Reţeaua Voltaire

Zirkon și Avangard : ultimul mesaj al lui Putin către serviciile de informații americane

În ultimul său discurs în fața Adunării Federale, președintele Vladimir Putin pare să evoce posibilitatea de a modifica racheta hipersonică Zirkon înainte ca sistemele Avangard să devină operaționale. Acest lucru ar pune Rusia, într-o poziție de superioritate față de SUA.

| București (România)
+
JPEG - 29.7 ko
3M22 Zircon

Racheta hipersonică Zirkon, împreună cu sistemul Avangard, au fost menționate de președintele Vladimir Putin în discursul său din 20 februarie [1]. În care a mai atenționat că în situația în care SUA va amplasa rachete cu rază medie în Europa, Rusia va ținti nu numai instalațiile de lansare ci și centrele lor de comandă. Unele din acestea fiind pe continentul american.

Ne-am obișnuit deja ca alăturarea unor termeni să nu fie ceva întâmplător în discursurile lui Vladimir Putin. Și ca acestea să aibă un substrat cunoscut de serviciile de informații ale SUA.

Singura armă care poate lovi SUA, din Rusia, pentru care SUA nu are antidot, este Avangard. Însă abia la sfârșitul anului 2019 Rusia va avea în serviciul de luptă doar 2 sisteme Avangard.

În schimb, Zirkon are un potențial uriaș de modernizare și de adaptare, de care SUA se teme cel mai mult. Presupun că un Zircon cu raza de acțiune mărită devine un Avangard mai mic, care are posibilitatea să lovească teritoriul SUA.

Cred că președintele Putin ar vrea să le transmită americanilor că Zirkon, cu viteza lui uriașă, ar putea deveni coșmarul SUA. Ca urmare a ieșirii unilaterale a SUA din Tratatul INF.

Motorului de marș scramjet ( statoreactor ) de pe Zirkon i se poate mări de 5 ori cantitatea de combustibil inițială, ceea ce ar permite porniri și opriri repetate. În acest fel, se revine de câteva ori la înălțimea și viteza inițială de croazieră și se obține o rază de acțiune mai mare de 6.000 km. Trebuie să știm că masa motorului scramjet și a combustibilului său ( hidrogen lichid ) este de 500-600 kg.

Densitatea optimă a atmosferei astfel încât rezistență la înaintare să fie cât mai mică și totuși motorul scramjet să funcționeze, este la altitudinea de croazieră de 50-60 km. Pentru atingerea acestei înălțimi Zirkon va avea nevoie de un motor rachetă mai puternic decât cel de acum.

O variantă ar fi ca o rachetă cu rază intermediară rusească similară RSD-10, (15Zh45) să asigure lansarea Zirkon. Cu salturile sale hipersonice, Zirkon face imposibil calculul anticipat al parametrilor traiectoriei sale, de către militarii SUA.

[1] “Extras din discursul lui Vladimir Putin la Adunarea Federală Rusă”, de Vladimir Putin, Traduction Light Journalist, Reţeaua Voltaire, 20 februarie 2019.

Articole sub licenţă Creative Commons

Puteţi reproduce liber articolele din Reţeaua Voltaire, cu condiţia să citaţi sursa şi să nu le modificaţi, nici să nu le utilizaţi în scopuri comerciale (licenţă CC BY-NC-ND)

Susţineţi Reţeana Voltaire

Utilizaţi acest site, în care veţi găsi analize de calitate care vă vor ajuta să vă modelaţi înţelegerea lumii. Acest site nu poate exista fără susţinerea voastră financiară.
Ajutaţi-ne printr-o donaţie