezzat Ibrahim al-Douri, fostul brat drept al președintelui Saddam Hussein, și ca atare, protectorul Mujahiddinilor Poporului.

Legăturile lui John Bolton cu MEK-urile datează din timpul administrației Bush. Ele au fost întarite cu prezența lui la întâlnirile anuale de la Villepinte (Franța), în 2010 și 2017, contra unei plati de 40.000 de dolari. Devenit consilier al securitatii naționale, el acum reunește jihadiștii Daesh-ului și fidelii lui Maryam Radjavi contra unui scop comun.

Cea mai imediată țintă a acestei alianțe teroriste ar trebui să fie Iranul, cu care Afganistanul are o frontieră lungă, greu de apărat.

Traducere
Light Journalist