Mai întîi a apărut un interviu în exclusivitate pentru Radio Europa Liberă, secția de limbă română ( post finanțat de Congresul SUA ), al analistului militar rus Pavel Felgenhauer [1]. Acesta este de profesie biochimist, n-are nicio pregătire în domeniul militar dar este jurnalist al presei pro-americane din Rusia. Interviul este un ”fake news” în care Felgenhauer este forțat să spună că rachetele Kinzhal, de pe avioanele rusești MIG-31K au fost special create și amplasate pentru a lovi România. Țară care găzduiește scutul antibalistic american de la Deveselu.

Prin intermediul presei aservite și a oamenilor implantați de serviciile de informații românești, subordonate la rîndul lor, serviciilor americane, această știre a fost rostogolită și amplificată pentru a crea o adevărată isterie în România. Presa din România acuză vehement Rusia că este pe punctul de a o ataca. Cu toate acestea, eu sunt convins că românii nu trebuie să se sperie. Aceași opinie a fost exprimată și ambasadorul Rusiei la București. Valeri Kuzmin.

Pentru că Rusia nu va utiliza racheta Kinzhal înarmată cu focos nuclear ca să atace România. Racheta hipersonică Kinzhal este destinată neutralizării unor ținte mobile, mult mai importante decît instalația de la Deveselu. De exemplu, grupările navale de invazie, formate în jurul portavioanelor americane.

Gaideți să ne lămurim cum funcționează ”agresivitatea” defensivă a Rusiei pe care o acuză presa din România.

Sistemul antibalistic american este plasat la Deveselu, în cîmpia Română. De la țărmul mării Negre la Deveselu, terenul este plat, fără obstacole de relief. Din Crimeea pînă la litoralul românesc sunt 220-310 km. În Crimeea, au fost amplasate și 4 batalioane x 8 sisteme de lansare S-400 rusești, care pot doborî o țintă aeriană la distanța de 380 km

Pe vîrfurile muntoase din Crimeea care depășesc 1.500 m, sunt amplasate radare de descoperire de mare putere. Radarele pot urmări 300 de ținte ( elicoptere, avioane, rachete de croazieră și rachete balistice ) pînă la strîmtorile Bosfor și Dardanele. O rachetă Tomahawk care evolueză cu viteza de 800 km/h deasupra mării sau a cîmpiei Române este cel mai ușor de urmărit.

Batalioanele S-400 din Crimeea lucrează într-o rețea a managementul spatiului aerian, numită Polyana D4M1, alături de alte batalioane de rachete cu rază medie și scurtă de acțiune. Polyana D4M1 primește informația lansării unei rachete Tomahawk de la Deveselu și de la sateliții de cercetare rusești, dar și de la avioanele A-50 ( AWACS ). În 2019, Rusia va începe operarea o noi staţiii de radar, de alertă timpurie, cu rază de acțiune de 2.500 km, amplasată la Sevastopol.

În concluzie, Rusia nu are nevoie să lovească instalația americană de la Deveselu, chiar dacă aceasta va fi înarmată cu rachete de croazieră Tomahawk. Pentru că aceste rachete, lansate spre obiectivele rusești, sunt descoperite pe loc, urmărite permanent și lovite imediat ce au ieșit din apele teritoriale ale României.