UR-77 Meteorit

Suriye’de test edilen en etkin Rus silahları arasında, Sovyet döneminden kalma bir silah bulunmaktadır. Suriye’deki kent merkezlerinin İslamcılar tarafından işgali, onlarca, hatta yüzlerce destek noktası sayesinde gerçekleştirilmiştir.

Her destek noktası ana kavşak noktalarında yer alan birçok yapıyı kullanan bir piyade takımına eşdeğerdi. Yapılar, bir yıl yetecek kadar yiyecek içerek ve cephanenin depolandığı yeraltı tünelleriyle birbirine bağlanmıştı.

Burada çok sayıda keskin nişancı, güdümlü tanksavar füzeleri, geri tepmesiz toplar vardı ve bu yapıların çevresi mayın ve el yapımı patlayıcılarla tuzaklanmıştı.

Suriye Ordusuna bağlı birlikler bu kent merkezlerine girdiklerinde ilerleyemediler. Bunları birer birer etkisiz hale getirmekten başka çareleri yoktu. Bu destek noktalarına yönelik hava bombardımanları, sadece üst katları imha edebildiği için etkili olmuyordu.

Dolayısıyla Suriye Ordusunda çok sayıda askerin ölümüne ve yüzlerce tankın imhasına yol açtığı için destek noktalarının etkisiz hale getirilmesi çok zordu.

Rusya’nın Suriye’deki savaşa müdahil olmasıyla birlikte, isyancılara ait destek noktalarının etkisiz hale getirilmesi, buna uygun bir savaş imkanının, UR-77 Meteorit (Zmey Gorynych) teslimatı sayesinde çok daha kolay hale geldi. Suriye Ordusunun kazandığı yıldırım zaferler Rusların UR-77 sistemlerin yoğun olarak kullanılmasına dayanmaktadır.

UR-77 Meteorit, Sovyet döneminden kalma 2S1 Gvozdika Kundağı motorlu topçu sisteminin şasisine monte edilmiş bir zırhlı araçtır. Ruslar kule bölümüne doğrusal konumlu 1 ton patlayıcı yüke (LDCS: Linear Demolition Charge System) sahip bir fırlatma ünitesi monte ettiler. Patlayıcı aracın 100 metre önüne kadar roketlerle fırlatılmaktadır. Patlayıcının ateşlenmesi zaman ayarlı olarak gerçekleştirilmektedir.

UR-77 başlangıçta, piyade güçleri ve zırhlılara ilerleme imkanı tanımak için mayınlı alanlarda gedikler açmak üzere tasarlanmıştı. Ancak UR-77’nin Suriye’deki paralı askerlere karşı yürütülen mücadelede çok etkili olduğu anlaşıldı.

1991’de, Birinci Körfez Savaşı sırasında İngilizler, Kuveyt ve Suudi Arabistan sınırındaki Irak mevzilerine karşı Giant Viper sistemini kullandılar. ABD deniz piyadeleri de aynı şekilde, 2005 yılında Felluce’deki Iraklı isyancılara karşı benzer bir sistem olan M58’leri kullanmıştır.

Çeviri
Osman Soysal