Δίκτυο Βολταίρος

Βενεζουέλα: Η οργανωμένη κατάρρευση της PDVSA

+

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις κατά της PDVSA, της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούχιν, το "καθεστώς Μαδούρο" τη χρησιμοποιούσε για να "ελέγχει, χειραγωγήσει και να κλέβει το λαό της Βενεζουέλας".

Με το «να χειραγωγήσει το λαό» πρέπει να καταλάβουμε ότι η Μπολιβαριανή Δημοκρατία ανακατάνεμε τα κέρδη της PDVSA στους φτωχούς της χώρας.

Από τώρα και στο εξής, οι αμερικανικές εταιρείες απαγορεύονται να πληρώνουν το βενεζουελανικό πετρέλαιο στις συνταγματικές αρχές. Πρέπει να το καταβάλουν στον αυτοανακηρυγμένο «προσωρινό πρόεδρο», Juan Guaidó.

Παράπλευρη συνέπεια αυτού του μέτρου: η εταιρεία Citgo, αμερικανική θυγατρική της PDVSA, δεν θα μπορεί πλέον να εξοφλήσει τα δάνειά της στη ρωσική εταιρεία Rosneft. Συνεπώς, η τελευταία θα μπορούσε να κατασχέσει τα τρία διυλιστήρια και αγωγούς της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, το Πεντάγωνο θα μπορούσε να αντιταχθεί για "λόγο εθνικής ασφάλειας".

Από της ίδρυσής της το 1976, το προσωπικό της PDVSA έζησε χωριστά από τους υπόλοιπους Βενεζουελάνους, τα μάτια κατευθυνόμενα προς την Ουάσινγκτον. Πάντα ήταν εντελώς αντίθετο στους Μπολιβάρους.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Hugo Chávez, η παραγωγή της PDVSA είχε μειωθεί, αλλά τα κέρδη της είχαν αυξηθεί. Το κράτος, που επιθυμούσε να διαθέτει προσαρμοσμένα διυλιστήρια για το πετρέλαιο σχιστόλιθου που μόλις είχε ανακαλυφθεί, δεν βιαζόταν να επενδύσει στην κατασκευή τους: ο πρόεδρος Τσάβες φοβούταν ότι θα ώθησαν τις ΗΠΑ να εισβάλουν στη χώρα. Υπό τη προεδρία του Nicolas Maduro, διάφορα σκάνδαλα συνέχισαν να αποδυναμώνουν τη PDVSA.Η διοικητική της ομάδα εξέτρεψε τεράστια ποσά και τα μετέφερε στην Ανδόρα, πριν ανακαλυφθεί η λεηλασία και διώχθηκαν οι εγκληματίες. Επί του παρόντος, πολλοί εργαζόμενοι της δημόσιας επιχείρησης, υποστηρίζουν το πραξικόπημα του Juan Guaidó και δεν πηγαίνουν πλέον στην εργασία τους, έτσι ώστε η παραγωγή να έχει πέσει στο ένα πέμπτο των ικανοτήτων της.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

Δίκτυο Βολταίρος

Βολταίρος, Διεθνής Έκδοση

Άρθρα υπό την άδεια «Creative Commons»

Μπορείτε να αναπαραγάγετε ελεύθερα τα άρθρα του Δικτύου Βολταίρος, με την προϋπόθεση να αναφέρετε τη πηγή και να μη τα τροποποιήσετε ούτε να τα χρησιμοποιήσετε για εμπορικούς σκοπούς (άδεια CC-BY-NC-ND).

Υποστήριξη του Δικτύου Βολταίρος

Χρησιμοποιήσετε αυτό τον ιστοτόπο όπου μπορείτε να βρείτε αναλύσεις ποιότητας οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τον κόσμο. Αυτός ο ιστότοπος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την οικονομική υποστήριξη σας.
Βοηθήστε μας με δωρεά.

Πώς να συμμετάσχετε στο Δίκτυο Βολταίρος;

Οι διαχειριστές του δικτύου είναι όλοι εθελοντές.
- Μεταφραστές με επαγγελματικό επίπεδο: μπορείτε να συμμετάσχετε στη μετάφραση των άρθρων.

Προπαγάνδα και μετα-αλήθεια
Προπαγάνδα και μετα-αλήθεια
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Ο Ερντογάν θέλει τη βόμβα
Ο Ερντογάν θέλει τη βόμβα
του Μάνλιο Ντινούτσι, Δίκτυο Βολταίρος
 
Ο νέος κόσμος ανακάμπτει μπροστά μας
Ο νέος κόσμος ανακάμπτει μπροστά μας
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Η τουρκική εισβολή στην Ροζάβα
Τα πάντα για το τι σας κρύβουν για την τουρκική επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" (3/3)
Η τουρκική εισβολή στην Ροζάβα
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Το Κουρδιστάν, όπως το φαντάζεται η γαλλική αποικιοκρατία
Τα πάντα για το τι σας κρύβουν για την τουρκική επιχείρηση "Πηγή ειρήνης" (2/3)
Το Κουρδιστάν, όπως το φαντάζεται η γαλλική αποικιοκρατία
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Η γενεαλογία του κουρδικού ζητήματος
Τα πάντα για το τι σας κρύβουν για την τουρκική επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" (1/3)
Η γενεαλογία του κουρδικού ζητήματος
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος