Δίκτυο Βολταίρος

Η Γερμανία και η Γαλλία θα ασκήσουν από κοινού την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2019

+

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποτελείται από πέντε μόνιμα μέλη (Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Γαλλία, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, Ρωσική Ομοσπονδία, Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας) και δέκα εκλεγμένα μέλη από τη Γενική Συνέλευση (σήμερα: Ισημερινή Γουινέα, Κουβέιτ, Περού, Πολωνία και Ινδονησία που εκλέχτηκαν για το 2018 και το 2019 και η Δομινικανή Δημοκρατία, η Γερμανία, η Ινδονησία, η Νότια Αφρική και το Βέλγιο που εκλέχτηκαν για το 2019 και το 2020).

Η προεδρία του Συμβουλίου καθίσταται μηνιαία, εναλλακτικά, σε ένα από τα μέλη της. Το χρονοδιάγραμμα του 2019 προβλέπει ότι θα ασκηθεί το Μάρτιο από τη Γαλλία και τον Απρίλιο από τη Γερμανία.

Σε ένα κοινό βίντεο, η Γερμανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν από κοινού αυτή την προεδρία.

Συγκεκριμένα, ο ένας ή ο άλλος από τους μόνιμους εκπροσώπους ή από τους παρελκομένους του θα μπορούν να προεδρεύσουν τις συνεδριάσεις· οι δύο πρεσβευτές θα υπογράψουν από κοινού τις "προεδρικές δηλώσεις" (δηλ. τις δηλώσεις του Συμβουλίου που δεν έχουν νομική αξία) · και θα προετοιμάσουν από κοινού τις συνεδρίασης γενικού προβληματισμού που κάθε κράτος που ασκεί την Προεδρία εξουσιοδοτείται να οργανώσει.

Οι πρεσβευτές μπορούν ανά πάσα στιγμή να αντικατασταθούν από τον Υπουργό Εξωτερικών τους και, για τη Γερμανία, από την Καγκελάριό της, για τη Γαλλία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της.

Είναι η πρώτη φορά που δύο κράτη αποφάσισαν να ασκήσουν από κοινού την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζουν αμοιβαία την εξωτερική πολιτική τους.

Η Γερμανία και η Γαλλία ανέπτυξαν κοινές στρατιωτικές δυνάμεις στο Σαχέλ, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης των ΗΠΑ που επικυρώθηκε από το G5-Σαχέλ (Μαυριτανία, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας, Τσαντ). Η επίσημη αποστολή τους είναι αποκλειστικά η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ωστόσο, στις 5 και 6 Φεβρουαρίου 2019, παρενέβησαν για να εξοντώσουν τους αντιπάλους του Προέδρου του Τσαντ, Idress Deby.

Περαιτέρω, τα δύο κράτη έχουν επίσης αναπτύξει παράνομα ειδικές δυνάμεις στο συριακό έδαφος, στο έδαφος παράνομα κατεχόμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους επικουρικούς τους Κούρδους, δήθεν για την καταπολέμηση του Ντάες, και άλλων στο κυβερνείο της Ιντλίμπ, παράνομα κατεχόμενο από την Αλ Κάιντα.

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

Δίκτυο Βολταίρος

Βολταίρος, Διεθνής Έκδοση

Άρθρα υπό την άδεια «Creative Commons»

Μπορείτε να αναπαραγάγετε ελεύθερα τα άρθρα του Δικτύου Βολταίρος, με την προϋπόθεση να αναφέρετε τη πηγή και να μη τα τροποποιήσετε ούτε να τα χρησιμοποιήσετε για εμπορικούς σκοπούς (άδεια CC-BY-NC-ND).

Υποστήριξη του Δικτύου Βολταίρος

Χρησιμοποιήσετε αυτό τον ιστοτόπο όπου μπορείτε να βρείτε αναλύσεις ποιότητας οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τον κόσμο. Αυτός ο ιστότοπος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την οικονομική υποστήριξη σας.
Βοηθήστε μας με δωρεά.

Πώς να συμμετάσχετε στο Δίκτυο Βολταίρος;

Οι διαχειριστές του δικτύου είναι όλοι εθελοντές.
- Μεταφραστές με επαγγελματικό επίπεδο: μπορείτε να συμμετάσχετε στη μετάφραση των άρθρων.

Οι αδιάλυτες αντιφάσεις του Ντάες και του PKK / YPG
Οι αδιάλυτες αντιφάσεις του Ντάες και του PKK / YPG
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Προπαγάνδα και μετα-αλήθεια
Προπαγάνδα και μετα-αλήθεια
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Ο Ερντογάν θέλει τη βόμβα
Ο Ερντογάν θέλει τη βόμβα
του Μάνλιο Ντινούτσι, Δίκτυο Βολταίρος
 
Ο νέος κόσμος ανακάμπτει μπροστά μας
Ο νέος κόσμος ανακάμπτει μπροστά μας
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Η τουρκική εισβολή στην Ροζάβα
Τα πάντα για το τι σας κρύβουν για την τουρκική επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" (3/3)
Η τουρκική εισβολή στην Ροζάβα
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος
 
Το Κουρδιστάν, όπως το φαντάζεται η γαλλική αποικιοκρατία
Τα πάντα για το τι σας κρύβουν για την τουρκική επιχείρηση "Πηγή ειρήνης" (2/3)
Το Κουρδιστάν, όπως το φαντάζεται η γαλλική αποικιοκρατία
του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος